logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips AZ1209 - nie odtwarza kopiowanych płyt CD, co zrobić?

srcp 03 Sie 2007 16:06 1991 4
REKLAMA
  • #1 4142653
    srcp
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Klient zadał mi pytanie , dlaczego jego Philips AZ1209 nie odtwarza kopiowanych płyt CD.
    Ja nieznam tego modelu i nie wiem czy to problem zyżytego laseru?
    A może ten model nie potrafi nic więcej.
    Czy jest sposób na zmianę tego ?
  • REKLAMA
  • #2 4142771
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Jeśli nie czyta płyt CdR (wypalane przy pomocy nagrywarki komputerowej) to możliwych jest kilka przypadków:
    -brudna soczewka lasera (kurz, smoła z dymu papierosowego), brudne lustro pod soczewka. Dają się wyczyścić,
    -dioda zużyta (traci już emisję). Można na jakiś czas ożywić podnosząc napięcie zasilania (jest możliwość regulacji), ale nie na długo. KOńczy już swój żywot.
    -źle nagrywane płyty w nagrywarce. Zazwyczaj na zbyt dużej prędkości (nie należy w zasadzie przekraczać 8x). Częsta przyczyna.
    -Niewłaściwe płyty cdr, niektóre odtwarzacze źle czytają płyty ciemne na odwrocie.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4154419
    srcp
    Poziom 12  
    Postąpiołem według wskazówek bogdan-pe przeprowadziłem regulację strumienia potencjometrem i pomogło , obecnie czyta wszystko,oryginały i kopie:D
    Moim zdaniem szybko odczytuje całą płytę w bo 5 sekund wyświetla czas i ilość utworów.
    Niestety nie udało mi się podmienić lasera choć ten nowy który założyłem miał identyczne złącza ,ale po załączeniu tylko zakręcił talerzykiem a nie było żadnego ruchu lasera, na czym polega problem:?:
    wielkie podziękowania dla bogdan-pe
  • REKLAMA
  • #4 4156977
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2265
    Zworkę rozlutowałeś na tym nowym czytniku?
  • #5 4157104
    srcp
    Poziom 12  
    czytnik wyjąłem z Teviona a tam działa ok
REKLAMA