logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Sony trinitron KV-24LS35U ustawianie programów i fonia.

TOMASUS 04 Sie 2007 18:33 7400 10
REKLAMA
  • #1 4145892
    TOMASUS
    Poziom 10  
    Witam
    Mam taki problem mianowicie siostra przywiozła telewizor sony z Anglii
    A tu lipa nie działa dźwięk podłączy się DVD i jest lux malina a normalnie nie chce działać
    Może szanowne gremium poratuje mnie informacją, co to może być
    Pozdrawiam
    ............................................................................................
    04 Sie 2007 18:33
    Witam
    Sony przywieziony z Anglii po włączeniu w menu opcji wyszukiwania kanałów
    Szuka ich i znajduje, ale nie w tym problem
    Problemem jest, że znajduje tylko 39 kanałów a ja mam w abonamencie 59
    A telewizor ma 99 kanałów
    I najważniejsze nie mogę ustawić, bo nie mam zielonego pojęcia JAK
    Takich programów jak TVP1.2.3 (Ja wiem, że w tych programach leci sam,”shiet" ale fajnie by było mieć wszystkie programy, za które sie płaci )

Proszę o pomoc i z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 4146060
    marek naprawa rtv
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Telewizory z anngli często mają zakres tylko UHF,dlatego brak jest niktórych programów , nieraz wystarczy wejść w serwis i ustawić inne zakresy, podaj jakie to chassis.
  • #3 4146105
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Jest cos takiego jak inna czestotliwosc foni.Zakładasz fonie Rymi i masz problem z glowy.
  • REKLAMA
  • #4 4146162
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 532
    Dla TV z Anglii pozytywny skutek powinna dać zmiana ustawień w trybie serwisowym. Wyłącz TV na st-by, następnie kolejno z pilota przyciski: [i+], [5], [vol+] i [TV](ekranik). TV powinien się załączyć z planszą menu serwisowego (litery TT-- itd). Wtedy ponownie z pilota kolejno cyfry [2] i [7] i wyłącz TV. Po wejściu w menu strojenia powinien być dostępny system DK z naszą fonią.
    ...........................................................................................
    04 Sie 2007 20:04
    Gdyby po ustawieniu w trybie - jak w innym temacie - nadal nie było strojenia (kanałów) poniżej 21, to pewnie głowica do wymiany. Zrobisz ustawienia "polskie", to się przekonasz. Dodatkowo sprawdź dla strojenia ręcznego (nie automat), wpisując system DK.
  • #5 4146707
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Scaliłem dwa tematy dotyczące modernizacji tego samego telewizora.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4147104
    TOMASUS
    Poziom 10  
    niestety nic z tych rzeczy nie działa a polskie menu przelustrowałem od a do z bo takowe posiada nie włącza mi się plansza z menu serwisowym ani też
    nie wiem co to (podaj jakie to chassis ) jak ktoś pisał w mailu
    wiem że to może was draznic ale ja jestem kompletnym laikem w te klocki
    jak możecie to prosze o bardziej szczegółowe opisy so mam zrobic

pozdrawiam
  • #7 4147144
    Mirek Z.
    Przeglądanie menu nic nie da, dopóki nie wprowadzisz ustawień "polskich" - o tym pisałem wyżej. Nie trzeba być znawcą tematu, żeby wykonać czynności tak, jak podawałem. Trzeba tylko je zrobić we właściwej, podanej kolejności i dusić właściwe przyciski. Może dodatkowo opiszę, że: wyłączenie na st-by oznacza wyłączenie pilotem na czuwanie działającego wcześniej TV, klawisze [5], [2] i [7] to przyciski numeryczne na pilocie, [vol+] to przycisk zwiększania głośności, [i+] - taki przycisk na pilocie powoduje wyświetlenie dodatkowych informacji na ekranie (nr programu, system itd), [TV] - przycisk oznaczony ekranikiem - powoduje przejście np. z trybu txt do trybu TV.
    Musisz być pewny, jakie przyciski i w jakiej kolejności naciskasz. Wtedy "zabieg" musi się udać.
  • REKLAMA
  • #8 4148886
    TOMASUS
    Poziom 10  
    dzięki za wiadomośc ale jeszcze jedno pytanie :)
    ten przycisk[i+] to jest ten plus do zmiany programów??

pozdrawiam i dziękuje za cierpliwośc przy odpowiadaniu mi :)

Dodano po 57 [minuty]:

witam
    głos działa jest ok
    a przycisk [i+] był na pilocie tylko przycisk był starty i dlatego pytałem gdzie on sie znajduje
    dzięki za pomoc:)
  • #9 4149130
    Mirek Z.
    Mirek Z. napisał:
    [i+] - taki przycisk na pilocie powoduje wyświetlenie dodatkowych informacji na ekranie (nr programu, system itd)

Jeśli na pilocie nie masz tak oznaczonego (i tak działającego) przycisku, to podaj symbol tego pilota (RM-...).
    Wg wszelkich danych, jakie można znaleźć o tym modelu, powinno to być chassis (rodzaj płyty głównej) FE-2. Typowy pilot to RM932 i w nim przycisk [i+] jest tuż nad przyciskiem czerwonym. W również stosowanym RM887 jest u góry, nad jedynką a pod mute (wyciszanie).
  • #10 4149623
    TOMASUS
    Poziom 10  
    Dzięki Mirku
    Głos pięknie działa i kanały ustawione, ale nie wszystkie
    Ustawianie kanałów działa od K21, czyli K01-K21 nie można ustawić i podobnie jest z kanałami, które są na 'S' żaden kanał na s nie działa a tam są polskie typu tvp1,2,3 i nie tylko kilka zachodnich tez.
    I moje pytanie brzmi:czy sam sobie poradzę z tym(w co wątpię :/ )
    Czy jest niezbędna wizyta fachowca żeby zaczęło to działać??

Jak jest możliwość zrobienia tego samemu to proszę o wskazówki
    Takie wskazówki dla laika

Pozdrawiam
  • #11 4150234
    Mirek Z.
    Czyli przeszukuje te pasma, ale nic nie znajduje? Najprawdopodobniej masz problem z głowicą antenową (tunerem), a z tym raczej sam nic nie poradzisz.
    Zobacz temat (i linki w jego treści oraz w następnym temacie):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic785585.html

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telewizora Sony Trinitron KV-24LS35U sprowadzonego z Anglii, który nie odtwarza dźwięku z normalnej anteny, choć dźwięk z podłączonego DVD działa poprawnie. Telewizor wyszukuje kanały, ale znajduje ich mniej niż dostępnych w abonamencie (39 zamiast 59), a kanały od 1 do 21 oraz te na paśmie S (w tym polskie TVP1, 2, 3) nie są dostępne. Telewizory z UK często mają tuner ustawiony tylko na zakres UHF, co ogranicza odbiór kanałów. Rozwiązaniem może być zmiana ustawień w trybie serwisowym, aby dostosować tuner do polskich standardów (system DK i odpowiednia fonia). Procedura wymaga wyłączenia telewizora na standby i wciśnięcia sekwencji przycisków na pilocie ([5], [vol+], [TV], następnie [2], [7]), co powinno umożliwić dostęp do menu serwisowego i zmianę ustawień. Brak dostępu do menu serwisowego lub nieprawidłowe działanie może wskazywać na problem z głowicą antenową (tunerem), który wymaga fachowej naprawy. Piloty RM932 i RM887 mają specyficzne rozmieszczenie przycisków potrzebnych do wejścia w tryb serwisowy. Ustawienia polskie i ręczne strojenie kanałów są kluczowe do poprawnego odbioru. W przypadku braku efektów po samodzielnych próbach, zalecana jest wizyta serwisanta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA