logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W810i CID50 - wgranie polskiego menu bez sim-locka, użycie Cruisera?

masakra_a 06 Sie 2007 01:21 8120 19
REKLAMA
  • #1 4149991
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Posiadam taką "dziwną sztukę" z CID'em 50!
    Sim-locka nie posiada ale trzeba jej wrzucić polskie menu.
    Sprzęt jaki posiadam to cruiser I. Próbowałem wrzucać FS od cid 49 ale "...Niezgodny typ procesora". Oczywiście na supporcie też nie ma nic dla cid 50. Czy kulankendii da rade?
  • REKLAMA
  • #2 4150002
    Pecel
    Poziom 19  
    MT-BOX da rade po najnowszym update. Kulan nie robi bo to nie db2020 a on ta serie ma w obsludze.
  • #3 4150018
    masakra_a
    Poziom 15  
    A może da rade zaniżyć CID na 49 i potem wrzucić flasha od 49? Podobno jeszcze SE tool robi.
  • REKLAMA
  • #4 4150050
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Mt-Boxem np bez problemu zrobisz co potrzebujesz:

05.08.2007 - DB2020 inside v2.4 for MT box SonyEricsson

Whats new:

- Added new phone model W810 CID 50, unlock and flash supported
    - Flash, change language, decustomization support added for K510 and W810 CID 50
    - Added possibility to flash CID 49 flash files to CID 50 phones
    - Added possibility to flash only language pack (check user manual)
    - Added more free time for server authorization for users with slower internet connection
    - Some bugs fixed
    - Added all in one activation files for K510 and W810 CID 50 (that files can be used with any FS pack)
    - Instructions how to flash CID 49 files to CID 50 phones can added to user manual
    - DB2020 unlock user manual v2.4 included (DB2020 inside -> Help -> User manual)

How to flash K510 CID 50 (the same procedure for W810 CID 50)

- Power on the phone
    - Type >*<<*<* and go to service menu -> Service info -> Sim lock
    and check it is all lock opened (maybe someone are try to unlock it with some other solution and the phone now have all locks closed)
    - If all locks are closed , you can try to repair it using unlock procedure
    - If that is ok connect phone to cable and press phone info to see what phone CID is
    - If phone CID 50 select from
    C:\Program Files\GriffinTeam\MT SonyEricsson\DB2020 inside\Repair files\Downgrade-K510.act

- This file must be first file added in software file list
    - Now select MCU, DEC and CUS file
    - In total you need to have 4 files added to software file list
    - If there is no desired CUS file you can use All in one activation K510.fs its found in :
    C:\Program Files\GriffinTeam\MT SonyEricsson\DB2020 inside\Flash files\K510 CID 50\R4EA031\CUS

- Press Do it button
    - Wait to software finish
    - To flash DB2012 phone use only BOX cable
    - If your phone has same software version as files you want to flash, then is available to flash just
    language pack (no need to add MCU file to file list)
    * The files available on support are CID 49, because of this you need to use Downgrade file, to allow flash CID 49 files to CID 50 phones
  • #5 4160053
    masakra_a
    Poziom 15  
    A może Cruiser plus da jednak rade (czytałem w innych postach, że niby nie da) bo widnieje taka informacja na stronie Cruisera:

Cruiser Plus Version 11.03 (2nd June 2007):
    o Implemented correct DB2012 unlocking via codes (red CID50/51). Reflashing the phone does not cause the phone to relock itself.
    o Implemented direct unlock functionality for red CID50/51 DB2012 phones.
    o Implemented cross-CID flashing for red CID50/51 DB2012 phones. This allows users to flash latest firmwares without having to upgrade CID.
    o Implemented unlock RSA operation for red CID50/51 DB2012 phones. It costs one ordinary server credit.
    o Added support for flashing red CID52 PNX5230 phones. [also in Cruiser]
    o Minor changes to boot code. [also in Cruiser]
    o Help file updated. [also in Cruiser]
  • Pomocny post
    #6 4160235
    habrozaurus
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 59
    @masakra_a nie da rady.
  • REKLAMA
  • #7 4220508
    BLACK DOOM
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dołączam sie do pytania. Mam SEtoola i niby oki ale mam 4 gidy bloknięte. Okazało się, że na serwie były pomieszane pliki R4EA0031 z R4ED001 i tak tez wgrałem przez nieuwagę. Może ktoś ma plik R4EA031 central europe pod CDO 50 ?? Będę baaardzo wdzięczny.
    THX
  • #8 4220682
    tooomek2
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    już jest wszystko ok, na supporcie setoola jest wszystko co potrzebujesz , softy i resty cid50, był błąd bo rest niby był ok ale był cid49

Dodano po 11 [minuty]:

R4DB005_T_MOB_INT_A_fs.ssw.cry - na supporcie ten ma polaka
  • #9 4220739
    BLACK DOOM
    Poziom 13  
    tooomek2 ale tam sa pliki z cid 49 a ja potrzebuje z cid 50

Dodano po 4 [godziny] 5 [minuty]:

pilnie, ale to pilnie potrzebuję tego flesza... jeśli ktoś ma to niech wrzuci tu lub gdziekolwiek... PLIZ
  • #10 4222086
    MiSiEk#
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Nowy program SeKing (wiecej info na gsmhosting.com) jest za free i obsługuje W810 CID50
  • #11 4222495
    WhiteFoot
    Poziom 27  
    setool bez problemu od dłuższego czasu robi pl do cid50 w W810
    masz podkatalog na supporcie w w810>cid50
    tam masz
    R4EA031_1250316_GENERIC_HN.ssw
    R4ED001_fs_cent_europe_hn_Red_CID50.ssw

przerobione dobrych parę sztuk
    wystarczy dograć samego FSa (z COmplete+use serwer)

Pozdr
  • REKLAMA
  • #12 4223437
    BLACK DOOM
    Poziom 13  
    WhiteFoot napisał:
    setool bez problemu od dłuższego czasu robi pl do cid50 w W810
    masz podkatalog na supporcie w w810>cid50
    tam masz
    R4EA031_1250316_GENERIC_HN.ssw
    R4ED001_fs_cent_europe_hn_Red_CID50.ssw

przerobione dobrych parę sztuk
    wystarczy dograć samego FSa (z COmplete+use serwer)

Pozdr

No właśnie tu się rodzi problem. Mam sztukę z cid 50, która po locku nie chciała wstać. Wrzuciłem jej te flesze w/w z tym, że nie popatrzyłem na oznaczenia fleszy, będąc pewnym odpowiednich plików na supporcie. I wszystko niby oki, flesz przeszedł, zaznaczony complete, serwer, przy 2 podejściu nawet format gdfs i 4 locki jak były tak są....Jakiś pomysł?
    Czego można jeszcze spróbować??

Dodano po 2 [minuty]:

P.S. Podpiołem się do tego tematu, żeby nie zakładać nowego bo jest podobny. Dla przypomnienia w moim przypadku padł tel. po locku. Przy fleszowaniu w/w plikami mam 4 gidy zablokowane....
  • #13 4223858
    tooomek2
    Poziom 16  
    wgraj fulla z takimi opcjami:

zaznacz use server for csca unlock/flash
    , enable alternative security bypass, complete phone
    , unlock after flash, do full unlock instead of user code reset

i flash , zje ci jeden kredyt i powinno być ok
  • #14 4224531
    BLACK DOOM
    Poziom 13  
    Niestety też próbowałem.. te metody nie pomagają. Ale postawiłem telefon. Odblokowałem gidy i potem locka. Jeśli ktoś będzie miał podobny problem, mogę napisać.
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. Dodam, że raczej na 95% żadna w/w w tym poście metoda nie odblokuje tych gidów
  • #15 4224855
    tooomek2
    Poziom 16  
    to opisz,zakończenie tematu by się przydało :)
  • #16 4224955
    BLACK DOOM
    Poziom 13  
    heh :) No ok, mam nadzieję, że ktośmi da za ten trud "POMÓGŁ" ;)
    Podstawą mojego sposobu, jest BACKUP. Znajdziecie go w pliku tam gdzie macie SEtoola.
    Będzie tam plik z IMEIEM Waszego telefonu a w nim 2 pliki:
    1 z rozszerzeniem .fixup
    2 z rozszerzeniem .seczone
    U mnie telefon powształ tak:
    1. W SEtoolu zaznaczamy model fona, wchodzimy do zakładki "Settings"
    2. zaznaczamy "Use serwer" oraz "Enable Alternative..." oraz co ważne, żeby nie pobrało loga-zmieniamy hasło !!!!
    3.w oknie "Sony Ericsson" w polu "Misc files" klikamy na przycisk "..." i wskazujemy tam folder z plikami "BACKUP' które mamy w folderze SETOOLA
    4.Wybieramy plik z rozszerzeniem .fixup i klikamy "FLASH"
    5. po tej operacji odłaczamy fon i sprawdzamy czy dalej jest blokada.Jeśli tak to działamy dalej jak w pkt. od 1-3 a w pkt. 4 zamiast pliku z rozszerzeniem .fixup, wybieramy plik z rozszerzeniem .seczone i znow klikamy "FLASH"
    Po tej operacji miałem odblokowane 4 z 5 "kłodek" Został już tylko LOCK.
    Zrobiłem go poświęcając 1 kredyt ale zaznaczyć trzeba TYLKO "USE SERWER" oraz " ENABLE ALTERNATIVE..." Ni zaznaczać "COMPLETE FONE..." bo nie wiem jakie będą tego skutki. Może być znow tak, że się zablokują gidy.
    To tyle....
  • #17 4226568
    WhiteFoot
    Poziom 27  
    Black procedura ok ,gdzieś to już widziałem ;)
    ale podstawowa zasada to unlocka robić z fleszem przy cid50, mi tez jak na razie ubijało (w zasadzie pierwsze 2logi poszły kubeł,potem już standardowo flasz )
    widać coś nie tak leci ,skoro sam unlock ubija

Pozdr
  • #18 4228157
    delta.olkusz
    Poziom 20  
    Ocena: 2
    To jak to jest z polakiem w tych W810i bo mam 2 sztuki takie. Posiadam tylko zwylkego cruisera a widze ze na suporcie sa pliki do niego z cidem 50. Czy musze miec cruisera tego plus? A majac go pobiera mi logi za customizacje? moze mi ktos to wyjasnic? dzieki i pozdrawiam.
  • #19 4229598
    BLACK DOOM
    Poziom 13  
    WhiteFoot napisał:
    Black procedura ok ,gdzieś to już widziałem ;)
    ale podstawowa zasada to unlocka robić z fleszem przy cid50, mi tez jak na razie ubijało (w zasadzie pierwsze 2logi poszły kubeł,potem już standardowo flasz )
    widać coś nie tak leci ,skoro sam unlock ubija

Pozdr

No ok, ale wydaje mi się, że jest tak jak napisał tooomek2, że to była wina restów.
    Jeśli tak sie przytrafi komuś to mamy sposób. Głownie chodziło mi jak odblokować te zablokowane gidy. Bo to, że setool uwala sobie czasem fon przy ściąganiu locka, to normalka :) Miałem 2 dni wcześniej sztukę z cid 49 i też niby proste a tu niespodzianka. Telefon death. Postawiłem fleszem i było ok. Przy cid 50 sie zblokował całkiem. No chyba, że mam coś z kompem :)
    AD cruiser. Nie wiem jak pomóc, bo nie mam cruisera, ale będzie podobnie jak w setoolu chyba. Czyli flesz Generic z cid 50 + main z cid 50 i flesz z complete fone. Chyba :)
    Pozdrawiam
  • #20 4300880
    Jarek78
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    BLACK DOOM napisał:
    heh :) No ok, mam nadzieję, że ktośmi da za ten trud "POMÓGŁ" ;)
    Podstawą mojego sposobu, jest BACKUP. Znajdziecie go w pliku tam gdzie macie SEtoola.
    Będzie tam plik z IMEIEM Waszego telefonu a w nim 2 pliki:
    1 z rozszerzeniem .fixup
    2 z rozszerzeniem .seczone
    U mnie telefon powształ tak:
    1. W SEtoolu zaznaczamy model fona, wchodzimy do zakładki "Settings"
    2. zaznaczamy "Use serwer" oraz "Enable Alternative..." oraz co ważne, żeby nie pobrało loga-zmieniamy hasło !!!!
    3.w oknie "Sony Ericsson" w polu "Misc files" klikamy na przycisk "..." i wskazujemy tam folder z plikami "BACKUP' które mamy w folderze SETOOLA
    4.Wybieramy plik z rozszerzeniem .fixup i klikamy "FLASH"
    5. po tej operacji odłaczamy fon i sprawdzamy czy dalej jest blokada.Jeśli tak to działamy dalej jak w pkt. od 1-3 a w pkt. 4 zamiast pliku z rozszerzeniem .fixup, wybieramy plik z rozszerzeniem .seczone i znow klikamy "FLASH"
    Po tej operacji miałem odblokowane 4 z 5 "kłodek" Został już tylko LOCK.
    Zrobiłem go poświęcając 1 kredyt ale zaznaczyć trzeba TYLKO "USE SERWER" oraz " ENABLE ALTERNATIVE..." Ni zaznaczać "COMPLETE FONE..." bo nie wiem jakie będą tego skutki. Może być znow tak, że się zablokują gidy.
    To tyle....

Dodam tylko tyle ,żeby wgrywać na predkości 115200 i w moim przypadku ze zmianą hasła nieszło ,niestety cała naprawa zjadła mi 3 logi (dwa na wgranie dwuch pliów z katalogu backupa i 1 log na full flesh + loczek)

A tak pozatym cała procedurak jak najbardziej OK.

POZDRAWIAM>>>

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu wgrania polskiego menu do telefonu Sony Ericsson W810i z CID 50 bez sim-locka, przy użyciu narzędzi takich jak Cruiser i SEtool. Wstępne próby wgrania firmware CID 49 kończyły się błędem "Niezgodny typ procesora". MT-BOX po najnowszej aktualizacji obsługuje W810 CID 50, umożliwiając odblokowanie i flashowanie, w tym wgrywanie plików CID 49 na CID 50. Cruiser Plus w wersji 11.03 wprowadził wsparcie dla CID 50/51 DB2012, umożliwiając bezpośredni unlock i cross-CID flashing bez ryzyka relocka. SEtool również od dłuższego czasu obsługuje wgrywanie polskiego menu do CID 50, dostępne są odpowiednie pliki na supporcie, m.in. R4EA031 i R4ED001 dla CID 50. Użytkownicy zgłaszali problemy z zablokowanymi GID-ami po flashowaniu, które nie zawsze udawało się odblokować standardowymi metodami, jednak procedura z backupem plików .fixup i .seczone w SEtoolu pozwalała na częściowe odblokowanie GID-ów i dalsze usunięcie locka. Zalecane jest używanie prędkości 115200 oraz zmiana hasła w SEtoolu, aby uniknąć problemów z logami. Nowy program SeKing również obsługuje W810 CID 50 i jest dostępny bezpłatnie. W przypadku Cruiser zwykły program może nie wystarczyć, a wersja Plus jest rekomendowana ze względu na wsparcie CID 50 i możliwość pobierania logów za customizację. Całość procedur wymaga ostrożności, odpowiednich plików firmware i korzystania z serwerów autoryzacyjnych, aby uniknąć relocka i uszkodzenia telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA