logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung DVD-E232 - odtwarza CD, ale nie czyta DVD - co może być przyczyną?

gregii 03 Sie 2007 08:28 2322 4
REKLAMA
  • #1 4141290
    gregii
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    W/w model nie czyta płyt DVD, czyta natomiast płyty CD. Jaka może być tego przyczyna? Za ewentualne podpowiedzi z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4141567
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Prawdopodobnie uszkodzony czytnik. Odczyt DVD jest realizowany przez "inny" laser niż CD (choć jest w jednej "obudowie").
  • REKLAMA
  • #3 4141715
    gregii
    Poziom 11  
    Szukałem już czytnika i znalazłem w "cybor-tech" tylko róznią się literkami na końcu SOH-DSSA i SOH-DSSB. W tym sprzęcie co ja mam jest SOH-DSS 3J11, a w opisie tych laserów doczytałem się, że nawet po wymianie czytnika może nie czytać DVD bo boże być przepełniony bufor błedów odczytu DVD, co mogło sie stać nawet gdy ktoś próbował używać np. mało czytelnych płyt. Sposobu RESET jeszcze sie nie doszukałem pozostało mi jeszcze kombinacja przycisków, (której nie znam) na pilocie i frontpanelu. Ewentualnie, który z tych czytników jest zamienny za ten, który ja mam. Wizualnie są identyczne.

grzesiek
  • REKLAMA
  • #4 4145652
    Brunet41kr
    Poziom 12  
    sprawdz silnik - czy nie zatarty -jak płyta nie wejdzie na odpowiednie obroty to efekt taki sam jak przy uszkodzonym laserze

Moderowany przez oldboy:

Pisownia, regulamin

• #5 4150086
    gregii
    Poziom 11  
    Trafna uwaga. Silnikowi przyglądałem się, i kręcąc nim czuje się lekkie przeskoki, a może tak ma być. Sprawdzałem różne tego typu silniczki i żaden takich objawów nie miał. Te przeskoki są podobne jak w potencjometrach grzechotka tylko oczywiście stosunkowo mniejsze. Aby to sprawdzić to muszę zakupić taki silniczek.
REKLAMA