logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV LCD? 32 czy 37 cali? Stosunek ceny do jakości?

Rybson! 30 Lip 2007 12:13 1050 5
REKLAMA
  • #1 4128368
    Rybson!
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam! sorry ze tutaj,ale serwisancie wiedzą najlepiej,
    a wiec chce zakupic telewizor LCD,wiec moje pytania czy kupic 32 "czy 37 "?czy stosunek ceny do jakosci jest duza?na jakie parametry patrzec przy zakupie telewizora?co z HD,czy HD sie sprawdzi?i wkoncu jakiej marki kupic telewizor?wszelkie opinie mile widziane:) pzdr!
  • REKLAMA
  • #2 4130140
    Ortiz
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jeśli chodzi o wielkość to chyba najbardziej liczy się twoja opinia. Musisz sam zdecydować, biorąc pod uwagę swoje preferencje i to z jakiej odległości będziesz go oglądał. (no i oczywiście zasobność portfela)

Co do jakości to na ten temat było b. wiele dyskusji i jest to sprawą indywidualną. Jeśli przesiadasz się z dobrego kineskopu, a masz kablówke to raczej nie będziesz zachwycony jakością. Ale bez przesady, mnie np. nie razi tak "większa czułość na zakłócenia" telewizorów LCD.

Proponuję zwrócić uwagę na: kontrast, jasność, rozdzielczość (choć ta raczej jest identyczna - patrz niżej), możliwości podłączenia urządzeń - jakie złącza posiada.

Jeśli mówisz o TV raczej z 3-ką z przodu ceny, to o Full HD raczej możesz zapomnieć. Modele takie są oznaczone HD Ready i oferują roz. 1366 x 768, a to High Definition nie jest.
  • REKLAMA
  • #3 4131053
    Rybson!
    Poziom 10  
    a jaka firme polecasz??ja myslałem na panasem!jaki musi byc kontrast jakosc ,bo rozdzielczosc rzecz wiadoma,a czy czas reakcji matrycy tez jest wazny??jakie parametry są juz dobre??nie chce kupic bubla:)
  • REKLAMA
  • #4 4131473
    Ortiz
    Poziom 14  
    Polecam zapoznać się ze stroną hdtv.com.pl jest tam bardzo dużo informacji na temat LCD. Szczególnie na forum.
    A co do moich preferencji to polecam Samsunga.
    Co do parametrów:
    - kontrast dynamiczny powinien być 5000:1 lub więcej,
    - czas reakcji zazwyczaj jest 8ms,
    - warto tez sprawdzić na jakim typie matrycy jest ten LCD.

Nie wiem jak będziesz kupował, ale gdy będziesz w salonach uważaj na to co jest tam w opisach - lepiej samemu sprawdzić jakie parametry ma dany model na stronie producenta. Bo zazwyczaj w tych "karteczkach" jest to co sprzedawcy się nawinęło ;-)
  • REKLAMA
  • #5 4131849
    Rybson!
    Poziom 10  
    wiec od jakich typów matryc mam sie bronic,a jakie są sprawdzone??:)
  • #6 4132095
    Ortiz
    Poziom 14  
    Nie żeby sie od czegoś bronić, po prostu zwrócić uwagę. A większość jest i tak na panelach PVA, S-PVA.
REKLAMA