logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 6131 brak dźwięków mimo sprawnego buzera - szukam serwisówki

jakubas_d 30 Lip 2007 14:44 1124 6
REKLAMA
  • #1 4128820
    jakubas_d
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam,mam problem z nokia 6131 brak dzwiekow,buzer ok,brak sladow cieczy, poszukuje serwisowki,

pozdrawiam

domin
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4128841
    liteon666
    Poziom 16  
    Z płyty gółwnej wychodza dwie metalowe blaszki, które dotykaja do antenny. - podegnij je do góry i bedzie działać :)
  • #4 4134952
    jakubas_d
    Poziom 12  
    hmmm,jest problem bo nie moge nigdzie dostac tego wzmacniacza polifoni,jest moze solucja na ten dzwiek ??
  • REKLAMA
  • #5 4135124
    liteon666
    Poziom 16  
    Tam nie ma wzmacniacza polifonii...sygnał idzie prosto z Retu.
    Mówię Ci podegnij blaszki i sprawdz z nowym głośnikiem ew weź miernik i sprawdz czy cewki maja przejście.

Pozdr.
  • #6 4135145
    matezzz
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    no rzeczywiscie, rutynowo podszedłem do problemu.
    pomiędzy retu a złączem masz jescze kilka biernych. sprawdź je.
  • REKLAMA
  • #7 4157466
    jakubas_d
    Poziom 12  
    ok,zrobiony,zajelo mi to troche czasu ale dalem rade (brak przejscia miedzy elelentami -pewnie upadek)

pozdrawiam,dzieki za pomoc :)
    (dj)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku dźwięków w telefonie Nokia 6131 mimo sprawnego buzera i braku śladów zalania. Wstępnie sugerowano wymianę wzmacniacza polifonii, jednak okazało się, że w tym modelu sygnał dźwiękowy idzie bezpośrednio z układu Retu. Kluczowym rozwiązaniem było podgięcie metalowych blaszek wychodzących z płyty głównej, które dotykają anteny, co przywróciło działanie dźwięku. Dodatkowo zalecano sprawdzenie ciągłości cewek i elementów biernych pomiędzy układem Retu a złączem głośnika, gdzie wykryto przerwę spowodowaną uszkodzeniem mechanicznym (upadkiem). Po naprawie połączeń dźwięk został przywrócony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA