logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest wykrywalnosc podzialu ADSL??? Ciekawe pytania.

laciaty1990 28 Lip 2007 21:06 1083 7
REKLAMA
  • #1 4123861
    laciaty1990
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witajcie. Bede mial lacze ADSL 1MBit/s w netii (net24) po lini tp. Chce rozdzielic to na 3 osoby: ja przez WiFi, siostra w tym samym lokalu przez Wifi oraz sasiad tez przez wifi. Sprzet: Brama ADSL z AP Linksys WAG354G

Jaka jest wykrywalnosc takiego czegos???
    Jak mi udowodnia ze ten trzeci komputer nie jest w lokalu??? Brak kabli brak dowodów???
    Czy wogule operatorzy interesuja sie takimi przypadkami i scigaja???
    Czy moze pogodzili sie z tym, ale wyznaja filozofie ze lepiej ze placa niz zeby nie placili...??
  • REKLAMA
  • #2 4123892
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Nikt nie będzie w to wnikał...
  • REKLAMA
  • #3 4124109
    laciaty1990
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    aa to fajnie... bo jestem juz zdesperowany... Mam łącze radiowe download 256kbit/s, upload 64kbit/s w porywach... czeste awarie.. zamulenia i to za 30zł/mc ... a tak wyjdzie mnie i siostre 30zł... a sasiada 30zł... i mamy cos w miare stabilnego... 1024... na polowe - sprawiedliwie
  • #4 4124225
    pebe111
    Poziom 11  
    Ja juz prawie od 2 lat w ten sposób udostepniam internet i jak do tej pory nie mialem zadnych nieprzyjemnosci z tego powodu. Tylko uwazaj bo jak wszyscy troje zaczniecie cos sciagac naraz to troche wolno bedzie :)
  • #5 4124251
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Nie ma kabli - nie ma dowodow. Z reguly wykrycia udostepniania lacza poza lokal wychodza na jaw podczas wizyt sluzb technicznych podczas usuwania usterek.
  • REKLAMA
  • #6 4124829
    paawel
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    any56 napisał:
    Nikt nie będzie w to wnikał...

Teoretycznie tak-- ale dotąd, aż "zaprzyjaźniony" sąsiad nie sprzeda działki koki, marychy, albo kałacha przez internet udostępniony przez Ciebie.
    Tyle że wtedy nie operator a panowie w kominiarkach i z długą giwerą wejdą do Ciebiue razem z drzwiami :):)
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 4125163
    pb68
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zawsze się możesz wytłumaczyć,że sieć masz niezabezpieczoną i sąsiad ciągnie od Ciebie sygnał.A zabezpieczyć zapomniałeś czy coś tam ...:D
  • #8 4125456
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    Kable mozna miec i po calym osiedlu, kto zabroni miec LAN, udostepnianie polaczenia inna sprawa, same kable niczego nie dowodza. Prawda taka ze wszyscy dziela jak moga, jak dostawcy to nie pasuje to jedynie co moze zrobic to probowac to blokowac.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykrywalności nieautoryzowanego udostępniania łącza ADSL 1 Mbit/s na trzech użytkowników przez WiFi w tym samym i sąsiednim lokalu, z wykorzystaniem bramy ADSL z punktem dostępowym Linksys WAG354G. Uczestnicy wskazują, że operatorzy rzadko monitorują takie przypadki, a brak kabli i fizycznych dowodów utrudnia wykrycie. Wykrycie może nastąpić jedynie podczas wizyt serwisowych lub w sytuacjach nadużyć prawnych. W praktyce udostępnianie łącza jest powszechne, choć może powodować spowolnienie transferu przy jednoczesnym korzystaniu. Operatorzy mogą próbować blokować takie połączenia, ale często tolerują je, gdyż lepiej otrzymać opłatę niż stracić klienta. Sugerowano również, że niezabezpieczona sieć WiFi może być tłumaczeniem w przypadku wykrycia nieautoryzowanego dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA