logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Daewoo DMQ-2195TXT 21 - nie wyłącza się pilotem, brak dźwięku po włączeniu

Broki 04 Wrz 2002 11:48 2814 5
REKLAMA
  • #1 38463
    Broki
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Mam problem z telewizorem Daewoo DMQ-2195TXT 21". Od jakiegoś czasu nie daje się go wyłączyć pilotem. Po naciśnięciu wyłącznika w pilocie telewizor wygasza się, a nie wyłącza i po sekundzie obraz pojawia się z powrotem lecz bez dźwięku i można wyłączyć go tylko głównym wyłącznikiem. Czasami zdarza się, jak postoi dłużej, że wszystko wraca do normy i działa ok. Jaka może być tego przyczyna :?: Czy ktoś spotkał podobny przypadek :?:
  • REKLAMA
  • #2 39377
    Markus elektronik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    nie mam tego schematu,lecz taki objaw występował w jednym z SAMSUNGA modelu- przyczyna tkwiła w kluczu tranz. podającym nap. 115V z przetw. na dalsze obw.
  • REKLAMA
  • #3 39388
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Nie podałeś co sprawdziłeś,zimne luty,przerwy w druku?
    Rozkręciłeś go w ogóle czy jak,może nawet być procek walnięty albo układ resetu(dioda,opór itp.),może odbiornik podczerwieni,albo pilot?
    Lub jak wspomina MARKUS zwykły układ tranzystorów przełączających zasilanie lini.
    No i sprawdzić wszystkie dziwne żeczy-Jakieś kleje na układach, i innych elementach!
    Jak są to usunąć wyczyścić.
  • REKLAMA
  • #4 39390
    opelr
    Poziom 29  
    Sory błąd systemu :D
  • REKLAMA
  • #5 39391
    opelr
    Poziom 29  
    Sory błąd systemu 8O ,musze naprawić układ resetu :cry:
  • #6 39473
    Broki
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Zacząłem naprawę od wymiany przekaźnika. Narazie działa OK. Poczekam jakiś czas i zobaczę czy usterka się nie powtórzy.

Wielkie dzięki za wszystkie porady
REKLAMA