logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wykrywa płyty CD z Windows XP przy starcie - co robić?

dwarqwe 04 Sie 2007 19:55 1002 6
REKLAMA
  • #1 4146159
    dwarqwe
    Poziom 10  
    Komp (DVD-RW) nie wykrywa CD z XP przy starcie.
    Naprawdę nie pisałbym, gdyby mnie to samego nie dziwiło.

Z komunikatów przy starcie zostało mi do wyjaśnienia:
    "PCI boot ROM not installed". Hardware?
    BIOS jest już ustawiony i sprawdzony, wszystkie styki i kabelki są styknięte, ale jeśli trzeba na coś zwrócić baczniejszą uwagę to proszę.

Dysk Maxtor model NAXXXXX został przyniesiony z firmy, może być zabezpieczony, mam hasło użytkownika do XP, logowanie bez problemu. Nie chodzi o dane, tylko o zainstalowanie sterowników dźwiękowej, a bez praw nie ma takiej opcji. Cel: nowy WinXP i spokój.

Czy Symbios Configuration Utility może mieć z tym jakiś związek?
    Próbowałem w nim rożnych opcji, ale pierwszy raz się z tym spotkałem.

Z góry dzięki za każdą sugestię!
  • REKLAMA
  • #2 4146350
    wir_us
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    a przypadkiem nie podłączyłeś dwóch napędów ustawionych na master pod jedną taśmę?
  • REKLAMA
  • #3 4146441
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Jeśli komputer startuje to czy słychać BIP z głośnika systemowego? Niech kolega podmieni napęd optyczny na inny w pełni sprawny.
  • REKLAMA
  • #4 4146868
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Skoro winda sie uruchamia to wszystko smiga.

Niech kolega zoabczy czy BEZ TEGO DYSKU da sie odpalic insalator windowsa... bedziemy wiedzieli czy to wina dysku czy przyczyny trzeba szukac gdzies indziej.
  • #5 4146920
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Do czego podłaczony jest napęd optyczny? Czy przypadkiem nie jest podłączony do jakiejś karty kontrolera ATA znajdującej się w magistrali PCI?
  • REKLAMA
  • #6 4147381
    wtomczak
    Poziom 11  
    Witam
    Moja DVD-RW po dwóch latach ( jak się skończyła gwarancja) przestała czytać płyty CD, tylko płyty DVD czyta i nagrywa. A do CD używam CD-RW.

Jeśli nie masz napędu CD to nagraj na innym kompie na płycie DVD.
  • #7 4157718
    dwarqwe
    Poziom 10  
    Dzięki za wszystkie posty.

Tylko HD byl Master.

BIP słychać. ?Napęd optyczny?

Przychylam sie trochę do kolegi, ktory napisal o mozliwosci zuzyciu sie DVD dla czytania CD. Jednak czemu tylko przy ładowaniu? Po odpaleniu XP przez ten napęd czyta każdą płytę.

Sam CD działa, teraz dysk bez problemów został zrobiony na innym komputerze.

Co nie zmienia faktu, że dalej nie mam pojęcia, co bylo nie tak.
    Czy jest możliwość hardwarowego/BIOSowego zabezpieczenia komputera przed odpalaniem samoładujących się płyt?

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z napędem DVD-RW nie wykrywa płyty CD z instalacją Windows XP podczas startu systemu, mimo że płyta jest odczytywana po uruchomieniu Windows. BIOS jest poprawnie skonfigurowany, a dysk twardy Maxtor z hasłem użytkownika działa bez problemów. Pojawia się komunikat "PCI boot ROM not installed". Podejrzewa się możliwe zużycie napędu DVD-RW do odczytu płyt CD lub problem z podłączeniem napędu (np. dwa urządzenia ustawione na master na jednej taśmie lub podłączenie do kontrolera PCI). Dyskusja sugeruje sprawdzenie, czy instalator Windows uruchomi się bez użycia dysku twardego, co pozwoli wykluczyć problem z nośnikiem lub napędem. Poruszono także kwestię możliwych zabezpieczeń sprzętowych lub BIOS-owych blokujących bootowanie z płyt CD. Symbios Configuration Utility może mieć wpływ na konfigurację, ale nie jest to potwierdzone. Zalecane jest testowanie napędu na innym komputerze lub użycie płyty DVD zamiast CD, jeśli napęd DVD-RW ma problemy z odczytem CD.
REKLAMA