logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewóz lodówki Amica AZC220 iMH w poziomie - czy zadziała po 48h?

barkley1 06 Sie 2007 18:42 23626 16
REKLAMA
  • #1 4151854
    barkley1
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    prosze o rady

ponieważ musiałem przewieżć lodówke Amica AZC220 iMH swoim samochodem przez ok. 20 minut ze sklepu do domu w pozycji leżącej

wiem że trzeba odczekać conajmniej 24h, mam zamiar poczekać 48h dla pewności, czy jest szansa że nie uruchomie ją? :( mam nadzieje że będzie działać.

czy ktoś miał już taki przypadek i co wtedy zrobił , żeby lodówka działała

czekam na wasze newsy i dzięki z góry
  • REKLAMA
  • #2 4151916
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Masz rację trzeba odczekać nie aż tak długo.Miałem taki przypadek musiałem oddać do serwisu.
  • #3 4151977
    barkley1
    Poziom 10  
    daduszeryf napisał:
    Cześć.Masz rację trzeba odczekać nie aż tak długo.Miałem taki przypadek musiałem oddać do serwisu.

no i czy serwis uwzględnił to jako reklamacje czy odrzucił? co ci powiedzieli?
    czy serwis ma sposób żeby wykryć że lodówka była żle przewożona i jak oni to wykrywają? czy traci się gwarancje?

jeśli nie zapali to chyba 900 zł jestem w plecy :(
  • #4 4152015
    lidmar
    Specjalista AGD
    Ocena: 98
    po co sie martwisz zawczasu. nie przezywaj . właczaj i musi chodzić. woże lodowki na plecach i po postawieniu czekam 5 min i właczam, jeszcze nigdy mi sie nie zepsuła (bo nie ma prawa)
  • REKLAMA
  • #5 4152072
    barkley1
    Poziom 10  
    lidmar napisał:
    po co sie martwisz zawczasu. nie przezywaj . właczaj i musi chodzić. woże lodowki na plecach i po postawieniu czekam 5 min i właczam, jeszcze nigdy mi sie nie zepsuła (bo nie ma prawa)

to pocieszające :) ale na plecach? chyba wyglądasz jak Arnold hihi

ale poważnie to moge mieć pecha i co wtedy....
    czy serwis uzna to i naprawi czy powie że moja wina
    ja oczywiście powiem że przewoziłem na stojąco ale czy oni moga to sprawdzić? może ciecz się jakoś osadza i oni to sprawdzają? tak sobie tylko domniemuje bo sie nie znam

więc jak...
  • REKLAMA
  • #6 4152108
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    też przewoziłem już parę razy lodówkę w pozycji leżącej tylko na boku a nie na plecach i nigdy nie miałem problemu lodówki chodzą do dziś bezawaryjnie
  • #7 4152153
    elektronop
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam

jeśli cierpliwie odczekasz to spokojnie zadziała.kłopot tylko byłby gdyby silnik wewnątrz spręzarki spadł ze spręzyn ale jeśli nią nie rzecałeś ani nie podnosiłeś wyżej w poziomie dołu lodówki względem jej górnego położenia to nic jej nie będzie

pozdrawiam
  • #8 4152230
    zg1111
    Poziom 1  
    Odczekaj parę godzin tak żeby olej który jest w sprężarce lodówki spłynoł do sprężarki. lodówka gdy leży powoduje że olej rozpłynie się po całym układze i natychmiastowe włączenie spowoduje że sprężarka będzie pracowała na sucho. Dodatkowo freon jako ciecz gromadzi się w najcieplejszym miejscu zazwyczaj w parowniku (zamrażalnik) a pwinien spłynąc do zbiorniczka(otwórz drzwi lodówki aby temperatura wszędzie się wyrównała). Jak Ci się chce to po włączeniu lodówki dotknij na sprężarce cienkiej rurki (fi 4-6mm)powinna byc ciepła a druga grubsza (fi 10-16mm) zimna. ważne jest aby olej był w sprężarce.
    Bez smarowania to i silnik w samochodzie Ci się zatrze, a to bardzo podobna konstrukcja (tłok, korbowód, panewki,zawory)
  • #9 4152254
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3379
    Zapamiętać - lodówkę zawsze przewozić "na pysku" czyli na drzwiach. W tym położeniu, olej na pewno nie przedostanie się do układu.
  • #10 4152772
    lidmar
    Specjalista AGD
    ludzie przestancie głosic beznadziejne teorie. woże lodówki na plecach(nie swoich) i jak mowilem nigdy zadna sie nie uszkodziła a przewiozłem ich już setki.
    Cytat:
    Zapamiętać - lodówkę zawsze przewozić "na pysku" czyli na drzwiach. W tym położeniu, olej na pewno nie przedostanie się do układu.

zapamietaj -w tym połozeniu na pewno to masz drzwi powgniatane.
  • #11 4152800
    nares
    Specjalista AGD
    lidmar napisał:

zapamietaj -w tym połozeniu na pewno to masz drzwi powgniatane.

Nooo...chyba że przewozisz na węglu lub ziemniakach :lol:
  • #12 4152849
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    nares napisał:

Zdaje się że olej jakby nie patrząc i tak jest przez cały czas w układzie chłodzącym.
    Jeśli już się boisz że dostanie się do obiegu w kierunku zaworu rozprężnego to woż ją na drugim boku by w razie czego dostał się do skraplacza to i tak agregat go wypompuje.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #13 4152898
    nares
    Specjalista AGD
    marcinelektronik napisał:

Zdaje się że olej jakby nie patrząc i tak jest przez cały czas w układzie chłodzącym.

Mylisz się, akurat w tym przypadku nie. Moja porada była skierowana do laika i dawała pewność, że olej nie dostanie się do układu. Jeśli jesteś "w temacie", to trochę się zastanów.
  • #14 4152923
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Tak się składa że jestem w temacie i uważam że skoro R22 czy jakiś inny wpływa do sprężarki to przeważnie zawsze do komory w któ¶ej na spodzie jest olej smarujący panewki agregatu, więc nie rozumiem czemu ciśnienie nie może go choćby trochę mieszać.
    Przecież tylko kapilara wychodząca z agregatu jest połączona z pompką.
    Może się mylę i AMica robi trochę inne sprężarki, a jeśli nie to nie rozumiem po co stosuje się odolejacze w układzie chłodzącym.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #15 4152996
    lidmar
    Specjalista AGD
    Witam.
    Tak się składa że jestem w temacie i uważam że skoro R22 czy jakiś inny wpływa do sprężarki to przeważnie zawsze do komory w któ¶ej na spodzie jest olej smarujący panewki agregatu, więc nie rozumiem czemu ciśnienie nie może go choćby trochę mieszać.
    Może się mylę i AMica robi trochę inne sprężarki, a jeśli nie to nie rozumiem po co stosuje się odolejacze w układzie chłodzącym.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

oczym ty wogóle piszesz ?
  • REKLAMA
  • #16 4153051
    nares
    Specjalista AGD
    :arrow: lidmar - My tu sobie małą polemikę na temat, a tu masz! Marcin i nowa teoria :D
  • #17 4153067
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    lidmar napisał:
    Witam.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

oczym ty wogóle piszesz ?

Racja wyjaśnię:
    R22 czy jakiś inny To FREON i niech nikt nie pisze że freonu się już nie stosuje.
    wpływa do sprężarki to przeważnie zawsze do komory Sprężarka to taka mała pompka na spodzie lodówki przeważnie koloru czarnego.
    na spodzie jest olej smarujący Każda pompka tego typu jest zamoczona w oleju.
    kapilara wychodząca z agregatu jest połączona z pompką Kapilara to ten drucik w którym płynie czynnik chłodzący np freon czy amoniak
    Może się mylę i Amica robi trochę inne sprężarki Może macie rację bo są mądrzejsi...
    po co stosuje się odolejacze w układzie chłodzącym A takie coś to produkowało się w FACH-u w cieszynie.

Tak pozatym to w Chrzanowie jest jedna z najlepszych w Polsce sieci tego typu urządzeń i warto przejść się parę kroków zamiast pisać czy straci się gwarancję.
    Jeśli chodzi o uszkodzenie układu chłodzącego to nowe lodówki przodują i ci co je naprawiają doskonale wiedzą że przewożenie lodówki na boku to praktycznie to samo co używanie nowej lodówki poniżej 16 stopni.
    Co tu mówić.
    Ale co prawda ja już ładnych parę lat na emeryturze nie zajmuję się tym sprzętem więc temat pozostawiam dla młodych niech się uczą skoro sprzęt poszedł w górę i technologie są jakie są to mamy co mamy.
    Pozdrawiam.
    Marcin.

Podsumowanie tematu

✨ Przewóz lodówki Amica AZC220 iMH w pozycji leżącej przez około 20 minut może wymagać odczekania przed uruchomieniem, aby olej w sprężarce spłynął z powrotem do komory sprężarki i zapobiec pracy na sucho, co mogłoby uszkodzić silnik sprężarki. Zaleca się odczekać co najmniej 24 godziny, a najlepiej 48 godzin, aby mieć pewność prawidłowego działania. Podczas transportu ważne jest unikanie gwałtownych ruchów i przechylania lodówki, które mogłyby spowodować uszkodzenia mechaniczne sprężarki. Niektórzy użytkownicy przewożą lodówki na plecach lub na boku bez problemów, jednak transport na drzwiach ("na pysku") jest uważany za najbezpieczniejszy, ponieważ minimalizuje ryzyko przemieszczania się oleju w układzie chłodniczym. W przypadku uszkodzenia sprężarki serwis może nie uznać reklamacji, jeśli stwierdzi niewłaściwy transport, jednak wykrycie tego jest trudne. W dyskusji pojawiły się także techniczne wyjaśnienia dotyczące roli oleju i freonu (np. R22) w układzie chłodniczym oraz znaczenia prawidłowego smarowania sprężarki. Warto otworzyć drzwi lodówki po uruchomieniu, aby wyrównać temperaturę i umożliwić prawidłową cyrkulację czynnika chłodniczego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA