logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips 14PT2683/58 jaka wartość kondensatora 2423?

Gacek20 29 Lip 2007 03:19 2302 5
REKLAMA
  • #1 4124639
    Gacek20
    Poziom 2  
    Witam...

Mam telewizor PHILIPSA 14PT2683/58 chasis L6.1 AA. Ogladajac pewnego razu telewizje obraz blysnal po czym zgasl, nastepnie slychac bylo charakterystyczny cichy acz wyraznie slyszalny pisk oraz poczulem ze cos sie pali. Po rozkreceniu i sprawdzeniu doszedlem do wniosku ze jest to kondensator (z ktorego po wlaczeniu unosil sie dymek, i widac bylo ze jest nadpalony). Sciagnalem wszystkie mozliwe schematy mam nawet serwisowke i najdziwniejsze jest to ze na schemacie wogole nie ma tego kondensatora, jest wszysko wokol niego natomiast jego nie ma.
    Naplycie numerek przy ktorym byl kondensator to 2423, co wogole nie jest uwzglednione w zadnym sciagnietym przezemnie schemaci, inne elementy sie zgadzaja.
    Ale moje pytanie odnosi sie do samego kondensatora ma on oznaczenia nastepujace:
    HR R
    33IK
    IKV
    Chcialem kupic nowy i wlutowac, ale za bardzo nie wiem jakie wartosci powinny byc takiego kondensatora.

Bardzo prosze ojakas pomoc lub wskazowki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4124656
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam.W przyszłości korzystaj z wyszukiwarki wpisując chassis TV.Wstaw kondensator 330pF/2000V i o ile poprawiłeś wszystkie luty na płycie a zwłaszcza przy tranzystorach to TV powninien pracować.pozdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4126754
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    HR R być może rodzaj kondensatora, nie wiem, ale z pewnością:
    331K = 33 x 10 do potęgi 1 = 330pF, K=+/- 10% - to tolerancja.
    1kV = 1000V

Jeśli dasz na 2kV=2000V to bedzie pewniej niz ten na 1 kV który przecież strzelił.
    Skad w twojej analizie wzięło sie z tych oznaczeń 200V ??

Aby coś dokładnie ci podpowiedzieć, to dobrze byłoby jakbyś podał na jakim module (Płytka Kineskopu ?) czy płyta główna znajduje się ten element i jakie układy zabezpiecza, gdzie jest podpiety ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4126808
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Ta tabelka to nie jest najbardziej właściwe odniesienie, chociaż jest tam analogia - 471 = 470pF, czyli 331 = 330pF - wystarczyło tylko z kondensatora odczytać "1" a nie "I". Również napięcie będzie wtedy oczywiste.
    Na koniec kliknij na kłódeczkę u dołu.
  • #6 4126838
    Gacek20
    Poziom 2  
    Po prostu myslalem ze to nie jest 1 tylko I i jakies specjalne oznaczenie philipsa, slyszalem ze nie raz za pomoca Liter podaje liczbe zer itp. a ze nie siedze w elektronice mam tylko podstawowa wiedze toeretyczna chcialem sie upewnic zadajac pytanie na forum. Dziekuje bardzo za pomoc i pozdrawiam.
REKLAMA