logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka LG WD-80180N - problem z przyciskiem zasilania, nie włącza się

janeksiry 26 Lip 2007 22:54 8765 7
REKLAMA
  • #1 4118192
    janeksiry
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam problem z pralką marki LG WD-80180N, która jest jeszcze nie taka stara, ale gdzy tylko skończyła się gwarancja zaczęła się psuć. Problem polega na tym, że nie można włączyć pralki bo coś się stało z przyciskiem zasilania i nie działa. Najpierw trzebabyło ze 20 razy wcisnąć zanim zatrybiła a teraz wogóle nie trybi. Był już jeden 'fachowiec-złota rączka' ale stwierdził, że nie ma pojęcia jaka jest przyczyna. Jeśli ktoś miałby jakiś pomysł byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 4118282
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Jeżeli to jest zwykły wyłącznik mechaniczny trzeba wymienić i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #3 4118295
    scalak83
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Za bardzo nie kojarzę sobie tego modelu ale jeśli jest to model z elektroniką na miękko tzn z modułem elektronicznym to przyczyn może być wiele.

Po pierwsze trzeba ustalić czy można pralkę wyresetować przytrzymując przycisk start przez około 10 sec po tym czasie powinna zacząć sygnalizować reset diodami bądź na wyświetlaczu jeśli tak się nie dzieje uszkodzony jest układ elektroniczny najprawdopodobniej sam mikrowyłącznik załączający bądź obwody mu przyległe ( tylko wypadku gdy jest to model z modułem sterującym a nie zwykłym mechanicznym programatorem)

Ciężko dokładnie to stwierdzić co może być jeszcze uszkodzone ja bym zaczął od tego

Pozdrawiam

PS Jeśli uszkodzony jest moduł naprawa nie kiedy jest niemożliwa przez nieautoryzowany serwis
  • #4 4118847
    janeksiry
    Poziom 11  
    Ten sposób nie pomaga. Coś pomogło wciśnięcie i przytrzymanie jednocześnie dwóch przycisków opcji które służą jako blokada przed dziećmi. Wtedy na wyświetlaczu pojawił się komunikat 'CL' ale nie wiem co oznacza bo nie moge znaleźć instrukcji obsługi. I tak samo potem nie można dalej nic zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 4123690
    scalak83
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Prawdopodobnie uszkodzenie na module

Zakładam że inne podzespoły są sprawne (np hydrostat, elektrozawór itp)
    trzeba by było poszukać uszkodzenia na elektronice ale dokładnie co poleciało nie jestem w stanie określić może tylko mikrowyłącznik należy wymienić ale obstawiam na to w dwudziestu procentach.

Najlepiej udać sie do autoryzowanego serwisu ponieważ może wystąpić konieczność zmiany programu

Nie jestem w stanie nic dokładnie powiedzieć bez przetestowania sprzętu

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 6048816
    janeksiry
    Poziom 11  
    witam po dłuższej sprawności mojej pralki...
    co do powyższego tematu okazało się, ze trzeba było wymienić cały panel sterujący, bo jest w całości wymienny nie do naprawy.
    Ale pojawił się kolejny problem, może nie tak bardzo związany z tym modelem akurat, bo chodzi o silnik z tej pralki. Coś zaczęło prztykać w pralce przy obrotach. Po wyjęciu silnika okazało się że to właśnie w nim coś się tłucze... tylko co? Łożyska wydają się być dobre, zero luzu, no ale coś prztyka. Nie wiecie co to może być?
  • #8 6398930
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 789
    Tak jak poprzednik pisze komutator będzie tak robił a co do tego programatora to ja takie naprawiam o ile procesor nie jest walnięty nie idzie go dostać a programowany jest jednorazowo.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka LG WD-80180N ma problem z przyciskiem zasilania, który początkowo wymagał wielokrotnego naciskania, a obecnie w ogóle nie reaguje. Możliwe przyczyny to uszkodzony mechaniczny wyłącznik lub awaria modułu elektronicznego sterującego pralką. Próba resetu poprzez przytrzymanie przycisku start nie przyniosła efektu, natomiast wciśnięcie i przytrzymanie dwóch przycisków blokady dziecięcej wywołało na wyświetlaczu komunikat "CL". Sugerowano wymianę mikrowyłącznika lub całego panelu sterującego, który jest wymienny i nie podlega naprawie. Wskazane jest skorzystanie z autoryzowanego serwisu, gdyż naprawa modułu może wymagać zmiany oprogramowania. Po wymianie panelu pojawił się nowy problem z silnikiem – słyszalne prztykanie przy obrotach. Przyczyną może być uszkodzony komutator, np. podniesiona lamela, co wymaga przetoczenia komutatora lub przezwojenia wirnika. Programator jest trudny do naprawy, gdyż procesor jest jednorazowo programowany i trudno dostępny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA