logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja TV Thomson po wymianie (zamianie) kineskopu.

Beneq 07 Sie 2007 10:24 1780 4
REKLAMA
  • #1 4153732
    Beneq
    Poziom 11  
    Witam kolegów,
    W TV Thomson 29" 100Hz (ETC210) wymieniłem kineskop (stary to A68ELM021X124) na A68ELA021X121, w trybie serwisowym jest opcja ustawiania typu kineskopu i do wyboru jest A68ELA i A68ELA2 i mam pytanie który tryb wybrać? W opisie serwisowym podawany jest tryb A68ELA dla kineskopu A68ELA011, natomiast nie ma opisu z wyborem trybu A68ELA2 i kineskopu A68ELA021. Dodatkowo co mam jeszcze ustawić i jak? Na płycie TV nie ma żadnych PR-ek, tylko można regulować FOCUS i G2 na trafie WN. Ustawiłem geometrię. Co jeszcze ustawić w trybie serwisowym? Jeszcze jedno, dolna linia przy panoramie jest wykrzywiona do góry, jak to można poprawić?
    Proszę o pomoc i czekam na cenne wskazówki.
    Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 4167255
    Beneq
    Poziom 11  
    witam wszystkich jeszcze raz,
    może ktoś mi pomoże?
    pzdr
  • REKLAMA
  • #3 4169066
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Nie bardzo wiem, o co jeszcze pytasz. Jeśli wszystko ustawione i działa dobrze, to w czym rzecz?
    Dolnej linii oczywiście żadnymi regulacjami w trybie nie wyprostujesz. Możesz kombinować z podniesieniem cewek odchylających na kineskopie - próbować uzyskać jakiś kompromis między górą a dołem ekranu. Ma to również wpływ na zbieżność linii pionowych u góry i u dołu ekranu.
  • REKLAMA
  • #4 4170248
    Beneq
    Poziom 11  
    witaj,
    chodzi mi o wybór kineskopu w ustawieniu serwisowym, jak pisałem są tam do wyboru dwie opcje A68ELA i A68ELA2 a w opisie do ustawień serwisowych występuje tylko A68ELA i jest to wybór dla kineskopu A68ELA011, ja ma kineskop A68ELA021 i nie wiem którą opcję wybrać? Może mi coś podpowiesz? Czekam na info i pzdr
  • #5 4172431
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Wybranie określonej opcji Tube w service menu ma znaczenie dla zakresu regulacji geometrii (różnica w zasadzie pomiędzy 4/3 a 16/9) oraz dla ustawień wideo, między innymi poziomu ograniczania bieli (kineskop z maską invarową lub bez). Nie wiem, jakie są niuanse różniące te kineskopy, dlatego najważniejszym kryterium - jak uważam - jest uzyskana jakość obrazu. Zarówno w sensie geometrii, jak i wspomnianego ograniczania bieli zapobiegającego rozmywaniu się jasnych szczegółów (niezależnie od ustawienia FOCUS).
REKLAMA