logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ do sterowania CD ROMem: play, stop, pause?

Grzesiek_HIW 04 Lis 2003 19:04 2862 12
REKLAMA
  • #1 386860
    Grzesiek_HIW
    Poziom 11  
    Jak zrobić układ który by mógł sterować CD ROMem (play , stop, pause itp.) .
    Za wszelką pomoc dziękuje.

[email]marcinsms@poczta.onet.pl[/email]
    [hr:8909dceff8]
    Przeniesiony z "Szukam schematu" <gorg>
  • REKLAMA
  • #2 386916
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    przejżyj EdW. Ostatnimi miesiącami pojawił się tam taki kit. W zasadzie większość CD ROMów ma wyprowadzone PLAY, STOP, NEXT i EJECT. Nie wystarczy?

Chcąc sterować wszystkim musiałbyś rozgrysć ramki i zasady działania interfejsu ATAPI, a t dość skompliowane.

.........................................................................

jezus maria! błagam nie zabijajcie mnie moderatorzy.... buhhuhuhu :cry:
  • #3 387167
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    z jakiś rok temu był w ep kit sterowania cd romem przez atapi
    powstawał funkcjonalny odtwaracz z wyświetlaczem 2*16 znaków
    poszukaj na stronce ep
  • #4 387331
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    mosz chłopok ;)
    Załączniki:
    • Jak zbudować układ do sterowania CD ROMem: play, stop, pause? 1002.jpg (465.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować układ do sterowania CD ROMem: play, stop, pause? 1001.jpg (507.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zbudować układ do sterowania CD ROMem: play, stop, pause? 1.jpg (397.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 392809
    Grzesiek_HIW
    Poziom 11  
    widziałem takie coś w sklepie z elektroniką do samodzielnego złożenia ale to kosztowało 100zł
    (oni chyba ogupieli!!!)
    A za opis i schematy dzienki napewno sie przydadzą
  • REKLAMA
  • #7 393345
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no bo to kosztruje w tych okolicach, ten kit z EdW byl chyba okolo 70zl, najwiecej chyba mikrokontroler kosztowal, jak zbiore kase to sobie chyba takie cos zrobie
    lepsze jest to o tyle od zwyklego CD z ze stacji CD z przyciskami ze mozna wyswietlac czas, numer i sporo innych zeczy jak sie przerobi program, powstaje nawet rozbudowany odtwazacz za nieduza kase. a jak sie laser zuzyje czy cos to mozna sobie nowego uzywanego sprawic tanio...
  • #8 393697
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    W sumie to CD-ROM'em można sterować i z pomocą AT89C2051, jeśli wystarczy pamięci. Tyle, że trzeba rozmnożyć linie wejścia wyjścia. W sumie cenowo taniej wyjdzie jakiś AT89C5x i portów nie powinno zabraknąć. W tym projekcie z EP jest mikrokontroler SMD i nie tylko. Poza tym płytka łudząco przypomina Yamppa - 3. W rzeczywistości jest to taki Yampp - 3 bez VS1001. Stąd wysoka cena.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 394564
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    moze PCF8574? bo to by sie nadawalo chyba, nie jest zbyt tanie ale w TI mozna dostac... moze jakis projekt gdzies na necie jest??
    jakby zabraklo pamieci w '2051 mozna wziac '4051 i by bylo troche wiecej i na jakies dodatki
    pozdrawiam
  • #10 394715
    Nemo
    Poziom 31  
    Myślałem o jakichś bardziej ordynarnych buforach i rejestrach np. 74HC245 i 74HC574. Można je sterować jedną szyną. Prościej jednak wziąć 89C51 lub większy. Wtedy zaoszczędzi się na płytce i zabawie z łączeniem tego wszystkiego.
    PCF8574 jest do tego raczej za wolny, no i ta cena odstrasza od takich zastosowań.
    Pozdrawiam.
  • #11 398736
    Grzesiek_HIW
    Poziom 11  
    narazie sobie zrobiłem przycisk play i podłączyłem stabilizatory . Chodzi jak buża z jednym problemem ten skubaniec 7812 tak sie grzeje że musiałem spory radiator zaistalować ( 7812 jest na 1,5A a cd pochłania 1A)
  • #12 398768
    Nemo
    Poziom 31  
    A jakie napięcie wchodzi na 7812? W moim CD-ROM'ie podłączyłem szeregowo 7812 i 7805, wszystko to zasilanie z około 18VDC. Stabilizator 12V grzeje się faktycznie mocno, ale przykręciłem go do obudowy wzmacniacza (pudło z blachy 2,5 mm grubości) i jest OK. Pracuje czasami po 4 godziny bez przerwy i nie ma problemu. W sumie zżera około 1,4A na 12V (łącznie z 5V). Obniżenie napięcia zmniejszy nieco straty napięcia na stabilizatorze i w efekcie grzanie. Minimum to około 15V na 7812.
    Pozdrawiam.
  • #13 407682
    Grzesiek_HIW
    Poziom 11  
    ja mam podłączone około 13V i chodzi bezproblemowo żere 1A przykręciłem do radiatora stabilizatory i chodzi jak buża

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu do sterowania napędem CD-ROM (funkcje play, stop, pause). Większość napędów CD-ROM posiada wyprowadzenia do sterowania podstawowymi funkcjami (PLAY, STOP, NEXT, EJECT), co może uprościć projekt. Jednak pełne sterowanie wymaga zrozumienia protokołu ATAPI, który jest skomplikowany. W przeszłości pojawiły się zestawy (kity) do sterowania CD-ROM przez interfejs ATAPI, m.in. dostępne na stronach EP, zawierające mikrokontrolery i wyświetlacze LCD 2x16 znaków. Popularnym rozwiązaniem jest wykorzystanie mikrokontrolerów z rodziny 8051, np. AT89C2051 lub AT89C5x, które mają odpowiednią liczbę portów I/O. Alternatywnie rozważano użycie buforów i rejestrów (74HC245, 74HC574) lub ekspanderów portów PCF8574, choć ten ostatni jest wolniejszy i droższy. W praktyce stabilizatory napięcia 7812 i 7805 są stosowane do zasilania układu, jednak 7812 mocno się grzeje przy prądzie około 1A, co wymaga zastosowania radiatora. Optymalne napięcie wejściowe dla 7812 to około 13-18V, aby zminimalizować straty mocy i przegrzewanie. Projektowanie takiego układu pozwala na stworzenie funkcjonalnego odtwarzacza CD z możliwością wyświetlania czasu i numeru utworu oraz modyfikacji oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA