logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Exoszkielet w Polsce - koszty, materiały i możliwości budowy

Slavos 25 Lip 2007 00:53 4922 8
REKLAMA
  • #1 4112232
    Slavos
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Wpadłem ostatnio w necie na taką stronke: http://www.neogentronyx.com/
    Jestem ciekaw czy taki exoszkielet jest do zrobienia w polsce. chodzi mi głównie o koszta i dostępność materiałów. Byłbym w stanie wyłożyć trochę pieniędzy na coś takiego. Mam dość dużą wiedzę z zakresu mechaniki więc chciałbym coś takiego wykonać. Myślę o ewentualnym pozyskaniu sponsorów itp. Pewnie niektórzy myślą że bredzę ale ja chyba od zawsze chciałem takie coś zbudować. Teraz bawię się w projekt w programie CAD. Jak skończe pierwsze szkice to się pochwalę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4139341
    radziohan
    Poziom 11  
    Projekt tego mecha jest całkiem ciekawy, ale jego konstrukcja jest wg. mnie za skomplikowana.Można to by było zrobić owiele prościej, z mniejszą ilością elementów, taniej i przedewszystkim bardziej fukncjonalnie.
    Jest to bardzo możliwy projekt do zrealizowania dla amatora znajacego sie na mechanice i elektronice czy to w Polsce czy to w Ameryce.Wszystko to tylko kwestia wiedzy umiejętności i finansów.

pozatym jak już robić pierwszego mecha, to nie takiego wielkiego jak na tej stronce, takim czym trudno sie poruszać przy takich rozmiarach, najpierw bylo by trzeba zrobić mniejsza wersje i rozwiązać problemy poruszania sie po róznym podłożu, amortyzacje, rozkład ciężaru dla utrzymywania równowagii, naped, zasilanie itp.
    Jak już to sie zrobi w takiej wersji "mini" i wszystko bedzie działać ok. wtedy wg. mnie można sie brać za takiego giganta.

Jak ktos kiedyś powiedział:"Niema rzeczy niemożliwych, są tylko takie których niejesteśmy wykonać na chwilę obecną", i tą prawda kieruję sie przez całe życie.

pozdrawia i rzycze szczęscia i zaparcia w realizacji owego projektu.
  • #3 4750988
    Slavos
    Poziom 12  
    dzieki radziochan. Od lutego mam zamiar wziąćść się za ten projekt. Jak mówiłeś. Zaczynamy od miniatury ;]
  • REKLAMA
  • #4 4751680
    gumer
    Poziom 14  
    Wg mnie żeby o tym myśleć poważnie, to trzeba by co najmniej średniej firmy lub placówki naukowej, kilku specjalistów i może z rok lub dwa lata czasu.

No ale Braciom Wright też mówili że są niepoważni :).

Jak chcesz zrobić napęd małej wersji?
  • #5 4752678
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Troche to pieniążków będzie kosztować. Nawet mała wersja. Jeżeli tak jak w tym linku zastosujesz mięśnie pneumatyczne, to będzie trzeba gdzieś zmieścić kompresor i jego napęd.
    Ale mechanika to tylko kwestia pieniążków. Jak się znajdą to się zrobi.

Problem pojawi się później jak będziesz chciał podłączyć elektronikę do tego. Mięśniami pneumatycznymi strasznie ciężko się steruje. A zastosowanie ich do konstrukcji dwunożnej to już nielada wyzwanie.
  • REKLAMA
  • #6 4756051
    lolo77
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Najwazniejsze jest odpowiednie podejscie do projektu i przemyslenie wszystkich mozliwych rozwiazan. Modej jest bardzo dobrym pomyslem na poczatek. Trzeba tez pomyslec do czego mialby byc uzywany - niektore zastosowania beda wymagaly bardziej rozbudowanych chwytakow "ramion" a beda dawaly mozliwosc uproszczenie konstrukcji napedowej "nogi" lub odwrotnie.
    Ale wykonalne napewno bedzie.
    Co do srodkow na poczatku nie potrzeba jakichs wiekszych sum
    Pozniej szukajac sponsorow mozna zaprezentowac model. To umozliwi budowe pelnowymiarowego prototypu a moze pozniej masowa produkcje.

Pozdrawiam i powodzenia w projekcie - pomyslna polska konstrukcje tego typu jest dobry i mam nadzieje ze sie utrzyma.

a tu link do filmiku exoszkieletu amerykanskiego i japonskiego
    http://www.videosift.pl/story.php?id=20707[/url]
  • #7 5548852
    Slavos
    Poziom 12  
    Witam.
    Długo mnie nie było lecz me plany nie poszły w niepamięć. Zakasam rękawy i biorę się ostro do roboty. Tworzę nowy post na temat pracy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 7000771
    dziobek666
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    to może daj linka do nowego tematu bo coś znaleść nie mogę.
    też sie zastanawiam nad budową takiej zabawki, kilkadziesiąt tyś mogłbym sobie na tej szczytny cel przekazać, przynajmniej na jakiś prototyp. Jako napęd chciałbym zastosować silnik spalinowy z pompą oleju. Niestety jeżeli chodzi o hydraulikę olejową to cięzko z tym u mnie, ale mam paru znajomych co pomogą.
    Niedługo zabieram sie za rysowanie projektu.
  • #9 7078551
    lukaszbie
    Poziom 10  
    Slavos podja link do nowego tematu jak możesz.

Może sie zgadamy!
    Ja też zaczynam robić egzoszkielet ale taki lekki dla ludzi niepełnosprawnych oparty na bioinżynierii (tzn sterowanie za pomocą syglałów EMG) Link do tematu na elektrodzie:
    Egzoszkielet dla niepełnosprawnych

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości budowy egzoszkieletu w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem kosztów, dostępności materiałów oraz aspektów technicznych. Projekt z linku (neogentronyx.com) uznany jest za zbyt skomplikowany i kosztowny, sugeruje się rozpoczęcie od mniejszej, uproszczonej wersji, która pozwoli rozwiązać kluczowe problemy takie jak poruszanie się po różnych podłożach, amortyzacja, rozkład ciężaru, napęd i zasilanie. Wskazuje się, że realizacja jest możliwa dla osoby z wiedzą z mechaniki i elektroniki, jednak wymaga nakładów finansowych oraz czasu, a także ewentualnej współpracy ze specjalistami lub instytucjami naukowymi. Jako napęd rozważane są mięśnie pneumatyczne, które jednak są trudne w sterowaniu, zwłaszcza w konstrukcjach dwunożnych, oraz silniki spalinowe z pompą oleju jako alternatywa hydrauliki olejowej. Podkreślono znaczenie przemyślanego podejścia do projektu, w tym określenia zastosowania egzoszkieletu, co wpływa na konstrukcję chwytaków i napędu. Proponuje się najpierw stworzenie modelu lub miniatury, który może posłużyć do pozyskania sponsorów i dalszego rozwoju pełnowymiarowego prototypu. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o lekkim egzoszkielecie dla osób niepełnosprawnych sterowanym sygnałami EMG, co wskazuje na różnorodność podejść do tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA