logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Panasonic A350 - nagłe problemy z odczytem płyt CD/DVD/VCD

mufik900 30 Lip 2007 22:09 3128 10
REKLAMA
  • #1 4130289
    mufik900
    Poziom 10  
    nagle przestał czytac płyty,dvd,cd,vcd.Co może byc przyczyną?Czy warto to naprawiac bo to dośc leciwy sprzecik
  • REKLAMA
  • #2 4130786
    bartas666
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witaj! A laser przeczyściłes? Widać czy świeci i ogniskuje? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4131416
    marcin.baczewski
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam. Spróbuj wyczyścić laser izopropanolem. Nie radzę używać spirytusu lub innych wynalazków na przykład tanich płyt czyszczących. Jeżeli laser jest brudny to powinno pomóc. Sprawdź przedtem czy silnik po włożeniu płyty próbuje nią zakręcić, i czy laser przez chwilę świeci.
  • REKLAMA
  • #4 4132566
    mufik900
    Poziom 10  
    Witam i dzieki za podpowiedzi.Rozkręciłem ta pokrywe lasera,przy włączeniu szybkie migniecie lasera i drgniecie silnika(plyta sie nie kreci)czyszczenie laser anic nie dało.Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 15 [minuty]:

Czy ktoś wie co jest przyczyną?
  • REKLAMA
  • #5 4133983
    Konrad3006
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    No ja nie wiem, ale mi sie wydaje, ze jak silinik nie kręci to chyba on.
  • #6 4134518
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2267
    Załaduj płytę i ręcznie ją rozkręć może ruszy wtedy wiadomo ,że uszkodzony jest silnik.
  • #7 4134779
    marcin.baczewski
    Poziom 13  
    W niektórych przypadkach samo czyszczenie soczewki nie wystarczy. Laser ma wiele powierzchni które mogły ulec zanieczyszczeniu. Ja oprócz tego jeszcze spróbował bym wyczyścić inne powierzchnie np. lustro półprzepuszczalne powietrzem, tylko nie takim z puszki bo można rozwalić laser. Jak lekko drgnie silnik i laser ogniskuje to może niedostatecznie go wyczyściłeś. W wielu przypadkach zdarzają się problemy również z silnikiem.
  • #8 4134934
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Mialem cos podobnego wczoraj na stole.Prawdopodobnie masz problem z silnikiem.Wymien go na inny lub tez potraktuj go olejkiem do maszyn do szycia i bedzie smigal jak dawniej.W Panasonic'ach mam czesto problem z zatartym motorem.Pozdrawiam.
  • #9 4136623
    mufik900
    Poziom 10  
    Witam,nic nie daje zakrecenie nim pomimo ze nie jest chyba zatarty bo płytka kreci sie swobodnie.Nadal szybkie błysniecie lasera i silnik chce sie obrocic ale tylko chce bo nawet jednej czwartej obrotu nie daje
  • #11 4154271
    marcin.baczewski
    Poziom 13  
    Spróbuj delikatnie zwiększyć moc lasera, może pomóc ale nie polecam tego sposobu bo można uszkodzić laser. Jeżeli nic nie pomaga podkręcenie to ostateczność, ale nieraz udaje się podnieść laser i wszystko jest w porządku.
    Moc regulujesz potencjometrem przy głowicy.

Podsumowanie tematu

✨ Panasonic A350 nagle przestał odczytywać płyty CD, DVD i VCD. Przyczyną problemu może być zabrudzony laser lub uszkodzony silnik napędu. Czyszczenie soczewki lasera izopropanolem jest zalecane, natomiast nie powinno się stosować spirytusu ani tanich płyt czyszczących. Po włożeniu płyty laser miga, a silnik próbuje się uruchomić, lecz płyta się nie obraca. Możliwe, że silnik jest uszkodzony lub zatarł się mechanizm napędowy. Zaleca się ręczne obracanie płyty, aby sprawdzić, czy silnik jest zablokowany. W niektórych przypadkach pomocne może być delikatne zwiększenie mocy lasera za pomocą potencjometru przy głowicy, choć jest to ryzykowne i może uszkodzić laser. Olejowanie silnika olejkiem do maszyn do szycia może przywrócić jego sprawność. Problem dotyczy zarówno zabrudzeń optyki, jak i mechanicznych usterek silnika napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA