logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kompozytowe wyjście video do monitora Commodore 1085s RGB?

TCP/IP 03 Lis 2003 21:37 3136 8
REKLAMA
  • #1 385695
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Czy ktoś orientuje się jak podłączyć urządzenie z kompozytowym wyjściem Video do monitora Commodore1085s który ma tylko wejście z 9pinowym gniazdem RGB.
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
    To dla mnie bardzo ważne. :cry:
  • REKLAMA
  • #2 385734
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    sprawdz w srodku
    jest to chassis philipsa cm8833 bardzo podobne (fukcjonalnie, plytka inna) do cm8833-II
    byc moze bedziesz musial cos dolozyc do aktualnych bebechow, ale da sie to wejscie dorobic
  • REKLAMA
  • #3 385761
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Zabieram się za rozkręcanie zaraz sprawdzę 8O
  • REKLAMA
  • #4 385831
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Nie wiem jak mam rozpoznać że to akurat ten sam model.
    Nie mogę znaleźć żadnych oznaczeń które wskazywałyby na to. :cry:
  • #5 386195
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Przejściówke masz w sieci ja znalazłem ale nie pamiętam strony. Jak sie nie doszukasz to jutro podeśle link (bo mam w domu).
  • REKLAMA
  • #6 386205
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Chyba raczej nie znajdę.
    Naszukałem się tego zanim odważyłem się zadać pytanie na forum chyba przez tydzień po kilka godzin dziennie.
    Jeśli masz ten link to bardzo Cię proszę podeślij jak najszybcziej.
    Będę Ci naprawdę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam
    TCP/IP
  • #7 388118
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    No tu masz plik ale chyba sie troche pośpieszyłem bo układ jest do TV. Z tego co wiem kodowanie sygnałów luminacji, różnice, modulacja kwadraturowa i takie tam są w transmisji PAL więc chyba nie w tym dziale...
    Tu masz inną strone (zobacz sekcja 5.2) może coś znajdziesz...
    http://www.repairfaq.org/REPAIR/F_vidconv.html
    Załączniki:
    • Jak podłączyć kompozytowe wyjście video do monitora Commodore 1085s RGB? component_to_rgb2.png (15.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 388699
    TCP/IP
    Poziom 13  
    To wszystko stało się chyba zbyt skomplikowane jak dla mnie. :(
    Myślałem że jest jakiś prostszy sposób aby podłączyć coś do tego monitora. Pozdrawiam wszystkich którzy starali mi się pomóc.
  • #9 388827
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    sory za dilej
    Załączniki:
    • 1084.rar (4.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia urządzenia z kompozytowym wyjściem video do monitora Commodore 1085s, który posiada jedynie 9-pinowe wejście RGB. Monitor oparty jest na chassis Philips CM8833 (lub CM8833-II), co sugeruje możliwość modyfikacji lub dołożenia elementów do istniejącej elektroniki w celu adaptacji sygnału kompozytowego. W sieci dostępne są przejściówki, jednak ich znalezienie bywa trudne. Wskazano również na złożoność konwersji sygnału PAL z kompozytu na RGB, wymagającą znajomości kodowania luminancji, różnic sygnałów i modulacji kwadraturowej. Podano link do strony z informacjami o konwersji sygnałów video (repairfaq.org). Ostatecznie autor uznał, że temat jest zbyt skomplikowany i poszukuje prostszego rozwiązania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA