logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm z pilotem do centralnego zamka w samochodzie?

Greg111 27 Lip 2007 00:45 1167 8
  • #1 4118504
    Greg111
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Mam w samochodzie zamonowany alarm na pilota ale nie steruje on centralnym zamkiem. Na rozpisce wyjsć z centralki alarmu znalazłem wyjscia + i - 12 V po uzbrojeniu. Czy da sie ten alarm podłączyć tak, żeby oprocz zalączania alarmu sterował centralnym zamkiem? Z góry dziękuje za każdą podpowiedź. Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 4118512
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    jaki alarm?Nazwa?
  • #3 4118568
    Greg111
    Poziom 10  
    Alarm Spider z firmy Hol -Tec
  • #4 4119064
    tomhub
    Poziom 19  
    Ocena: 73
    podłącz neonówke(żarówka 12V) wzgledem masy i włączajac i wyłączajac patrz czy Ci błyśnie.Jezeli nie to to samo wzgledem plusa.
  • #5 4119214
    Greg111
    Poziom 10  
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale podlączyłem żarówke . w centralce autoalarmu wyjscie "+ 12V po uzbrojeniu" wzgledem masy i po zalączeniu alarmu nie byłyska ale swieci sie caly czas. Z tego co wnoiskuje z Twojej wypowiedzi to powinien być jeden impuls a u mnie jest to ciągłe 12 V. Dziękuje CI za zainteresowanie i odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanie. Jeśłi kupie alarm ze sterowaniem takim jak piszesz to gdzie podłączyć sterowanie w samochodzie? Pozdrawiam.
  • #6 4119276
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4120013
    Greg111
    Poziom 10  
    A ja Ci proponuje zapoznać sięz regulaminem bo z tego co wiem to jeden z punktow mówi mniej więcej - nie mozesz pomóc to sie nie udzielaj. A od zwracania uwagi to są moderatorzy a nie zwykli uzytkownicy. Jak nie rozumiesz o co pytam to nie czytaj tego tematu bo nie oczekuje twojej "fachowej pomocy". Nie oczekuje, że mi ktoś napisze np. ,podepnij sie pod kabelek czerwony i bedzie OK. tylko gdzie tego mniej wiecej szukać i w jaki sposób bo chyba do tego służy to forum, a moze służy ono do lansowanie twojego podpisu? Przeczytałem jesli ci o to chodziło ale dziekuje , nie skożystam.
  • #8 4120048
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3625
    Kolego Greg111, porównując dorobek twój i Norberta, to raczej blado wypadasz... A Norbert tu ma rację, bo abyś podał potrzebne dane, które POWINNY się znaleźć w tytułowym poście, to trzeba cię ciągnąć za język: choćby model alarmu, czy nieznana nam dotąd marka pojazdu i to, czy centralny dokładany, czy oryginalny (dość istotne informacje). Jesteś mało precyzyjny. I uwaga Norberta była tu jak najbardziej na miejscu. Na przyszłość trochę spokojniej i odrobinę pokory, i szacunku dla na prawdę doświadczonych użytkowników i serwisantów!
    Do kolegi tomhub: twoja rada należy do tych precyzyjnych inaczej. Nawet ja miałbym problem z diagnozą po takiej radzie...
    A teraz do rzeczy:
    alarm powinien mieć dwa wyjścia, na których w momencie otwierania i zamykania pojawiają się impulsy masy (zazwyczaj, są alarmy w których można to konfigurować). Można je faktycznie wyłapać żarówką (nie neonówką!) ale niewielką, bo obciążalność tych wyjść z reguły jest mniejsza niż 100 mA. Jeśli nie ma takich wyjść, a znalazłeś wyjścia, na których pojawia sie napięcie lub masa w czasie pracy alarmu , to możesz te sygnały wykorzystać także do sterowania centralnym. Musisz tylko kupić sterownik wykorzystujący takie sygnały, np. ST 1000 (ma on możliwość sterowania stanami, a nie impulsami).
    Jak możesz, to wrzuć opis wyprowadzeń tego alarmu lub jakiegoś linka do niego.
  • #9 4120138
    Greg111
    Poziom 10  
    No i o to mi chodziło, Dzięki. Od strony alarmu wiem już co i jak podłaczyc, także narazie dziekuje za pomoc. PZDR.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia alarmu samochodowego z pilotem do centralnego zamka, aby oprócz uzbrajania alarmu możliwe było sterowanie zamkiem. Użytkownik posiada alarm Spider firmy Hol-Tec, który ma wyjścia +12 V i -12 V po uzbrojeniu, jednak wyjście to dostarcza stałe napięcie zamiast impulsu. Zalecane jest sprawdzenie wyjść alarmu za pomocą małej żarówki 12 V podłączonej względem masy lub plusa, aby wykryć impulsy sterujące centralnym zamkiem. Wskazano, że alarmy zwykle mają dwa wyjścia generujące impulsy masy przy otwieraniu i zamykaniu, które można wykorzystać do sterowania centralnym zamkiem. Brak impulsów może oznaczać, że alarm nie jest przystosowany do bezpośredniego sterowania zamkiem lub wymaga konfiguracji. Wskazano również, że ważne jest poznanie modelu alarmu, marki i typu centralnego zamka (oryginalny czy doklejany), aby dobrać odpowiedni sposób podłączenia. Ostatecznie potwierdzono, że wyjścia alarmu należy podłączyć tak, aby generowały krótkie impulsy masy, które aktywują centralny zamek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA