logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działają dwustopniowe układy nastawienia prądu?

Mały_elektryk 03 Lis 2003 18:40 8537 7
REKLAMA
  • #1 385415
    Mały_elektryk
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Czy ktoś coś wie o dwustopniowych układach nastawienia prądu ??
  • REKLAMA
  • #2 385419
    Mały_elektryk
    Poziom 12  
    A moje drugie pytanie to: Wyjaśnij dlaczego o większej rezystancji znamionowej służy do "precyzyjnego" nastawienia prądu a rezystor o niejszej rezystancji znam do "zgrubnego" nastawienia prądu 8O

jeśli ktoś może mi powiedzieć jakieś regułki własnymi słowami to był bym wdzięczny :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 386551
    delta107
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    dwustopnowa regulacja polega na zastosowniu dwuch potencjometrów o różnych wartościach rezystancji np R1=10 *R2
    zgodnie z prawem Oma U=I*R
    zmieniając fizycznie nastawe potencjometru o mniejszej wartości ==> napięcie zmieni się niewiele
    jeśli przestawisz potencjometr (np.suwakowy)o tyle samo co poprzedni ==>zmienisz R bardziej czyli spadek napięcia bedzie większy

mała wartość R = małe zmiany regulacja dokładna
    duze R = duze zmiany spadku napięcia =>regulacja zgrubna
  • #4 386878
    Mały_elektryk
    Poziom 12  
    Ja w technikum dostałem takie pytanie czy mógł byś mi nanie odpowiedzieć " Kiedy stosuje się dwustopniowe układy nastawienia prądu"
    A moje drugie pytanie to "Wyjaśnij dlaczego o większej rezystancji znamionowej służy do "precyzyjnego" nastawienia prądu a rezystor o niejszej rezystancji znam do "zgrubnego" nastawienia prądu"
    Jak byś mógł mi pomuc w tych pytaniach był bym bardzo wdzęczny :D

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 386934
    lipek86
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    " Kiedy stosuje się dwustopniowe układy nastawienia prądu"
    Wtedy kiedy chcemy ustawić dokładnie wartość prądu. Możemy regulować prąd dokładniej niż w układach jednostopniowych.
  • #6 386942
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Ad.1. W celu precyzyjnego ustawienia wartości zadanej np. prądu. Pojedyńczym potencjomertem czasem trudno jest dokładnie ustawić wartość - czasem się stosuje potencjometry wieloobrotowe (np. 10 obrotowe) a czasem nawet dwa takie.
    Przykładowo:
    - zakres zmian prądu regulowany jednym potencjometrem jest zakładamy 0-10 A
    - kąt obrotu zakładamy 3/4 obrotu, tj, 270'
    W takim przypadku na jeden stopień obrotu masz zmianę prądu ok. 10A/270'=0.037A
    Jeden stopień obrotu to dosyć mała wartość a jeśli jest konieczna większa dokładność to musisz zastosować dodatkowy potencjometr tak ja mówił delta107 o wartości 10 krotnie mniejszej i w takim przypadku masz "rozdzielczość" dla założonego 1' obrotu 10-krotnie powiększoną czyli ok. 0.0037A ! A to już jest chyba dosyć duża dokładność ustawiania wartości. Jeśli Ci jeszcze mało to możesz dodać jeszcze jeden itd.
    Ad.2. ...patrz powyższy post ale zapamiętaj:
    delta107 napisał:

mała wartość R = małe zmiany regulacja dokładna
    duze R = duze zmiany spadku napięcia =>regulacja zgrubna

Pozdrawiam !
    Marek
  • #7 386966
    Mały_elektryk
    Poziom 12  
    bardzo Ci dziękuje za wyczerpującą wypowiedz :D :D Może czegoś potrzebujesz to ja bym coś dla Cibie zrobił :?:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 397363
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Mały_elektryk napisał:
    bardzo Ci dziękuje za wyczerpującą wypowiedz :D :D Może czegoś potrzebujesz to ja bym coś dla Cibie zrobił :?:
    Pozdrawiam

Wiesz, napisałeś posta na forum i nikogo nie zmuszałeś do udzielania informacji, jak i również wypowiedzi wszystkich są dobrowolne więc myślę, że w zupełności wystarczy dobre słowo.
    Po to jest chyba to forum !

Pozdrawiam !

Podsumowanie tematu

✨ Dwustopniowe układy nastawienia prądu stosuje się w celu precyzyjnego ustawienia wartości prądu, co jest trudne do osiągnięcia za pomocą pojedynczego potencjometru. Układ taki wykorzystuje dwa potencjometry o różnych wartościach rezystancji, gdzie potencjometr o większej rezystancji służy do precyzyjnej, drobnej regulacji prądu, a potencjometr o mniejszej rezystancji do regulacji zgrubnej. Zgodnie z prawem Ohma (U=I*R), zmiana nastawy potencjometru o mniejszej rezystancji powoduje niewielką zmianę napięcia i prądu, co umożliwia dokładne dostrojenie, natomiast potencjometr o większej rezystancji powoduje większe zmiany napięcia, umożliwiając szybkie, zgrubne ustawienie. Przykładowo, stosując potencjometry o stosunku rezystancji 10:1, można uzyskać rozdzielczość regulacji prądu nawet dziesięciokrotnie większą niż przy pojedynczym potencjometrze. Takie rozwiązanie jest szczególnie przydatne, gdy wymagana jest wysoka dokładność ustawienia prądu, np. w układach laboratoryjnych lub precyzyjnych urządzeniach elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA