logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Grundig SE7288 IDTV - jak poprawić słaby dźwięk z anteny?

Schiso 21 Lip 2007 15:45 1491 13
REKLAMA
  • #1 4101414
    Schiso
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam
    kupiłem dzisiaj telewizorek Grundig SE7288IDTV 29' i obraz bardoz ładny tylko jest jeden problem do którego niemoge dojść. Posiadam zwykłą antenę która dynda sobie ponad dach, odbieram programy te co powinienem i tu jest problem, bo obraz mam a dźwięk niby jest bardzo cichutki ale zagłusza go śnierzacy dźwięk tak jak by nie było programu wogóle.
    Co robić?
    Po podłączeniu dvd obraz i dźwięk bardzo ładny. Patrząc sobie w opcyjkach znalazłem dział Service i potrzeba kod. Wie ktoś gdzie owy mogę znaleźć?
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 4101611
    baniaczek
    Poziom 16  
    Wydaje mi się,że telewizorek jest do przestrojenia fonii,a to już było tu gdzieś na forum opisane.Wystarczy poszukać.
  • REKLAMA
  • #3 4103693
    Schiso
    Poziom 14  
    Się dowiedziałem że TV wymaga poparosru zmiany pasma. Wiem o co chodzi tylko nigdzie w tym telewizorku niema opcji tej zmiany. Jest tylko jakaś opcja Service tylko po wejściu wyamga czterocyfrowego hasła(już znudziała mi się zgadywanka a pokoleoi sprawdzając doszłem do 0099 i mnie szlak trafił). Myśle że tam coś by się znalazło. Jeszcze jest jakaś opcja IR-Programmer, domyślam się że chodzi o flashowanie przez podczerwień tylko trzeba by poskładać sprzęt do tego i jakieś oprogramowanie mieć.

Po podłączeniu anteny do magnetowidu i cinchami z niego do TV obraz i dźwięk był OK tylko kanały zmieniało się na Video. więc to nie jest wina antetny!
  • #4 4103703
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Wpisz 8500
  • #5 4103832
    Schiso
    Poziom 14  
    OK mam opcje servicowe te ale tam nic niema na ten temat, jest tylko geometria obrazu, regulacja tunera (sprawdzałem wszystkie tam możliwe opcje i nic), balans bieli, Processor cośtam, Tube cośtam (wszystkie te opcje sprawdzałem na wszelkie możliwości i nic :( ). Interesuje mnie opcja IR-DataProgrammer. Ma ktoś w tym doświadczenie?

Dodano po 20 [minuty]:

Już znalazłem to o przestrojeniu fonii
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic414319.html
    tylko można mi to jakoś wmiare jasno przedstawić ? np. schematami, obrazowo itp. ;) szczerze to nigdy nie robiłem nic w TVku (tylko stare na przemiał ;) ) i niechciałbym czegoś naprawdę schrzanić.
  • REKLAMA
  • #6 4103982
    jogi30
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Przylutuj fonie do głowicy ,poszukaj napięci 12 volt i podlutuj do foni pod zasilanie wejscie foni (in) pod if w głowicy i wyjście musisz znaleść na filtrach ...ja robie na chybił trafił i niemam z tym problemu.Powodzenia
  • #7 4104029
    Schiso
    Poziom 14  
    YYyyyyy..... do jakiej głowicy? i jaki if? bo jak ja rozkręce ten telewizor to prawdopodobnie już się nie włączy :P więc jeśli można to precyzyjniej na ten temat
  • #8 4104052
    jogi30
    Poziom 19  
    Głowica to metalowa puszka ta co jest wejście antenowe...a fonie równoległo masz i miernik? bo jeśli nie to zanieś do serwisu to tylko z 50 zł
  • #9 4104627
    Schiso
    Poziom 14  
    nieno miernik, lutownica itp to mam. Tylko teraz jak miejwięcej poznać które to fonia i gdzie można tam znaleźć 12v? i IF?
  • #10 4104789
    jogi30
    Poziom 19  
    A płytkie foni musisz kupić w sklepie z częściami elektronicznymi a 12 volt znajdziesz na płycie tv
  • #11 4104938
    baniaczek
    Poziom 16  
    Nap. 12V masz na nóżce 8 glowicy,a IF na 6 oraz 7.Jeśli kupisz dobra fonię RYMI,to ci wystarczy.A jeśli równoległą,to musiałbyś jeszcze zajrzeć do p.cz(modułZF).To jest chyba chassis CUC1822.Na moim schemacie nie mam rozrysowanego tego modułu i nie wiem,czy są tam filtry 5,5MHz,do których musiałbyś przylutować wyjście fonii równoległej.
  • REKLAMA
  • #12 4105424
    Schiso
    Poziom 14  
    OK jutro zorientuje się co jak wygląda jak rozbiore sprzęta. Co do tego RYMI to gdzie to się podłącza?
    http://www.poltronic.com.pl/go/_info/?id=19665

Dodano po 9 [minuty]:

A właśnie widze że są wersje podstawowe i stereo. Czy podłącza się je tak samo? Czy jest więcej komplikacji z tym wszystkim?
  • #13 4108991
    baniaczek
    Poziom 16  
    W tym linku,co podajesz jest fonia podstawowa(stereo)i fonia angielska,która się do twojego telewizora nie nadaje(6Mhz).No chyba,że telewizorek jest z Anglii?A wszystko,co ci potrzebne znajdzisz tu:
    http://www.rymi.pl/fonia.htm
    Trochę poczytaj.Na póżniej ci się przyda!
  • #14 4109845
    Schiso
    Poziom 14  
    No TV jest z niemiec to już wiem że tamto trzeba. Już jest płytka w drodze (zamówiłem via net) i jak przyjdzie to postaram się to zrobić bo tak to oglądam programy przez Video które mam podłączone cinchami po prostu. Dzięki za wszystko ale na pewno jeszcze się odezwę w tej sprawie. Raczej nie chciałbym bym mieć wątpliwości ze zrobieniem tego co potem może mnie sporo kosztować ;)

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora Grundig SE7288IDTV 29" zgłasza problem z bardzo cichym i zakłóconym dźwiękiem przy odbiorze programów z anteny naziemnej, mimo poprawnego obrazu. Połączenie sygnału przez magnetowid daje prawidłowy dźwięk i obraz, co wyklucza problem z anteną. Dyskusja wskazuje, że telewizor wymaga przestrojenia fonii, czyli zmiany pasma dźwięku, co nie jest dostępne w standardowych ustawieniach, lecz w trybie serwisowym wymagającym czterocyfrowego kodu (proponowany kod to 8500). W trybie serwisowym nie znaleziono jednak bezpośredniej opcji zmiany pasma. Rozwiązaniem jest fizyczna modyfikacja układu fonii poprzez podłączenie odpowiedniej płytki fonii (np. RYMI) do głowicy telewizyjnej, wykorzystując napięcie 12 V oraz sygnał pośredniej częstotliwości (IF) na nóżkach głowicy (12 V na nóżce 8, IF na 6 i 7). Wymaga to lutowania i znajomości schematów, które są dostępne na forach i stronach producentów części. Telewizor pochodzi z Niemiec, więc należy stosować fonie dostosowaną do tamtejszych standardów (5,5 MHz). Autor planuje zakup i montaż odpowiedniej płytki fonii, aby poprawić jakość dźwięku, a w międzyczasie korzysta z podłączenia przez Video.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA