logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV32-FX66K AE-6B: Czerwony obraz, zwężony ekran, 2 mignięcia diody

dbator 27 Lip 2007 16:36 1703 7
REKLAMA
  • #1 4120042
    dbator
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam

W TV jak w temacie 2 mignięcia diody - zwarte wyprowadznie +200V wzmacniacza działa R.
    Po odessaniu tego wyprowadzenia i uruchomieniu TV obraz czerwony, brak treści i powroty.

1) Możliwe jest, że brak jednego napięcia na katodzie da taki objaw?

2) Druga rzecz która mnie martwi to zwężony obraz i poduszka.
    Czy to korekcja czy taka konstrukcja TV, że brak zasilania na katodę powoduje taki objaw?

Klient utrzymuje, że po uruchomieniu TV słyszał strzał.

Proszę o jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4120165
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    tempus napisał:
    Możliwe jest, że brak jednego napięcia na katodzie da taki objaw?

Zależy, co rozumiesz przez "brak napięcia". Odłączyłeś tylko zasilanie scalaka - jest możliwe, że przez uszkodzoną strukturę katoda dostaje jednak napięcie 0V - z masy (lub podobnie niskie) i oczywiście jako w pełni otwarta musi dać taki objaw. Wylutuj scalak, to się przekonasz czy jest różnica.
    Efekt poduszki - może to efekt przejaskrawienia, ale elementy w układzie korekcji trzeba sprawdzić.
    Przy okazji luty w zasilaczu i odchylaniu, później posprawdzaj napięcia z zasilacza oraz na wyjściach z trafopowielacza.
  • REKLAMA
  • #3 4120343
    dbator
    Poziom 18  
    Po wylutowaniu zwartego TDA6111Q obraz dalej zwężony w poziomie i pionie oraz poduszka, kolor tym razem zielono niebieski ale też z powrotami i brak treści.

Napięcie na pozostałych katodach około 125V.

Co mnie zaskoczyło to brak napięcia 33V. Zwarta zenerka D6002. Niestety nie mogę odczytać oznaczenia.
  • REKLAMA
  • #4 4121287
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Bez jednego wzmacniacza bedzie taki efekt tzn brak tresci obrazu. Jak wstawisz nowy wzmacniacz i sprawdzisz reszte elementow na pk to obraz sie pojawi. Niestety taka usterka moze byc spowodowana przez strzał z kineskopu i może dość prędko powrócić. Co do geometrii sprawdź mosfety na D boardzie i Q8803(z pamięci piszę więc mogę sie mylić - chodzi nie o tranzystor kluczujący trafem tylko ten drugi podłączony kolektorem do plusa cewki H). To uszkodzenie również może być spowodowane przez strzał kineskopu. Polecam uprzedzić klienta o mozliwosci powtórzenia sie usterki albo lepiej odpuścić tą naprawę. Pozdrawiam.
  • #5 4121298
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 867
    Podam z praktyki. Uszkodzenie identyczne TDA we wzmacniaczu wizji + zenner 33V (wstawiłem UL1550). Przypuszczam, że uszkodzenie spowodowało wyładowanie w kineskopie tym bardziej, ze klient grał na kontraście ustawionym na max a kineskop nie był już najlepszej emisji. U mnie po wymianie tylko tych dwóch elementów TV gra do dziś. Kontrast ustawiłem oczywiscie nizej.
  • #6 4129529
    dbator
    Poziom 18  
    Czasowo wstawiłem 1550. +33V jest. Ale obraz dalej jest zniekształcony. Tranzystory w korekcji sprawdzone. Q8803 też.
  • REKLAMA
  • #7 4129903
    przemek20
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Regulacji brak??
    Pozdrawiam.
  • #8 4131232
    dbator
    Poziom 18  
    TV naprawiony.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze SONY KV32-FX66K AE-6B pojawił się problem z czerwonym obrazem, zwężonym ekranem i dwoma mignięciami diody sygnalizującej usterkę. Uszkodzenie wzmacniacza wizji (TDA6111Q) oraz brak napięcia +33V spowodowany zwartą zenerką D6002 były głównymi przyczynami braku prawidłowego obrazu. Po wymontowaniu uszkodzonego układu scalonego obraz zmienił kolor na zielono-niebieski, ale nadal był zniekształcony i zwężony z efektem poduszki. Wymiana wzmacniacza i zenerki na UL1550 przywróciła napięcie +33V, jednak zniekształcenia obrazu utrzymywały się. Sprawdzono również tranzystory korekcji geometrii, w tym Q8803 na płycie D, które okazały się sprawne. Uszkodzenia mogły być spowodowane wyładowaniem w kineskopie, co potwierdzał dźwięk "strzału" przy uruchomieniu. Zalecane jest sprawdzenie lutów w zasilaczu i układzie odchylania oraz monitorowanie napięć na wyjściach transformatora powielacza. Naprawa została ostatecznie zakończona, jednak istnieje ryzyko powrotu usterki z powodu uszkodzenia kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA