logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Travelmate 4102 - czarny ekran i zawieszanie po przegrzaniu podczas gry

jaff 06 Sie 2007 16:00 2067 7
REKLAMA
  • #1 4151364
    jaff
    Poziom 11  
    Kilka dni temu grając w Americas Army ukazał sie cały ekran krzaków i towarzyszący temu zwis komputera. Wyłączyłem sprzęt i włączam po raz kolejny, a wentylator wystartował na ok. 2-3 sekundy, pomrugały diody i wyświetlił się czarny obraz.

Subiektywne odczucia - środkowa cześć laptopa a była dosyć gorąca... więc odczekałem aż ostygnie.

Po kilku godzinach odpalam i wszystko funkcjonuje... z subiektywna ocena pracy wentylatora w 50% prędkości) aż do ponownego wyświetlenia krzaków i zwisu.

Na następny dzień maszyna przywitała mnie czarnym ekranem i zwisem.

Czy ktoś mógłby mi pomóc? Laptop ma 1,5 roku, więc gwarancja jest już nieaktualna.
  • REKLAMA
  • #2 4151412
    adriano321
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Cytat:
    środkowa cześć laptopa a była dosyć gorąca

Według mnie laptop się definitywnie przegrzewa co prowadzi do opisanych przez ciebie problemów. Nie napisałeś czy teraz sprzęt da się uruchomić? Jak tak sprawdź temperatury jakimś programem. np. Everest. Prawdopodobnie jest uszkodzony wiatrak.
  • REKLAMA
  • #3 4151954
    jaff
    Poziom 11  
    Niestety nie odpala, jedynie wentylator zamiesza + czarny ekran
  • #4 4152936
    adriano321
    Poziom 12  
    Jeżeli chcesz się pobawić to rozkręć go, przejrzyj elementy płyty głównej. Najlepiej by było gdybyś zdobył kartę diagnostyczną.
  • REKLAMA
  • #5 4153101
    adakaw
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam ,prawdopodobnie masz problem z wentylatorem na procku miałem takie uszkodzenie w swoim laptopie. wymiana załatwia sprawę , laptop chodzi do tej pory . pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli długo pracowałeś mógł się ugotować procesor a wtedy już koszt naprawy może być wysoki. pozdrawiam
  • #6 4153305
    skow29
    Poziom 16  
    Niestety większość Acerów ma bardzo słaby system chłodzenia i się przegrzewają układy graficzne, pamięci grafiki, i mostki. Jeśli laptop jest na gwarancji to najrozsądniej go po prostu zareklamować - jeśli nie - wyślij zdjęcie płyty gł laptopa na pw - napisze co i jak dalej
  • REKLAMA
  • #7 4154651
    jaff
    Poziom 11  
    Wczoraj na google znalazłem instrukcję serwisową rozbióki laptopa. Mam nadzieje, że dzisiaj wieczorem go rozbiore.
  • #8 4161474
    jaff
    Poziom 11  
    adakaw napisał:
    witam ,prawdopodobnie masz problem z wentylatorem na procku miałem takie uszkodzenie w swoim laptopie. wymiana załatwia sprawę , laptop chodzi do tej pory . pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

Jeżeli długo pracowałeś mógł się ugotować procesor a wtedy już koszt naprawy może być wysoki. pozdrawiam

Sam wymieniałeś wentylator? Gdzie dostane taką cześć? Szukałem po internecie i rozbieżność cen jest oszałamiająca od 25 EUR we Włoszech do 125 Eur w Niemczech.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Acer Travelmate 4102 doświadcza problemów z przegrzewaniem podczas gry, co objawia się czarnym ekranem, zawieszaniem oraz pojawianiem się artefaktów graficznych ("krzaki"). Wentylator działa krótko po włączeniu, a następnie ekran pozostaje czarny. Przegrzanie jest wskazywane jako główna przyczyna awarii, z możliwym uszkodzeniem wentylatora lub procesora. Zalecane jest sprawdzenie temperatur za pomocą programów diagnostycznych (np. Everest) oraz rozkręcenie laptopa w celu inspekcji płyty głównej i ewentualnej wymiany wentylatora. Wymiana wentylatora jest często skutecznym rozwiązaniem, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia procesora przy długotrwałym przegrzewaniu, co może podnieść koszty naprawy. System chłodzenia w modelach Acer jest oceniany jako słaby, co sprzyja przegrzewaniu układów graficznych i mostków. W przypadku braku gwarancji, pomocne może być przesłanie zdjęć płyty głównej do specjalisty. Ceny wentylatorów różnią się znacznie w zależności od kraju, co utrudnia zakup części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA