logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat CPU FAN isn't running przy starcie Athlon XP 1800

sp9rvb 28 Lip 2007 17:16 1241 8
REKLAMA
  • #1 4123170
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jak w temacie od pewnego czasu przed startem "Windy"mam taki oto komunikat : CPU FAN isn't running, Shutdown now? (Y/N).
    I wentylator przez moment głosniej pracuje.
    Moj procek to Athlon XP 1800 temperatura po ok 5 min pracy wg biosu to 58 st C
    Płyta gł tep 35 st C
    Całość ma jakieś 3 lata.
    Co oznacza ten komunikat ? Ja sobie to tak tłumacze ze wentyl nie pracuje prawidłowo ale nie jestem fachowcem :D
    Jaka jest temperatura (normalna) mojego procka a jaka krytyczna.
  • REKLAMA
  • #2 4123184
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Pewnie wentylator za wolno się kręci.Zmieniałeś wentylator ? Wentylator ma regulację obrotów ? A może zakurzony ? W biosie możesz wyłączyć monitorowanie obrotów wentylatora.
  • REKLAMA
  • #3 4123211
    sp9rvb
    Poziom 14  
    tronic1 napisał:
    Pewnie wentylator za wolno się kręci.Zmieniałeś wentylator ? Wentylator ma regulację obrotów ? A może zakurzony ? W biosie możesz wyłączyć monitorowanie obrotów wentylatora.

Z wentylatorem nic nie kombinowałem ( nie zmieniałem go) Nie bardzo wiem jak sprawdzic czy ma regulacje obr Mógłbym wył monitorowanie ale to i tak nie rozwiazuje moich problemów gdyż nie chciałbym uwalic procka
    czy te 58 st C nie jest za duzo :?: Co do kurzu to czyściłem jest ok.
  • #4 4123325
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Wymień wentylator na nowy lub ten rozbierz,wyczyść,nasmaruj,złóż i zamontuj.
  • REKLAMA
  • #5 4123429
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4124742
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Marcin230 napisał:
    Połóż od nowa pastę na procek.
    Skoro zestaw ma już jakieś 3 lata, to może płytka zaczyna niedomagać.
    Sprawdź temperaturę jakimś miernikiem.
    Gorący jest radiator? 60 stopni jest łatwo palcem wyczuć.

Dopiero jutro coś wymyśle kupno pasty pod radiator ew nowy wentylator
    a sprawdzająć palcem to jest gorący ale co to za pomiar :D
  • REKLAMA
  • #7 4124877
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4124946
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Nirvanowiec napisał:
    Cytat:
    a sprawdzająć palcem to jest gorący ale co to za pomiar

Najbardziej wiarygodny!
    Proszę wymienić pastę oraz naoliwić wentylator

OK tak zrobie ale prosze o info jaka jest normalna temperatura pracy dla Athlona XP przy min obciązeniu tz gg, przeglądanie netu itp
  • #9 4124988
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Pół roku temu na moim XP 2000+ miałem na luzie 35"C a w stresie max 45/50"C

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem Athlon XP 1800 i od pewnego czasu przy starcie systemu pojawia się komunikat "CPU FAN isn't running, Shutdown now? (Y/N)". Wentylator pracuje chwilowo głośniej, a temperatura procesora po około 5 minutach pracy według BIOS-u wynosi 58°C, natomiast płyta główna ma temperaturę około 35°C. Komputer ma około 3 lat. Wskazano, że komunikat oznacza prawdopodobnie zbyt wolne obroty wentylatora lub jego niewłaściwe działanie. Zalecane jest sprawdzenie, czy wentylator nie jest zakurzony, czy ma regulację obrotów oraz ewentualne wyłączenie monitorowania obrotów w BIOS-ie. Sugerowano wymianę wentylatora na nowy lub jego rozebranie, wyczyszczenie, nasmarowanie i ponowny montaż. Dodatkowo rekomendowano wymianę pasty termoprzewodzącej na procesorze, gdyż po 3 latach może ona tracić właściwości. Pomiar temperatury palcem radiatora jest wskazany jako szybka metoda oceny nagrzewania. Normalna temperatura pracy Athlona XP przy minimalnym obciążeniu powinna wynosić około 35°C, a w stresie maksymalnie 45-50°C. Temperatura 58°C jest więc podwyższona i wymaga interwencji chłodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA