logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technikum elektryczne czy elektroniczne? Wybór przed studiami automatyki

Morsito92 05 Sie 2007 14:39 6207 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Co wybrać po gimnazjum: technikum elektryczne, technikum elektroniczne czy liceum, jeśli chcę potem studiować automatykę i robotykę?

Jeśli chcesz iść na studia, a nie jesteś jeszcze pewien konkretnej branży, najrozsądniejsze jest liceum; technikum wybierz wtedy, gdy jesteś zdecydowany na konkretny kierunek i chcesz mieć od razu zawód jako zabezpieczenie [#4158261][#4154691] Jeśli naprawdę interesuje cię elektronika lub elektrotechnika i chcesz później pracować w tym obszarze, technikum może dać przewagę, bo pracodawcy często preferują osoby po technikum lub studiach kierunkowych, zwłaszcza bez doświadczenia [#4158261] Jednocześnie samo technikum nie wystarczy, jeśli nie interesujesz się tym aktywnie — wtedy lepiej wybrać liceum i nie pchać się na studia elektroniczne tylko z rozpędu [#4150277] Nie kieruj się wyłącznie wysokimi zarobkami, bo przez około 40 lat pracy ważniejsze jest to, czy będziesz lubił wykonywany zawód [#4204360] Oceny z matmy i fizyki nie są jedynym wyznacznikiem, bo dużo zależy od szkoły i realnego poziomu przygotowania, a nie tylko od samej cyfry w dzienniku [#4148300][#4203347]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4148125
    Morsito92
    Poziom 10  
    Siema. Od września zaczynam ostatni rok nauki w gimnazjum. Chciałbym was prosić o pomoc. Co byście wybrali na moim miejscu. Technikum elektryczne czy technikum elektroniczne. W przyszłości chciałbym kontynuować naukę na wyższej uczelni. Wiem że elektronika i elektryka jest teraz na czasie ale czy znajdę godziwo prace po takich studiach. Nie jestem do końca zorientowany co wybiorę zastanawiam sie również nad studiami automatyki i robotyki. Pomóżcie mi co mam wybrać który z tych zawodów jest najlepiej opłacalny po którym mam zagwarantowaną dobrą zapewnioną pracę na wiele lat z wysokimi zarobkami. Z góry serdecznie dziękuję
  • #2 4148190
    Helmans
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Ja bym na Twoim miejscu wybrał elektronikę. Troche daleko wybiegasz z planami co do uczelni wyższej. Póki
    co to idę do 2 klasy Technikum elektronicznego. Wyboru swojego nie żałuje mimo iż do szkoły dojeżdżam 40km. Co do studiów to po technikum będziesz na pewno więcej wiedział od ludzi z liceum. Więc warto ten jeden rok się bardziej pomęczyć. Druga sprawa to taka że żeby zdać egzamin zawodowy to trzeba mieć go zaliczone na 70%. W zeszłym roku u nas w szkole zdało go 15% uczniów. Ale tym się nie martw gdyż to byli pierwsi zdający i tera nauczyciele uczą pod kątem egzaminu zawodowego. U nas przedmioty są podobne dla elektryków i elektroników jest Peie (zagadnienia podobne przynajmniej w 1 klasie) lecz elektrycy maja już zajęcia praktyczne w pierwszej klasie. Krótko mówiąc idź na elektronika. Jeśli masz jakieś pytania pisz na PW. Pozdrawiam
  • #3 4148300
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    Jak chcesz iść dalej - tzn. studia. To Ci powiem ... szukaj liceum. Na studiach zawsze sie patrza najbardziej na mateme (mowimy o kierunkach zwiaznych z elektronika/IT) i nic Ci to nie da ze bedziesz mial tego technika (no chyba ze wiazesz z tym poziomem naukowym jakies nadzieje...)... bo w takim technikum to zazwyczaj matma jest na niższym poziomie i potem moga byc problemy z dostaniem sie na studia.
    Poprostu jesli masz zamiar isc na studia nie ma co sobie teraz moncic zycia technikum ...
    Pamietaj MATMA(matura oczywiscie ) najwazniejsza - zazwyczaj ponad 50% przy kankursie na studia.
    Ale jesli sie juz uparłes na te technikum ... albo masz zbyt slabe oceny jak na liceum to zalezy co lubisz.. Elekronika jak wiemy jest to lutowanie... scalki rezystory itd...
    Elektryka to juz sa wieksze rzeczy - jak dla mnie mniej atrakcyjne, bo poprostu masz mniejsze mozliwosci zabawy:D
    I pamietaj nie patrz na kolegow itd. zawsze znajdziesz nowych !
    Ja jestem aktualnie w 3 klasie (teraz bede szedl) Liceum na kierunku Matematyczno Informatycznym i nie zaluje... a zainteresowania elektronika rozwijam we własnym zakresie, nieraz korzystając z wiedzy o proramowaniu ze szkoly. I zawsze masz ten rok mniej nauki ... i brak dodatkowych lekcji ktore i tak jesli planujesz studia bedziesz miał 2 raz....
  • #4 4149615
    Morsito92
    Poziom 10  
    Zastanawiałem się nad tym co powiedzieliście i dochodze do wniosku że macie racje i z technikum i z liceum. Wiecie u mnie problemu by nie było z dostaniem się do liceum ale wiem ze jest podobno bardzo cięzko bedzie mi na studiach gdyż nie mialbym do czynienia z elektroniką wcześniej. Gdybym mial z kolei isc do technikum to rok w plecy ale wieksze doświadczenie no i zawod . Móglbym zawsze gdzies pracowac i uczyc sie zaocznie . Ciekaw jestem tylko jednego czy do tego momentu jak ja zrobie mature czy elektronika bedzie nadal aktualna. Może jeszcze sie nie znam ale wiem ze po samym technikum elektronicznym jest ciezko z dobrą pracą. Jak napisałem wczesniej interesuję sie jescze elektryka i automatyka i robotyka. Chciałbym sie was zapytac czy po studiach znajde dobrze płatna prace . No i który z tych zawodów jest najlepiej opłacalny no i czy ma przyszłosc. Mam znajomego który skonczył technikum elektroniczne potem studia elektroniczne i znalazł prace w erze i zarabia 14 000 zł miesiecznie. Wiem ze mi powiedział prawde . Pracuje w sieci era
  • #5 4149910
    bomber
    Poziom 24  
    elektroniczne - wydaje sie mi ze to raczej radiotechnika byla ..
    Nieprawda jest ze na studiach ci bedzie ciezko jesli nie byłes w technikum, a masz do tego zdolnosci. Ja sam bedac w liceum bez zadneo przygotowania teoretycznego wykonalem wiele ciekawych projektow i uwazam ze niektore moga byc na poziomie pracy zaliczeniwej takiego czlowieka co konczy technikum. Dodam z nikt z rodziny mi nie pomagał jedynie fizyk ze szkoly ale On to bardziej teoretycznie i naprawde zadko ...
    Najlepiej daj mi swoj numer gg jesli masz na priv ja sie odezwe jak bede mial chwilke i dostep do neta (bo teraz czesto jestem na dzialce) porozmawiamy ;]
    Nie chodzi o to że ja chcem Cie namówić ale pomoc tak jak to mi wiele ludzi pomoglo.
  • #6 4150166
    Morsito92
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi na moje pytania. Wiecie mysle ze skoncze liceum ogolnokształcące a potem zobaczymy. Niemówiłem tu o tym co mnie jescze interesuje instalacje sanitarne i prawo . Jak sie orientuje. Jest to forum raczej elektryczno-elektroniczne ale wiecie gdzie jest forum takie z ochroną środowiska. Wszystkim bardzo dziękuje dzięki wam dokonuje pewnego wyboru jakim jest liceum ogolnokształcące. Ale musze wam powiedziec ze ja z maty jestem cienki 3 i z fizy tak samo więc sam nie wiem czy bym sobie poradził zaklimatyzował się w technikum gdzie pewnie maty i fizy jest duzo.
  • #7 4150277
    Dyrek
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Podstawowe pytanie to czy w ogóle się tą elektroniką interesujesz, czy sam próbujesz się czegoś dowiedzieć w tym zakresie czy też liczysz wyłącznie na to że nauczy Cię szkoła/studia.
    Nie zgadzam się w pełni z kolegą Bomberem - miałem na kierunku (elektronika i telekomunikacja) ludzi po liceum, którzy wybrali te studia tylko dlatego że były popularne, po pierwszym roku odpadali głownie ludzie po technikum bo byli gorzej przygotowani z matmy ale na kolejnych latach ci po liceach "kwiczeli" bo kompletnie nic nie rozumieli z elektroniki - prześlizgiwali się tylko z roku na rok kupując gotowe projekty i wyklepując teorie na "blaszkę" ale o samodzielnym zaprojektowaniu od podstaw najprostrzego układu elektonicznego już nie było mowy. Dzisiaj mało kto z tych "licealistów" pracuje w zawodzie związanym z elektroniką.
    Sam skończyłem technikum i nie żałuję natomiast mam negatywny stosunek do liceów a właściwie do systemu rekrutacji na studia - kiedyś chciałem dostać się na informatykę ale poprzeczka byłą za wysoko bo na popularny kierunek wszyscy z liceów się tam pchali (wyższe oceny bo w liceum jest łatwiej, dotyczyło to głównie dziewczyn). Musiałem się "zadowolić" elektroniką :) Dzisiaj żadna z kilkunastu znanych mi dziewczyn, która skończyła informatykę nie pracuje w zawodzie ale miejsca na uczelni zajmowały tym którzy naprawdę się tym interesowali i mogli mieć szansę na dobrą pracę.
    Tak więc jeśli nie interesujesz się tematyką elektyczną/elektoniczną AKTYWNIE to lepiej daj sobie spokój w ogóle z tymi kierunkami i wybierz liceum a potem z dala od studiów elektronicznych :)
  • #8 4152473
    VC
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    Kiedyś zadawałem takie pytanie na forum: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic577831.html

A ja mam takie pytanie:
    Po politechnice jak jest z pracą, czy łatwo ją dostać. W jakich kierunkach jest największe zapotrzebowanie i czy jest różnica w płacy między inżynierem a magistrem? Jeżeli tak to czy duża?

Ps: Ja idę do liceum ze względu na matematykę i czwarty rok w technikum.
  • #9 4152567
    Morsito92
    Poziom 10  
    Panowie panowie. Nie sprzeczajmy sie spojrzmy na to z drugiej strony . Osoba która chciałaby isc na studia idzie do liceum zamiast do technikum. Druga osoba która chce isc na studia idzie do technikum zamiast do liceum. Wszystkie za i przeciw ustalmy i wypiszmy. Obecnie jestem za liceum chociaz na początek byłem przy technikum. Aha wiecie moze ile zarabia taki elektronik który ukonczył specjalizacje zwiazaną z telekomunikacja zwiazana z telefonami i urzadzeniami elektronicznymi. ogolnie ile zarabia elektronik a ile osoba która ukonczyła elektrykę na wyzchych szkołach mowie oczywiscie. Aha co sadzicie o automatyce i robotyce ile tacy ludzie zarobią. Aha i czy ogolnie na takich studiach z 3 z maty i z 3 z fizyki z ktorej moge miewc 4 sonie poradze
  • #10 4152582
    bomber
    Poziom 24  
    3 z matmy nic nie mowi. Ja mam 2 ale wiem duzo wiecej i umiem od kolegi co ma 4 w rownoleglej klasie bo poprostu jest taka nauczycielka ze jak dolozy cos na klasówce to nikt nie zrobi :/ ALe na szczescie teraz wymiernikiem jest matura :D
  • #11 4154691
    Helmans
    Poziom 20  
    Witam. Według mnie opłaca się iść do technikum z kilku powodów
    -Po jego ukończeniu mamy zawód (egzamin trzeba zdać, ale jest to do zrobienia)
    -Wymówki typu 1 rok w plecy to bujdy bo jak wspomniałem mamy możliwość zdobycia zawodu
    -Po liceum mamy "nóż na gardle" typu albo idę na studia ,albo przyjmuje mało płatną prace (kto weźmie kogoś kto nawet zawodu konkretnego nie ma)
    -Ja wybrałem technikum dlatego że nie mogę powiedzieć że po liceum pójde na studia (tak naprawde nikt z nas nie wie co będzie jutro a co dopiero za 3 lata).Krótko mówiąc człowiek który ukończył liceum a nie podjął dalszej nauki na studiach ma nie za ciekawą sytuacje. Dlatego wole jakieś zabiezpieczenie. Pozdrawiam
  • #12 4154936
    bomber
    Poziom 24  
    Wez mnie nie smiesz.. po technikum praca która cię zadowoli .. cuda sie zdarzają ale rzadko i należy pamietac ze żyjemy w Polsce :D
  • #13 4157418
    Helmans
    Poziom 20  
    Dobrze napisałeś a po liceum która praca cię zadowoli? Ja biore pod uwagę to że nie wiem czy pójde na studia i wole mieć wybór. Co do pracy to każdy wie jak jest (wielu ludzi wyjeżdża) I poszukują ludzi do pracy w wielu zawodach. Po technikum prace sie dostanie czego nie można powiedzieć o liceum.
  • #14 4158261
    Dyrek
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Napiszę tak:
    -Jeśli jest się niezdecydowanym w jakiej dziedzinie się chce pracować później ale jest się pewnym kontynuowania nauki na studiach po średniej szkole to polecam liceum;
    -Jeśli jest się zdecydowanym na konkretny kierunek to raczej technikum;
    -Jeśli jest niepewne to że będzie się kontynuowało naukę na studiach to polecam technikum bo jakiś zawód się już będzie miało.

Skończyłem studia i pracuję, bywałem na rozmowach kwalifikacyjnych i czytam często ogłoszenia z pracą w działach technicznych. Z doświadczenia wiem że pracodawcy preferują osoby po technikum/studiach kierunkowych pasujących do oferowanego stanowiska (szczególnie jeśli kandydat nie ma jeszcze doświadczenia). Czasami się spotykam z ogłoszeniami gdzie pisze że tylko osoby po takim a takim technikum. Nawet na stanowiska menadżerów sprzedaży przykładowo do firmy handlującej sterownikami PLC wezmą kogoś po elektrotechnice/elektronice lub automatyce
  • #15 4179679
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Morsito92 napisał:
    Siema. Od września zaczynam ostatni rok nauki w gimnazjum. Chciałbym was prosić o pomoc. Co byście wybrali na moim miejscu. Technikum elektryczne czy technikum elektroniczne. W przyszłości chciałbym kontynuować naukę na wyższej uczelni. Wiem że elektronika i elektryka jest teraz na czasie ale czy znajdę godziwo prace po takich studiach. Nie jestem do końca zorientowany co wybiorę zastanawiam sie również nad studiami automatyki i robotyki. Pomóżcie mi co mam wybrać który z tych zawodów jest najlepiej opłacalny po którym mam zagwarantowaną dobrą zapewnioną pracę na wiele lat z wysokimi zarobkami. Z góry serdecznie dziękuję

Witam młodego człowieka.
    Bardzo dobrze że rozmawiasz z innymi na temat swojej przyszłości, ale życie to nie tylko pieniądze. Pomyśl czeka Cię kilka lat nauki,potem jakiś staż i praca .
    Etap szkoły zakończysz mając w wieku około 25 lat. Policzmy do wieku emerytalnego pozostanie 65-25=40 . I teraz to o czym powinieneś rozważyć 40 lat pracy po osiem godzin dziennie, a czasami więcej w czymś czego być może nie do końca będziesz lubił ?

Pozdrawiam Zdzisław.
  • #16 4203309
    Morsito92
    Poziom 10  
    Dobrze dobrze ale jestem ciekaw ile zarabiacie jak wspominalem na pewno pojde na studia wyzsze ale mysle i zastanawiam się miedzy elektroniką a architektora. Jestem fakt duzo mlodszy od was ale ciekawi mnie to ile mozecie zarobic. Nie podajecie konkretow. Naprzyklad wiem bo moj znajomy kolega dostal sie do pracy. Jest architektem . Za projekt domu dostałby 3 tysiace złotych. Lecz na razie pracuje u prywaciarza i tyle dostaje miesiecznie. Srednio projektow robi 4 w miesiacu. Wniosek puzniej moze zarobic nawet 12 tysiecyn złotych jako samodzielny architekt. Nie wiem natomiast czy to prawda ale mojego brata kolega zarabia 14 tysiecy miesiecznie jako elektronik w erze . Zajmuje wysokie stanowisko. Jezeli macie mozliwosc to podajcie kwoty jakie zarabiacie. Czy łatwo odbijaliscie się na wysoki poziom. Aha jezeli ja mam 3 z maty i 3 z fizyki to czy mam szanse aby sobie poradzic na takich studiach
  • #17 4203347
    Helmans
    Poziom 20  
    Tak to nie patrz że masz załóżmy 3 z matmy. Jeśli trafisz na dobre liceum to będzie dobrze. Pamiętaj że w jednej szkole ze swoją wiedzą masz 3 a w drugiej twój znajomy z podobną wiedzą może mieć nawet 5. Wiesz jak to jest z ocenami ocena ocenie nierówna.
  • #18 4203377
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Nie ma sensu wybierać kierunku kierując się dobrze płatną pracą. W każdym zawodzie da się zarobić, ale najważniejsze, żeby to, co się robi, sprawiało przyjemność. Przez studia wybrane "dla dobrego zawodu" bardzo ciężko przejść, to męczarnia. A jeśli będziesz robić coś, co Cię interesuje, co sprawia Ci przyjemność, to nawet zarwanie nocki, czy pójście w poniedziałek rano na uczelnię/do pracy nie sprawia aż takich problemów ;-).
  • #19 4204360
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam ponownie "Morsito92".

Przeczytałem uważnie Twoje wypoiedzi. Nie znam Twojej rodziny , ani warunków w jakich żyjesz. W poprzednim poście przywitałem Cię stwierdzeniem

"Witam młodego człowieka".

Jeśli Cię tym uraziłem lub urażę późniejszą wypowiedzią to przepraszam.

We własnym domu mam właśnie takiego młodego człowieka. Jak chodził do technikum profilowanego wypowiadał się "podobnie do Ciebie" podejmę pracę za ( ....PLN) i był bardzo mocny w buzi. Skończył technikum poszedł na studia. Na studiach jego wypowiedź nieco się zmieniła, ponieważ jako rodzic zaproponowałem pracę w czasie wakacji. Syn poszukał pracy, znalazł i popracował. W czasie pracy , krótkiej bo to tylko wakacje porozmawiał z ludźmi pracy. Cóż może wiedzieć Tata ? I dziwne większe znaczenie miała praca , a nie rozmowa, bo zobaczył, że długo nie da się pracować w nielubianym zawodzie.

Z nami możesz długo pisać , ale decyzja należy zawsze do Ciebie.

Po skończeniu szkoły takiej bądź innej , jak pisałem pozostanie około 40 lat pracy w wybranym zawodzie , który będziesz lubił bądź nie. w każdym dniu minimum 8 godzin pracy . W ogólnym rozrachunku doba ma 24 godziny.
    W zależności od osobnika potrzebujesz około 8 godzin na sen .
    Zależnie od miejsca pracy i miejsca zamieszkania przynajmniej 1 do 2 godzin potrzeba na dojazdy.
    Daje to 8 do 10 godzin na sprawy związane z pracą.

Jeśli z 24 godzin wyłączymy 8 godzin przypadające na sen, to pozostaje 16 godzin.

Z tych 16 godzin ponad połowę poświęcisz pracy. Na razie jesteś młody i po jakiejś pracy szybciutko możesz zająć się innym zajęciem. Z wiekiem się to zmieni.

Tu nie obraź się, bo nie chodzi o wytykanie, kto jest młody lub stary i kto ma rację. Dyskretnie i bezstronnie popatrz na rodziców , ich kolegów co i w jakim tempie w porównaniu z Tobą robią w domu po pracy. czy są zadowoleni ze wszystkiego ,a zwłaszcza z pracy, warunków w jakich pracują. Porozmawiaj z nimi, lub może uda Ci się posłuchać rozmowy o pracy. Takie obserwacje dadzą Ci Perspektywę. Ty obserwuj i zdecyduj co chcesz robić. Tak mówiłem i mówię swoim dzieciom. Po to dałem propozycję podjęcia jakiejkolwiek pracy synowi.

Teraz Mój syn z tytułem mgr. podjął pracę za 1800 PLN . Wybrał zawód taki jaki chciał. Czy będzie zadowolony ? Pomyśl czy Ty byłbyś zadowolony ?

Dajesz pytanie Ile zarabiacie ? Odpowiadam 1700 PLN do ręki. Pracuję 8 do 10 godzin codziennie ,plus w ciągu tej samej doby 7 godzin dyżuru pod telefonem. Co powoduje , że nie możesz pozwolić sobie na jakiś wyjazd nawet na 20 km lub wypić parę piwek. Praktycznie cały czas mojej dziennej aktywności to praca. Ja jestem zadowolony bo jestem potrzebny ludziom.

Pytanie czy wykonując pracę której nie lubisz będziesz zadowolony po 25 latach ?

Poza tym praca , pieniądze to nie wszystko , to jest tylko składnik Twojego przyszłego życia , do tego dochodzą przyjaźnie , rodzina. Najważniejsze czy Ty żyjesz lub będziesz żył zgodnie ze swoim przekonaniem , czy przebywając z innymi w pracy , w domu ,wśród kolegów nie będziesz w życiu dorosłym mówił wreszcie jestem po pracy, albo wreszcie wyrwałem się z domu.

Przeczytasz to i zaraz pomyślisz Stary zgred. Ja się nie przejmuję. Dzieci mówiły tak samo bo im nie broniłem wypowiadania się. Jak przeszli na następny etap życia , np. z domu rodzinnego do akademika to okazało się , że stary miał rację i sami zaczęli pouczać młodszych np. sprzątnij po sobie ze stołu. Po przyjeździe syna z akademika do domu Ja stary mówię do syna ale za dwa tygodnie się zestarzałeś zaczynasz pouczać młodszych.

Nie piszę tego żeby Cię pouczać to Ty podejmujesz decyzję. Ja duchem czuję się młodo i lubię rozmawiać z młodzieżą i z dziećmi. Oni są najlepsi bo zadają proste pytania i chcą prostych odpowiedzi. Życie nie jest proste i żeby podjąć dobrą decyzję trzeba posłuchać innych , spróbować czegoś, a potem ........

Pozdrawiam Zdzisław
  • #20 4207420
    jarek92
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    "Morsito92". witam ja też rocznik "92 a co do szkoły to bym ci radził planować po pierwszym semestrze a jeżeli jaki kierunek elektronik czy elektryk to zależy tylko od ciebie a w czym lepiej sie czujesz a jeżeli chodzi o studia to sie poprostu nie opłaca ponieważ po technikum masz już zawód to po co ci studia, jeżeli chcesz iść na studia to lepiej idz na informatyka. ja sobię myślę iść na dwa kierunki elektryk z licencją do 1kV i elektronik ale czy sie wogulę dostanę to ja nie wiem bo ja kujonę nie jestem:)

Dodano po 5 [minuty]:

mam pyt do ludzi któży skończyli szkołę czy mogę iść do technikum i mieć zawud elektryka i elektronika jednocześnie
  • #21 4207510
    bomber
    Poziom 24  
    Tylko ze po takim technikum cie nikt nie zatrudni do czegoś powarzniejszego np. (projektowania płytek, bo zreszta nawet tego nie bedziesz umiał). Co najwyzej wykonasz jakis kit wymienisz kondensator w telewizorze :D
    U nas w technikum elektronicznym (bo też tam chciałem isć w pewnym momencie) nawet oscyloskopu nie maja, wiec wyobrażam sobie jaki to jest poziom.
  • #22 4207744
    jarek92
    Poziom 19  
    co do projektowania płytek to się nie zgodzę ponieważ w drugiej klasię są praktyki
  • #23 4207777
    bomber
    Poziom 24  
    Moj kolega jest po takim technikum i jako prace koncowa zaliczeniowa wykonał dla niego inny kolega lampe plazmowa na plytce uniwersalnej :D
    Mozliwe ze ostatnio sie cos zmienilo..
  • #24 4209379
    Morsito92
    Poziom 10  
    Panie Zdzisławie. Ma pan racje że powinno się robic w życiu a raczej powinno sie wybierac nie ten zawod dobrze płatny lecz ten który się bedzie chciało przez 40 lat wykonywac. Rodzice dopingują mnie do tego abym skończył liceum i poszedł na studia. Podobnie uwazam. Podam panu przykład. Osoba która nie nawidzi nie lubi biologi jak ona moze zostac lekarzem . W tym zawodzie biologia to podstawa. Ale wracam do konkretu. Ja nie mogłbym zostac lekarzem. Interesuje sie tylko elektroniką a widze ze jest to dobry zawod z przyszłoscia. {mowie tu rowniez o mechanice i budowie maszyn automatyce i robotyce] Zastanawiam sie tylko czy mając predyspozycje do nauk humanistycznych np prawo, oraz plastyczno matematycznych architektora zastanawiam sie ktory z tych kilku zawodow wybrac. Rozmawiam o tym z rodzicami jako szkole wybrac ucze sie niezle. W tym roku mi troche nie wyszło. Ale zastanawiam sie bo uwazam ze te zawody ktore wymieniłem interesują mnie . Lecz nie wiem czy naprzyklad jak po ochronie środowiska moj brat klepie biede bo nie ma pracy. elektronika robotyka prawo i architektora sa to kierunki ktore mnie fascynuja w mniejszym lub w wiekszym stopniu. A jezeli chodzi o wynagrodzenie to jestem po ludzku ciekaw. Ale dziekuje wszystkim ktorzy odpowiadają mi na pytania zostal mi ostatni rok w gimnazjum puzniej pewnie dzieki wam rodzico kolegom wybiore liceum a pozniej pomyslimy nad dokonaniem wyboru szkoly wyzszej
    Pozdrawiam Michał

Dodano po 2 [minuty]:

Bede mial wiecej czasu bardziej wydorośleje i dojrze pewnie do niektorych wyborow w moim życiu
    Pozdrawiam Michał
  • #25 4209751
    bomber
    Poziom 24  
    Słuchaj .. z czego mi wiadomo to po 90% kiernunków, a napeno po elektronice twoja praca i zarazem płaca bedzie zależała od tego w jakim stopniu jesteś "szpecem", no oczywiscie warunki terytorialne tzn. np. za granica dostniesz wiecej i troszke od szczescia bo sie moze trafic lepiej płatna praca. W każdym razie praca była jest i bedzie .. ta wysoko płatna też tylko ze musisz sie wykazać dobra znajomoscia tematu lub wygrac jakis konkurs dla studentów.
    Ale chociażby praca u mnie w miescie w punkcie serwisowania TV i RTV .. kolega znajomego zarabia 2000 zl na czysto a 2 osoba pracujaca w tym samym zakładzie z małym doswiadczeniem zazwyczaj zatrudniania do czarnej roboty (tzn. nie umie zdiagnozowac usterki tak szybko jak ten co ma 2000 i zazwyczaj nie wie co dalej robic... ) dostaje 1200 zl na raczkę.
  • #26 4211881
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #27 4212023
    bomber
    Poziom 24  
    michna3 napisał:

2000*1000=2000000 zł? Duużo!

Miałem na mysli ... 2000/mies
    Te tyś to pomylka, juz poprawilem
  • #28 4212130
    jarek92
    Poziom 19  
    mam pyt chcę iść do technikum ale nie wiem jakie mają wymagania co mam zrobić aby mnie przyjeli
    i czy mogę iść na elektryka i elektronika jednocześnie
  • #29 4212134
    VC
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    jarek92 napisał:
    mam pyt chcę iść do technikum ale nie wiem jakie mają wymagania co mam zrobić aby mnie przyjeli

Óczyć siem

PS: Głupie pytanie głupia odpowiedz
  • #30 4215679
    as88
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    A ja wybrałem elektrotechnikę i w tym roku zacznę na PŁ edukacje w tym kierunku. Przyjmijmy, że udami się dobrnąć do końca. Jaki wtedy będę mógł wykonywać zawód? Wybierając kierunek brałem pod uwagę to, co mnie interesuje, ale teraz jestem ciekaw co ja właściwie będę robił (jaka praca?)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru między technikum elektrycznym a elektronicznym w kontekście dalszej edukacji na studiach z automatyki i robotyki oraz perspektyw zawodowych i zarobkowych. Uczestnicy podkreślają, że technikum daje praktyczne umiejętności i zawód, co ułatwia znalezienie pracy, zwłaszcza jeśli nie kontynuuje się nauki na studiach. Liceum ogólnokształcące jest rekomendowane dla osób planujących studia, zwłaszcza z uwagi na wyższy poziom matematyki, który jest kluczowy na kierunkach technicznych. Wskazano, że osoby po technikum mają przewagę praktyczną w elektronice, co może ułatwić studiowanie i późniejszą pracę. Zwrócono uwagę na trudności egzaminu zawodowego w technikum elektronicznym, ale też na rosnące dostosowanie nauczania do wymagań egzaminacyjnych. Poruszono kwestie zarobków w zawodach elektronicznych i elektrycznych, podając przykłady wysokich wynagrodzeń na stanowiskach specjalistycznych, choć zaznaczono, że praca w Polsce może być trudna do znalezienia i często wymaga dużych umiejętności. Wskazano, że wybór kierunku powinien być podyktowany zainteresowaniami, a nie tylko perspektywą zarobków. Poruszono także temat nauki przedmiotów humanistycznych w technikum oraz możliwości łączenia kierunków elektryka i elektronika. W dyskusji pojawiły się także pytania o wymagania rekrutacyjne do technikum oraz o przyszłość zawodową po studiach politechnicznych. Wspomniano o automatyce i robotyce jako perspektywicznym kierunku studiów i pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA