logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać transformator 2x29V 7,5V do Technics SA-GX130D?

adamszczak 31 Lip 2007 16:06 4419 8
REKLAMA
  • #1 4132458
    adamszczak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam! Mam problem niedawno nabyłem amplituner marki jak w temacie.
    Organizowałem urodziny i spalił się transformator nie wiem jak mam go dobrać znajomy mówi że to 2X29V 7,5V ale mi to nic nie mówi transformator nagrzał się że jajka mógłbym na nim gotowac i sprzęt sie wyłączył potem nie dawał znaku życia.
    Proszę o pomoc.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
    Pozdrawiam.

Moderowany przez chaka:

Proszę zapoznać się z regulaminem forum. Nie piszemy tematów wielkimi literami, nie używamy pogrubienia w całości tekstu.

Załączniki:
    • Jak dobrać transformator 2x29V 7,5V do Technics SA-GX130D? DSCN4822.JPG (55.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać transformator 2x29V 7,5V do Technics SA-GX130D? DSCN4820.JPG (73.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak dobrać transformator 2x29V 7,5V do Technics SA-GX130D? DSCN4821.JPG (85.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4132728
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Możliwe, że transformator da się jeszcze uratować. Sprawdż czy nie padł przypadkiem bezpiecznik termiczny wewnątrz trafa. Jeżeli tak, to go zmostkuj i będzie dalej śmigał jak nowy. Pamiętaj tylko, że jeżeli mostkujesz bezpiecznik termiczny w trafie a jest on jedynym zabezpieczeniem wzmacniacza, to należy dołożyć bezpiecznik przed trafem (po pierwotnej stronie). W twoim przypadku powinien starczyć bezpiecznik zwłoczny 1A/250V
  • REKLAMA
  • #3 4133086
    adamszczak
    Poziom 11  
    Tak racja rozbierałem ten transformator i nie ma czujki termicznej spalone jest pierwotne uzwojenie......
  • #4 4133457
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Udało mi się w końcu dokopać do serwisówki tego sprzętu. Zamieszczam wycinek z rospiską napięć z trafa (oczywiście wszystkie AC). Według niej jest to odpowiednio 2 x 29.8V oraz 1 x 5,9V. Mam nadzieję, że pomogłem.

Jak dobrać transformator 2x29V 7,5V do Technics SA-GX130D?

P.S. Według schematu, trafo powinno mieć bezpiecznik termiczny.
  • REKLAMA
  • #5 4135769
    adamszczak
    Poziom 11  
    Ok ale tego transformatora nie moge rozebrać tak żeby dostać się do bezpiecznika rafal8916 nie lepiej bedzie kupic nowy ?????

A z tego co mówił mi znajomy uzwojenie się spaliło i się nie nadaje jest rozwalone w tym miejscu co na czerwono zaznaczyłem....
    Załączniki:
    • Jak dobrać transformator 2x29V 7,5V do Technics SA-GX130D? kk.jpg (36.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4136173
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    adamszczak napisał:
    Ok ale tego transformatora nie moge rozebrać tak żeby dostać się do bezpiecznika rafal8916 nie lepiej bedzie kupic nowy ?????

A z tego co mówił mi znajomy uzwojenie się spaliło i się nie nadaje jest rozwalone w tym miejscu co na czerwono zaznaczyłem....

Jeżeli uzwojenie jest spalone, to ratuje Cię tylko wymiana lub przewiniecie.
  • REKLAMA
  • #7 4136818
    adamszczak
    Poziom 11  
    To jaki mam kupic ten transformator w internecie jest ich sporo ale ja się nie znam zbytnio czy mógłbys mi cos znaleść????Przez internet bym chciał ???
  • Pomocny post
    #8 4137738
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Polecam stronkę www.toroidy.pl. Tam wykonają ci transfornator o dowolnie zadanych parametrach. Wystarczy tylko zamówić, ale jeżeli będą za dużo chcieli za wykonanie interesyującego cię trafa, to możesz wziąć Transformator TS200VA 230/2x32V również z tej stronki (dokładny link to: http://www.toroidy.pl/index.php?option=com_vi...mart&page=shop.browse&category_id=16&Itemid=2 ostatnia pozycja na samym dole) i dokupić jakiś mały transformatorek do tego 5.9V (jakiś o mniej więcej zbliżonym napięciu i mocy kilku wat). Polecam Ci tę stronkę, gdyż trafa toroidalne są lepsze i wytrzymalsze od zwykłych, a ich ceny są zbliżone.
  • #9 4138116
    adamszczak
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Technics SA-GX130D uległ uszkodzeniu transformatora, który nagrzewał się nadmiernie i przestał działać. Uszkodzeniu uległo pierwotne uzwojenie transformatora, a rozbiórka wykazała brak bezpiecznika termicznego wewnątrz. Schemat serwisowy wskazuje, że transformator powinien mieć uzwojenia 2 x 29,8 V oraz 1 x 5,9 V (wszystkie AC) i zawierać bezpiecznik termiczny. W przypadku spalonego uzwojenia jedynym rozwiązaniem jest wymiana lub przewinięcie transformatora. Zalecane jest zamówienie transformatora toroidalnego o parametrach zbliżonych do oryginału, np. TS200VA 230/2x32V dostępnego na stronie www.toroidy.pl, wraz z dodatkowym małym transformatorem 5,9 V o odpowiedniej mocy. Transformator toroidalny jest polecany ze względu na lepszą wytrzymałość i porównywalną cenę do tradycyjnych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA