logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CPD-1730 - Monitor cyka, ale nie wyświetla obrazu po włączeniu

rzuber 05 Lis 2003 23:55 1370 6
REKLAMA
  • #1 388762
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    elektroda pomogła naprawić mi telewizor, więc czemu i by nie monitor :)

monitor ten działał wcześniej, lecz odebrałem go od rodzinki i okazuje się, że już nie działą. u nich nie pracował, bo znaleźli sobie inny i ten stał tylko w szafie. popsuł się praktycznie sam z siebie... tak mi przynajmniej powiedzieli.
    po włączeniu kompa monitor cyka i "jakby startuje" a na ekranie nie widać nic.

co robić?
  • REKLAMA
  • #2 388842
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    standardowy przebieg wydarzen:
    monitor chodzi, pozniej ma przestoj - powiedzmy tydzien dwa, czasami dluzej, pozniej, a wlacze go...
    i monitor nie dziala...
    powod? zimne luty w okolicach zasilacza spowodowaly smierc hot'a i prawdopodobnie regulatora b+
  • REKLAMA
  • #3 391772
    rzuber
    Poziom 20  
    dziś dopiero zauważyłem ten objaw. po włączeniu komputera na jakieś 2s pojawia się wielokolorowy pionowy pas [wygląda totak jakby obraz zwężył się do 3 cm] i po chwili znika. moze to wina odchylania? jeśli tak to gdzie szukać ?

może to naprowadzi na jakąś konkluzje.
  • #4 391908
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    powod uno: wysokie wystrzelilo w kosmos
    powod duo: b+ spadlo jak tylko moglo
    powod trio: HOT polecial ale jeszcze zwarty nie jest
  • REKLAMA
  • #5 392015
    rzuber
    Poziom 20  
    candle napisał:
    powod uno: wysokie wystrzelilo w kosmos
    powod duo: b+ spadlo jak tylko moglo
    powod trio: HOT polecial ale jeszcze zwarty nie jest

pytanie uno: jak to sprawdzić?
    pytanie duo: jak to sprawdzić?
    pytanie trio: jak to sprawdzić?
  • #6 392072
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Cześć.Po pierwsze,po drugie ,po trzecie wes przyrząd do ręki i po gmeraj w odchylaniu,.B+,a potem w zasilaczu.Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 392074
    Bogusław Gazda
    Poziom 27  
    Ocena: 8
    Cześć.Po pierwsze,po drugie ,po trzecie wes przyrząd do ręki i po gmeraj w odchylaniu,.B+,a potem w zasilaczu.Powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Sony CPD-1730 po dłuższym nieużywaniu nie wyświetla obrazu, mimo że po włączeniu słychać charakterystyczne cykanie i widać krótkotrwały, wielokolorowy pionowy pas na ekranie. Przyczyną problemu mogą być zimne luty w okolicach zasilacza, uszkodzenie tranzystora HOT, regulatora napięcia B+ oraz spadek napięcia B+. Zaleca się sprawdzenie i naprawę układu odchylania, pomiar napięcia B+ oraz kontrolę elementów zasilacza, co wymaga użycia odpowiednich przyrządów pomiarowych i umiejętności lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA