logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd 024 przy instalacji Windows XP - brak pliku systemowego, co robić?

ma16 25 Lip 2007 20:46 1023 9
REKLAMA
  • #1 4114645
    ma16
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam problem dzisiaj chciałem włączyć komputer i podczas uruchomienia pisze mi zebym włożył dysk z systemem operacyjnym więc pomyślałem że pewnie system coś trafiło więc chciałem przeinstalować system niestety podczas rozruchu płyty wyskakuje mi error=024 niestety nie jestem informatykiem i nieznam tego błędu... Jeszcze jedno podczas uruchamiania za oknem gdzie pisze żebym włożył dysk... Wyświetla mi że brakuje pliku systemowego i trzeba przeinstalować system... Proszę o pomoc....
  • REKLAMA
  • #2 4114719
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Nie obędzie się bez reinstalacji OS...
  • REKLAMA
  • #3 4114913
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    1. Czy kolega posiada oryginalną CD z systemem?
    2. Czy komputer da się uruchomić w trybie awaryjnym? (wciskamy podczas startu systemu klawisz F "8")
    3. Płyta nie startuje. czy w biosie ustawione jest żeby CD-ROM startował jako pierwszy?
  • #4 4116011
    ma16
    Poziom 13  
    Pavel81 napisał:
    1. Czy kolega posiada oryginalną CD z systemem?
    2. Czy komputer da się uruchomić w trybie awaryjnym? (wciskamy podczas startu systemu klawisz F "8")
    3. Płyta nie startuje. czy w biosie ustawione jest żeby CD-ROM startował jako pierwszy?

W biosie jest ustawione żeby cd-rom startowal jako pierwszy...

any56 sam to wiem ... po tym co pisze...
  • #5 4116035
    larry_derby
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    ostatnio od upałów często siadają dyski twarde, zwłaszcza w laptopach.
  • REKLAMA
  • #6 4118904
    Agielos
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    A gdzie kolega widzi upały w Polsce , ja mieszkam w kraju gdzie temperatura 40 stopni to norma i nigdy nie słyszałem żeby siadały z tego powodu dyski . Takie jest moje spostrzeżenie na ten temat.
  • #7 4119248
    ma16
    Poziom 13  
    wg mnie to nie wina dysku tylko osoby użytkującej ten komputer... Właśnie się dowiedziałem że kolega posiadający ten komputer usunął kilka plików (ok 20) z folderu Win32.... niestety nie wiem co zrobić w takiej sytuacji
  • #8 4121618
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    W tej sytuacji musisz niestety włożyć płytkę z XP i użyć funkcji "napraw".
    Ale nie tej pierwszej zaraz na początku tylko tej drugiej :p

I poucz kolegę, by na przyszłość nie usuwał nic z katalogów systemowych.
  • REKLAMA
  • #9 4132666
    froozo
    Poziom 11  
    ewentualnie jesli pamietasz jaki pliki zostaly usuniete to bierzesz dysk do kumpla podpinasz, botujesz jego system i kopiujesz od niego potrzebne pliki.jesli nie pamietasz to mozesz porownac folder z ktorego zostaly wykasowane ze sprawnym systemem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu 024 pojawiającego się podczas próby instalacji systemu Windows XP, który sygnalizuje brak pliku systemowego i konieczność reinstalacji systemu. Użytkownik ma ustawiony w BIOS-ie rozruch z napędu CD-ROM, jednak płyta instalacyjna nie startuje poprawnie. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być usunięcie kluczowych plików z katalogu systemowego WindowsSystem32, co uniemożliwia poprawne uruchomienie systemu. Zalecane jest użycie oryginalnej płyty instalacyjnej Windows XP oraz skorzystanie z funkcji naprawy systemu (Recovery Console), zwłaszcza opcji naprawy po pierwszym etapie instalacji. Alternatywnie można odzyskać brakujące pliki, kopiując je z innego działającego systemu lub używając narzędzia sfc (System File Checker) z parametrami /scanonce, /scannow lub /scanboot. W dyskusji pojawiły się również sugestie dotyczące możliwych problemów sprzętowych, takich jak uszkodzenie dysku twardego, jednak główną przyczyną jest brak plików systemowych spowodowany ich usunięciem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA