logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarna plama na wyświetlaczu Nikon L10 - naprawa czy wymiana?

macmas 03 Sie 2007 22:19 2708 8
REKLAMA
  • #1 4143893
    macmas
    Poziom 11  
    witam, dzis stalo sie cos dziwnego z moim aparacikiem nikon l10. mianowicie, po calonocnym ladowaniu akumlatorkow wlaczylem aprat i... okazalo sie ze w prawym gornym rogu wyswietlacza , pojawila sie taka jakby "czarna plama" tzn. te piksele na wyswietlaczu sa czarne. zdjecia jak zgram na kompa to sa ok, a wiec to wina wyswietlacza, tylko nie wiem jak to sie moglo stac !! wieczorem robilem foty i wyswietlacz byl ok ! niestety gwarancja odpada, i nie wiem czy jest jakas mozliwosc tego jeszcze odratowania ?? jakas naprawa, czy tylko kupno nowego ??? i ile takie cos moglo by kosztowac ???
    z gory dziekuje !
  • REKLAMA
  • #2 4144723
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    Wygląda raczej na mechaniczne uszkodzenie wyświetlacza (uderzenie, silny nacisk w tym miejscu). Nie ma to wpływu na pracę całego aparatu. Jeśli to nie przeszkadza, używaj go dalej. Problem zlikwiduje wymiana wyświetlacza, raczej nie opłacalna w serwisie. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4175345
    macmas
    Poziom 11  
    z gwarancja mam taki problem ze posiadam czysta (nie podbita) karte gwarancyjna, a nie mam paragonu (ten aparat dostalem jako prezent). wiem w ktorym sklepie byl kupiony i tak sie zastanawiam, czy oni nie maja zapisywane np. w kasie fiskalnej,czy komputerze komu, co ,kiedy sprzedali, i czy jak by ladnie poprosic to moze by podbili. co sadzicie ? pozatym wydaje mi sie ze ten "czarny obszar" poszerza sie ;-<
  • #4 4178401
    bogusdr
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Witam
    Chociaz miałbys 10 paragonow to na to nigdy nie dostaniesz uznania gwarancjiWina uzytkownika
  • REKLAMA
  • #5 4184186
    macmas
    Poziom 11  
    to teraz pytanie z troche innej strony.. czy trudno jest samemu wymienic wyswietlacz LCD majac drugi dobry ? jest w tym cos skomplikowanego, czy raczej nawet osoba malo znajaca sie na tym dala by sobie radE ?
  • REKLAMA
  • #6 4184700
    bogdan-pe
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    To, że nie podbiłeś gwarancji, nie oznacza, ze ją straciłeś. Sklep przechowuje (powinien) dowody zakupu i to powinno wystarczyć. A czy uszkodzenie podlega gwarancji, to już inny problem. Wymiana nie jest trudna, ale osobie mało wprawnej jest też nietrudno unieruchowmić całość. Pozdr.
  • #7 4184864
    macmas
    Poziom 11  
    jeszcze dziwniejsza sytuacja !!! dzis wlaczylem ponownie lcd po kilku dniach i co sie okazalo ???? ze ta czarna pikseloza zmniejszyla sie i to znacznie !!! teraz tylko malutka czarna plamka jest w rogu ! moze za kilka dni zniknie samo. czary, czary .... :)
    @Bogdan:)-pe nie wiem czy sklep bylby sklonny tak klientowi pojsc na reke i szukac dowodu zakupu z marca ;/
  • #8 5967937
    symforian
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    ja mam ten sam problem,tylko nie wiem gdzie kupic taki wyswietlacz oryginalny.
  • #9 7804418
    topu
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 6
    Możesz go kupić na www.tsuneda.net

Podsumowanie tematu

✨ W aparacie Nikon L10 pojawiła się czarna plama na wyświetlaczu LCD, objawiająca się czarnymi pikselami w prawym górnym rogu ekranu. Zdjęcia są poprawne, co wskazuje na uszkodzenie samego wyświetlacza, prawdopodobnie mechaniczne (uderzenie lub nacisk). Gwarancja nie jest uznawana z powodu braku paragonu i charakteru uszkodzenia, które jest uznawane za winę użytkownika. Wymiana wyświetlacza jest możliwa, ale w serwisie może być nieopłacalna. Samodzielna wymiana LCD jest wykonalna, lecz wymaga ostrożności, aby nie uszkodzić aparatu. Czarna plama może się zmniejszać z czasem, co sugeruje częściową poprawę. Oryginalne wyświetlacze można nabyć m.in. na stronie www.tsuneda.net.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA