logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner satelitarny cyfrowy Digi500 z pamiecia 2 megowa

beka 23 Lip 2007 23:09 2098 14
REKLAMA
  • #1 4108615
    beka
    Poziom 11  
    Witam.Dostalem tuner cyfrowy Digi 500 ota i nie wiem co znim zrobic. Gdy go wlacze do sieci zapala sie dioda On. Telewizor przelacza sie na AV i nic wiecej sie nie dzieje. Nie dzialaja przyciski zmiany kanalow i nie mozna przelaczyc go do czuwania. Prosze moze mi ktos pomoze .nie moge wykasowac flasza.
  • REKLAMA
  • #2 4112530
    rynio9
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Z tego, co widzę to wysypał się zasilacz, sprawdź kondensatory w zasilaczu pewnie jakiś spuchł (wymień na nowy)
    pozdro
  • #3 4112695
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1661
    Skoro dostałeś jeszcze opisz dlaczego. Prawdopodobnie wiedziałeś, że coś nie działa. Z braku innych wiadomości można założyć, że poprzednikowi nie udały się zmiany oprogramowania. Ponieważ częściowo działa proponuję sprawdzić w informacjach co za program tam siedzi. Dalej to oczywiście uzupełnienie/naprawienie przez RS232. Być może tylko JTAG. Jest także prawdopodobne, że z powodu braku lub zaniżenia napięcia 3,3 V program nie wstaje. O wszystkim można poczytać na specjalistycznych forach. Naprawa napięcia 3,3 V to wymiana bodajże C13 i C14 w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #4 4117183
    beka
    Poziom 11  
    Witam. Dziekuje za szybka odpowiedz. Napiecia wszystkie sa takie jak maja byc. Byl jaden kondensator wybrzuszony to go wymienilem reszte w zasilaczu jest dobra bo sprawdzalem.Tuner kolega znalazl za miedza i nie wiem co z nim sie dzialo.W pierszej fazie to byl zepsuty przelacznik i kondensator ale dalej to samo zablokowane przelaczniki i nic nie ma na ekranie telewizora.
  • #5 4118709
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Witam, jeżeli możesz wyślij fotkę z wnętrza tunera... Pozdrawiam
  • #6 4123717
    beka
    Poziom 11  
    Witam. Wysylam zdiecie tunera
    Załączniki:
    • Obraz 032.jpg (1.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 4124871
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Z tymi punktami za transfer to lekko przegiąłeś. Pozdrawiam.
  • #8 4124961
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Skoro napięcia masz OK, możesz spróbować reanimacji J-tagiem.
  • #9 4125058
    beka
    Poziom 11  
    Witam. Przepraszam ale nie wiem o co chodzi. Pierwszy raz wysylam zdiecie i ledwo udalo mi sie wyslac a nic mie wiedzialem ze pobieram punkty.Jezeli moge przeslac te punkty na twoje konto to bardzo prosze o odpowiedz jak bo jestem zielony w tych sprawach.
  • #10 4129874
    beka
    Poziom 11  
    Witam.Probowalem itagiem ale nie moge skasowac flasza cz cos w tym rodzaju. nie wiem czy nie trzeba zewrzec punktu dcu lub rom. Z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #11 4129904
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    W pierwszej kolejności program musi zidentyfikować procesor, wówczas masz komunikację z tunerem.
  • #12 4132535
    beka
    Poziom 11  
    Witam. Komunikacja z procesorem jest ale nie chce skasowac tego co jest w nim. Dzieki za odpowiedz.
  • #13 4509193
    beka
    Poziom 11  
    Witam. Moze ktos wie jak wyczyscic pamiec M29W160EB podobno zwiera sie ktores wyprowadzenie do masy tylko nie wiem ktore.
  • #15 4523820
    beka
    Poziom 11  
    Witam. Dziekuje za podpowiedz. Skorzystam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z tunerem satelitarnym Digi 500 OTA wyposażonym w pamięć 2 MB. Po podłączeniu do sieci tuner włącza się, dioda ON świeci, a telewizor przełącza się na AV, jednak brak jest obrazu i reakcji na przyciski zmiany kanałów oraz przełączania w tryb czuwania. Wstępna diagnoza wskazywała na uszkodzony zasilacz, w szczególności spuchnięte kondensatory, które częściowo wymieniono. Napięcia zasilania, w tym 3,3 V, zostały potwierdzone jako prawidłowe. Podejrzewano uszkodzenie oprogramowania lub pamięci flash, co wymagało reanimacji za pomocą interfejsu JTAG lub RS232. Próby kasowania pamięci flash (M29W160EB) nie powiodły się, a komunikacja z procesorem była możliwa, lecz nie udawało się usunąć zawartości pamięci. Wskazano na konieczność identyfikacji procesora przez program oraz ewentualne zwarcie odpowiednich pinów pamięci do masy w celu wyczyszczenia flasha. Użytkownik otrzymał również link do działu warsztatowego z poradami dotyczącymi naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA