logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować i aktywować dekoder Echostar DSB 606 z kartą Polsatu?

Twoja_Stara 05 Sie 2007 17:48 33253 67
Najlepsze odpowiedzi

Jak legalnie podłączyć i aktywować używany dekoder Echostar DSB 606 z kartą Cyfrowego Polsatu?

Do uruchomienia potrzebujesz anteny satelitarnej z konwerterem, kabla antenowego i połączenia dekodera z TV; wysokość montażu anteny nie ma większego znaczenia, ważne jest tylko, żeby nic nie zasłaniało jej w kierunku satelity [#4201375][#4201381] Karty w Cyfrowym Polsacie są przypisane do dekodera, więc na samą „obcą” lub nieaktywną kartę zwykle nie wykupisz po prostu abonamentu — jeśli chcesz korzystać legalnie, trzeba przepisac dekoder/kartę na nowego właściciela albo dostać nowy zestaw od operatora [#4202539][#4222450] Najprościej załatwiono to przez e-mail: poprzedni właściciel wysyła krótkie pismo, że przekazuje sprzęt, a potem nowy użytkownik zgłasza chęć dalszej współpracy, podając swoje dane, w tym imię, nazwisko, adres i PESEL [#4222450][#4341591] Po takim przeniesieniu własności operator przesyła dokumenty i po opłaceniu abonamentu zestaw powinien działać normalnie [#4222450][#4341591] Jeśli karta jest stara albo zablokowana, z rozmów z infolinią wynikało też, że nowa karta mogła kosztować 40 zł, ale nie było pewności, że będzie działać, a przy niektórych starych kartach operator odmawiał odblokowania i zostawał tylko odbiór FTA albo wymiana zestawu [#4152813][#4202539]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 4148666
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Witam,
    dostałem dekoder polsatu - echostar dsb 606 z kartą. Jedak nie mam pojęcia jak to wszystko uruchomić, jestem zupełnie zielony w tym temacie. W związku z tym mam następujące pytania:
    Jak wygląda cała instalacja sprzętu?
    Jaki sprzęt jest do tego jeszcze potrzebny (oprocz TV xD)?
    W jaki sposób aktywować kartę? (bo raczej nie jest aktywna)
    I ile to moze mniej więcej kosztować?

Długo szukalem czegoś na tym forum, co wyjaśniałoby moje wątpliwości, jednak niczego nie znalazłem, jeżeli coś już takiego było to nie bijcie zbyt mocno :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4149265
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    Jeśli karta jest nieaktywna, to zbyt wiele nie pooglądasz. Co najwyżej kanały niekodowane. Kartę aktywować można jedynie u przedstawiciela Polastu przedłużając abonament lub wykupując nowy.
    O ustawianiu anteny było pisane w tym dziale, wystarczy poszukać.
  • #3 4149266
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    Nie wiem jak to jest z twoim tunerem i kartą ale do tego żeby to aktywować potrzebna jest umowa z Polsatem,kontakt telefoniczny alb przez internet.Kamil
  • #4 4149702
    Piotr2110
    Poziom 13  
    Witam!!!
    Pracuję w Cyfrowym Polsacie i o uaktywnieniu karty nie ma mowy!!!
    Możesz jedynie odblokować kartę, żeby oglądać kanały FTA dzwoniąc do działu obsługi klienta pod numer 0801 801 444 - ten numer jest dla dystrybutorów więc z dodzwonieniem się nie będzie problemów!!!

Pozdrawiam
  • #5 4149827
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Co do 2 pierwszych wypowiedzi: jak juz wcześniej wspomnialem jestem zupełnie nieobeznany w tym temacie, więc także sformułowanie zapytania sprawia mi trudności, a to co znalazłem średnio spełnia moje oczekiwania.
    A do wypowiedzi Piotra mam pytanie, co zrobić jeżeli ma sie taki własnie dekoder z ww kartą, żeby ogladać przykładowo pakiet podstawowy polsatu? Jak wygląda cała ta procedura?

P.S. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
  • #6 4149864
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Piotr2110 napisał:
    Witam!!!
    Pracuję w Cyfrowym Polsacie i o uaktywnieniu karty nie ma mowy!!!
    Możesz jedynie odblokować kartę, żeby oglądać kanały FTA

Mógłbyś przybliżyć w czym problem? Dlaczego nie można zawrzeć umowy i aktywować karty?
  • #7 4149924
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Ponieważ użytkownik Twoja_Stara nie jest osobą która "podpisała" umowę z cyfrowym Polsatem na dostarczenie sygnału.

Celowo napisałem "podpisała" ponieważ płacąc za cały rok z góry nic się nie podpisuje, ale samo kupno zestawu to umowa kupna-sprzedaży i aktywacja zestawu odbywa się po podanie numeru PESEL kupującego, teraz żeby aktywować kartę na jakiś pakiet, będą potrzebne właśnie dane: Pesel, Imię i Nazwisko, numer karty i dekodera.
  • #8 4150013
    Remeknapr
    Poziom 33  
    FlyBoy napisał:

kupno zestawu to umowa kupna-sprzedaży i aktywacja zestawu odbywa się po podanie numeru PESEL kupującego, teraz żeby aktywować kartę na jakiś pakiet, będą potrzebne właśnie dane: Pesel, Imię i Nazwisko, numer karty i dekodera.

Czy to oznacza, że nie mogę od kogoś kupić, dostać w spadku po dziadku i zawrzeć nowej umowy na ten zestaw?
  • REKLAMA
  • #9 4150399
    Piotr2110
    Poziom 13  
    [quote="Remeknapr"]
    FlyBoy napisał:

kupno zestawu to umowa kupna-sprzedaży i aktywacja zestawu odbywa się po podanie numeru PESEL kupującego, teraz żeby aktywować kartę na jakiś pakiet, będą potrzebne właśnie dane: Pesel, Imię i Nazwisko, numer karty i dekodera.

Kolega FlyBoy ma racje!!!
    W celu podpisania umowy na Pakiet Abonamentowy w Cyfrowy Polsacie musisz mieć dane osoby od, której dostałeś dekoder, ponieważ tylko ona może aktywować wybrany przez Ciebie pakiet!!! Spróbuj zadzwonić pod nr. który podałem wcześniej!!! Osoba z którą będziesz rozmawiał poprosi Cię o nr karty lub nr pesel właściciela tej karty, może przejdzie!!!
    Warto spróbować!!!

Pozdrawiam
  • #10 4150772
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Remeknapr napisał:
    FlyBoy napisał:

Czy to oznacza, że nie mogę od kogoś kupić, dostać w spadku po dziadku i zawrzeć nowej umowy na ten zestaw?

Oczywiście że możesz, jest coś takiego jak "cesja" czyli przelanie praw abonenta na inną osobę, wymaga to jednak dużego zachodu i na pewno nie jest robione za darmo. Jest jeszcze jeden sposób, nie w pełni legalny. Można poprosić osobę od której dostałeś zestaw o jej dane i dzwoniąc do BOKu lub używając internetowego centrum obsługi klienta, podać się za tą osobę, jednak jest to traktowane jak oszustwo i w przypadku stwierdzenia tego faktu przez operatora zrywana jest umowa ze skutkiem natychmiastowym.
    Dodam tylko że aktywacja takiego zestawu po zakończeniu okresu promocyjnego, czyli roku za który zapłaciliśmy z góry odbywa się przez wpłatę kwoty na specjalne subkonto przypisane do konkretnego klienta, fajne jest to że nie musimy opłacać pakietu co miesiąc, możemy zapłacić np za wrzesień bo są jakieś mistrzostwa, a nie płacić później za październik bo nic ciekawego nie ma.
  • #11 4151379
    Remeknapr
    Poziom 33  
    FlyBoy napisał:

Oczywiście że możesz, jest coś takiego jak "cesja" czyli przelanie praw abonenta na inną osobę, wymaga to jednak dużego zachodu i na pewno nie jest robione za darmo.

Dużo problemów i kosztów? Czyżby Polsatowi nie zależało na nowych abonentach? A może bardziej im sie opłaca dawać nowy sprzęt?
    FlyBoy napisał:
    Jest jeszcze jeden sposób, nie w pełni legalny.

Ale ja chcę być legalny. Zawrzeć umowę i zapłacić. I spać spokojnie. Po co mi jakieś przekręty i problemy?
  • #12 4151773
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Remeknapr napisał:
    Ale ja chcę być legalny. Zawrzeć umowę i zapłacić. I spać spokojnie. Po co mi jakieś przekręty i problemy?

No własnie, nie ma innego sposobu na wykupienie własnego abonamentu (pakietu) na swoje nazwisko, swoje dane, czy nawet wykupienie nowej karty ale na 'cudzy' dekoder?

Tak a propos przekrętów, słyszałem gdzieś o kartach, które odblokowują rożne platformy cyfrowe. Ma ktoś z was jakiekolwiek pojęcie, czy warto taki wynalazek zaryzykować? Na jakiej to w ogole zasadzie działa?
  • REKLAMA
  • #13 4151969
    FlyBoy
    Poziom 28  
    0 801 08 07 06
    To numer infolinii sprzedażowej Cyfrowego Polsatu, tam wiedzą(chyba), najlepiej jak to wgląda. Wiem że rozmowa z konsultantami to męczarnia ale spróbować można.
    Pozdrawiam.
  • #14 4152753
    meloch
    Poziom 29  
    Twoja_Stara napisał:
    Remeknapr napisał:

No własnie, nie ma innego sposobu na wykupienie własnego abonamentu (pakietu) na swoje nazwisko, swoje dane, czy nawet wykupienie nowej karty ale na 'cudzy' dekoder?

Tak a propos przekrętów, słyszałem gdzieś o kartach, które odblokowują rożne platformy cyfrowe. Ma ktoś z was jakiekolwiek pojęcie, czy warto taki wynalazek zaryzykować? Na jakiej to w ogole zasadzie działa?

Takich pytań na tym forum nie zadaje się!!!
  • #15 4152794
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Cytat:
    Takich pytań na tym forum nie zadaje się!!!

Tak też myślałem, ale coś mnie podkusiło żeby spróbować :]
    Chcialem sie tylko dowiedziec czy to w ogole działa i ewentualnie jak.
    Na razie czeka mnie wizyta w salonie polsatu i okaże się co da sie z tym dekoderem zrobic. Jak sie dowiem to napiszę.
  • #16 4152813
    Remeknapr
    Poziom 33  
    FlyBoy napisał:

Wiem że rozmowa z konsultantami to męczarnia ale spróbować można.
    Pozdrawiam.

Rozmawiałem z nimi, po nieopatrznym zakupie na allegro nieaktywnego dekodera. Dowiedziałem się, że:

- ma starą kartę i nie da się na niej oglądać nawet FTA
    - mogę do nich napisać prośbę o nową kartę, co będzie kosztować 40,- zł
    - jednak nie ma pewności, czy będzie działać
    - dekoder może być obciążony wierzytelnością i wtedy nie ma mowy o jego odblokowaniu, a nawet mogą mi go w asyscie policji odebrać.

Paranoja. Poczułem się jak bym miał w domu bombę.
  • #17 4153565
    meloch
    Poziom 29  
    Ciekawe - w innym temacie pracownik Polsatu wypowiadał się, że karty dokupić nie można.

Chyba bedzie można na tym sprzęcie oglądać FTA (zależy jak stara karta), tylko czy masz programator phoenix?
  • #18 4153986
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Remeknapr napisał:
    FlyBoy napisał:

Wiem że rozmowa z konsultantami to męczarnia ale spróbować można.
    Pozdrawiam.

Rozmawiałem z nimi, po nieopatrznym zakupie na allegro nieaktywnego dekodera. Dowiedziałem się, że:

- ma starą kartę i nie da się na niej oglądać nawet FTA
    - mogę do nich napisać prośbę o nową kartę, co będzie kosztować 40,- zł
    - jednak nie ma pewności, czy będzie działać
    - dekoder może być obciążony wierzytelnością i wtedy nie ma mowy o jego odblokowaniu, a nawet mogą mi go w asyscie policji odebrać.

Paranoja. Poczułem się jak bym miał w domu bombę.

Dla mnie osobiście to też jest paranoja, bo jak można blokować komuś kanały FTA jak skończył mu się okres za który zapłacił z góry i nie ma żadnych zaległości w płatnościach! Powinno to odbyć się automatycznie, wyłączają kanały kodowane zostają FTA.
    Ja dzwoniłem do nich z piętnaście razy i wysłałem z dziesięć e-maili żeby łaskawie odblokowali mi kanały FTA w moim dekoderze wykupionym na własność, tym bardziej że nie miałem absolutnie żadnych zaległości i osobiście kupowałem zestaw na siebie.
  • #19 4154787
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Gdyby na swojej stronie, albo choćby tu na grupie pracownik Polsatu dokładnie wyjaśnił w czym problem, to mieli by mniej telefonów. Jednak u nas panują takie zwyczaje, że w natrętnej reklamie wszystko jest cacy, a później jesteś lekceważony. Nie chcę pisać bardziej dodadnie.
  • #20 4154912
    FlyBoy
    Poziom 28  
    Niestety tak to już jest, koszule po wypraniu w danym proszku nie są nigdy tak białe jak w reklamie, tłuszcz po użyciu danego płynu nie schodzi tak łatwo, a ból głowy nie przechodzi po łyknięciu nawet pigułki z dodatkiem "Extra Strong", nikt nie zabrania takich kampanii reklamowych bo to napędza po części gospodarkę i tak już zostanie. Dobrze że zabroniono reklamy wpływającej na podświadomość człowieka, bo kto wie co byśmy teraz kupowali. :)
  • #21 4155081
    Remeknapr
    Poziom 33  
    A ja myślę, że nie tędy droga. Oszustwo i traktowanie ludzi jak bandy idiotów ma krótkie nogi. Jeśli na rynku będą konkurencyjne oferty, to oszuści sami się wykończą.
  • REKLAMA
  • #22 4155114
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Widze, że ilu użytkowników to tyle opinii i możliwości, spróbuję w najbliższym czasie pofatygować się do jakiegoś przedstawicielstwa polsatu i zapytać co zrobić z taką sprawą. O wynikach poinformuję.
  • #23 4190051
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Witam ponownie. Byłem u przedstawiciela polsatu, który wie jednak niewiele więcej niż przeciętny użytkownik tego forum, tak więc od niego niczego konkretnego się nie dowiedziałem, poza tym że zamówienie składa się przez internet. Tak też chciałem zrobić, jednak tam jest możliwość zamówienia swojego pakietu, ale tylko i wyłącznie z dekoderem (ktory nie jest mi potrzebny, bo takowy juz posiadam). W takiej sytuacji zadzwoniłem na infolinię, gdzie to pewna pani poinformowała mnie, że w takiej sytuacji nic nie da się zrobić, nowej katy nie dostanę, nowego pakietu nie zamówię - nic tylko sie powiesić.
    Wychodzi na to że polsatowi zależy na tym, żeby kroić kasę od każdego klienta za nowe zestawy satelitarne.

Jeżeli zna ktoś rozwiązanie tego problemu, to czekam
  • #24 4190168
    meloch
    Poziom 29  
    Tak działa opcja "frontem do klienta".
    Nie czekaj na inne rozwiązanie, bo takiego po prostu nie ma.
  • #25 4190476
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Hehe powiem wam coś jeszcze śmieszniejszego. Po tym jak napisalem tego posta postanowilem jeszcze raz zadzwonic, przedstawilem sprawe od początku i zapytałem czy jest możliwość kupienia samego pakietu bez zesatwu satelitarnego, a pani z którą rozmawialem powiedziała, że oczywiście - nie ma problemu, tylko że w tym celu trzeba zadzwonic pod inny numer, który mi podała. Na razie jeszcze nie dzwoniłem, bo boję się tego czego moge się tam dowiedzieć...
  • #26 4191163
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Jak już wszystkiego się dowiesz, mam nadzieję że się pochwalisz. Tym innym numerem również. Myślę, że w tym przypadku chodzi o problemy z naliczaniem/rozliczaniem kosztów. W ceny abonamentów pakietów mają wkalkulowane koszty zakupu u producenta nowego dekodera. Jeśli komuś nie daje się dekodera, jak rozliczyć te koszty? Fiskus może się czepiać. W związku z tym lepiej tego unikać.
  • #27 4191256
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Z tego co wiem nie można kupić samej karty bo karty parowane są z dekoderami.Nie słyszałem jeszcze o takim przypadku żeby komuś udało się wyrwać od nich samą kartę. Chyba że kobiecie chodziło o kartę z modułem dostępu.
    http://www.cyfrowypolsat.pl/index.php?id=news&news_id=374
  • #28 4201341
    Twoja_Stara
    Poziom 11  
    Ten inny numer wcale nie jest taki tajny xD 0801080808 wew 0, a co do karty- z dekoderem dostałem również kartę, a o co tej kobiecie chodziło to nie wiem, jeszcze nie dzwoniłem i nie zamawiałem. Kupiłem niedawno konwerter do talerza (ktorego także miałem - czego to nie ma sie w piwnicy xD) i probowałem złapać chociaż kanały FTA, ale na niezamocowanej antenie - nie dało rady.
    W związku z mocowaniem anteny mam również pytanie, czy jeżeli zamontuje się ją mniej więcej na wysokości około 4 metrów nad ziemią (między parterem a 1 piętrem) będzie mi dobrze odbierała?
  • #29 4201375
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Antena może nawet stać na ziemi byle by nie było żadnych przeszkód przed nią pod kątem ~30stopni.
    Jeżeli karta jest zablokowana to nie odbierzesz żadnych kanałów FTA.
  • #30 4201381
    meloch
    Poziom 29  
    Wysokość zainstalowania anteny nie ma znaczenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji i aktywacji dekodera Echostar DSB 606 z kartą Polsatu. Karta jest przypisana do dekodera i wymaga aktywacji przez operatora, co wiąże się z koniecznością posiadania umowy abonamentowej z Cyfrowym Polsatem. Aktywacja karty wymaga danych właściciela (PESEL, imię, nazwisko) oraz numerów karty i dekodera. Przeniesienie własności dekodera i karty na nowego użytkownika jest możliwe poprzez przesłanie do Polsatu pisma potwierdzającego cesję wraz z danymi obu stron. Po przepisaniu dekodera można wykupić abonament na swoje nazwisko i odblokować kartę. Bez danych poprzedniego właściciela aktywacja jest niemożliwa. Karty starszego typu mogą być zablokowane i nie umożliwiają odbioru nawet kanałów FTA. Nowe karty są wydawane przez operatora, czasem za opłatą. Instalacja sprzętu wymaga podłączenia dekodera do telewizora oraz prawidłowego ustawienia anteny satelitarnej, co można wykonać na wysokości około 4 metrów lub nawet niżej, pod warunkiem braku przeszkód w kierunku satelity. Do odbioru sygnału z dwóch satelitów (np. Hotbird i Astra) potrzebny jest przełącznik DiSEqC, jeśli antena ma dwa konwertery. W przypadku problemów z aktywacją i ustawieniem sprzętu zalecane jest kontaktowanie się bezpośrednio z infolinią lub przedstawicielstwem Polsatu. Zakup samej karty bez dekodera jest niemożliwy, a operator nie sprzedaje kart osobno. Wątpliwości dotyczą również kosztów i procedur związanych z aktywacją oraz przeniesieniem praw abonenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA