logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BC-700 - ładowarka nie wykrywa rozładowanych akumulatorków Energizer, Sanyo

rutekm 07 Sie 2007 23:07 1862 2
  • #1 4156427
    rutekm
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Przepraszam, jeśli umieściłem wątek w złym dziale.

Mam taki problem z ładowarką BC-700: zdarza się,że nie widzi akumulatorka. Rzecz dzieje się sporadycznie, ale jednak. Gdy mam akumulatorki już wyczerpane to jeden z nich nie jest widziany w ogóle przez BC-700 jak włożę do ładowania (cały czas napis "null"). Fakt,że jest rozładowany. Na szczęście mam też w domu MW 9168GS i radzę sobie tak, że wsadzam 1 akumulatorek, który jest normalnie widziany i może być ładowany, a drugi ten nie wykrywany. Wystarczy włożyć nawet na 1s,tak by "impuls" dostały i z powrotem włożyć do BC-700 i juz wszystkie są widoczne.

W domu mam: Energizery,Pentagramy i Sanyo. Nie mam mowy o słabej jakości. Zdarza się to na losowych akumulatorkach (szczególnie na tych co mam w klawiaturze). Ale wykluczam defekt ładowarki - dam inne ogniwo (czy nawet te co nie było wcześniej wykrywane, po wizycie w MW 9168 ) i wszystko jest ok. Ładowarka działa dobrze, wszystkie kanały działają indywidualnie. W czym tkwi problem?

Pozdrawiam
  • #2 4158934
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam. O ile się orientuję to akumulatory mają następujące parametry: dolne napięcie rozładowania prąd ładowania, końcowe napięcie ładowania zależne od wielkości prądu, oraz inne. Być może producent ładowarki założył, że rozładowane ogniwo nie może istnieć. Problem polega na tym, że ogniwa używane w jakimś z Twoich urządzeń są nierówno obciążone , bądź ogniwa mają różne pojemności i jedno z nich rozładowuje się do "0"Volt .
    Proponuję sprawdzić napięcia (ogniw) akumulatorków przed włożeniem do ładowarki. Pozdrawiam Zdzisław
  • #3 4159468
    rutekm
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ogniwa są tej samej pojemności. I nie dzieje się to w przypadku jednej marki, jak wkładam do ładowarki to ogniwa maja np.1,09V, 1,05V, a te które nie chce się ładować ma np.0,85V (znacząco odbiega od reszty). Tyle,że urządzenia w których są akumulatorki potrzebują parzystej liczby - nie wiem skąd nierównomierne zużycie, szczególnie, że po załadowaniu maja mniej więcej tę samą pojemność.

Pozdrawiam
REKLAMA