logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAN3 na płycie ABIT ST6 nie uruchamia wentylatora obudowy - co sprawdzić?

Xerof0p 07 Sie 2007 23:15 1467 10
REKLAMA
  • #1 4156455
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Od paru dni używam płyty głównej Abit ST6. Kupiłem używaną. Jest 1 problem. Jak podłączam wentylator do connectora FAN3, to wentylator ani drgnie.

Wentylator jest dobry, działa na FAN1 i FAN2. FAN3 to zasilanie wentylatora obudowy. Przeczesałem bios w nadziei, że tam się go włącza. Nici. Czy FAN3 może być zepsuty? Może ktoś miałby jakiś pomysł albo też miał podobną usterkę?

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 4156530
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Może być oczywiście zepsuty, może poprzedni właściciel zrobił zwarcie na nim.
    Nigdy w biosie nie spotkałem opcji wyłączenia gniazda zasilania wentylatora, choć oczywiście teoretycznie może taka opcja być.
  • REKLAMA
  • #3 4156568
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Xerof0p napisał:
    Czy FAN3 może być zepsuty? Może ktoś miałby jakiś pomysł(...)

Jeśli faktycznie nie działa, to pozostaje podpięcie wentylatora do moleksa za pomocą przejściówki.
  • #4 4156575
    BHenryk
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Wtam a ile pinów jest w tym gniazdku moze to tylko konytrola obrotów tak jak w ABICIE sprawdż w opisie płyty pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 4156578
    Xerof0p
    Poziom 20  
    W sumie to ktoś mógł na fan3 założyć zworkę ;)
    Cóż, chyba nie ma nadziei.

Ten fan3 nawet nie jest mi potrzebny za bardzo, ale chciałbym sprzedać tę płytę jako "sprawną 100%".

Dodano po 12 [minuty]:

BHenryk, są 3 piny. Wydaje się, że istotnie powody moga być co najmniej 2: zasilanie wentylatora padnięte albo kontrola obrotów.

Przy czym kontrola obrotów jest na pewno o tyle sprawna, że w biosie pokazuje, że prędkość obrotów FAN3 jest 0, czyli zgodnie ze stanem faktycznym.

A może bios diagnozuje, że jest wystarczająco chłodno, że wemtylator nie musi pracować? Ech.
  • #6 4156719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4159273
    Xerof0p
    Poziom 20  
    S1 włącza wykrywanie otwarcia obudowy komputera. W biosie chyba też się to włącza. Sprawdzałem przy założonej na S1 zworce jak i przy zdjętej, to samo. FAN3 nie działa.
  • #8 4159391
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Najwidoczniej FAN3 uwalony. Może kolega ją sprzedać w zasadzie jako niepełnosprawną, tylko musi kolega to zaznaczyć przy sprzedaży.
  • #9 4159524
    Xerof0p
    Poziom 20  
    Wiem. Jestem uczciwym sprzedawcą. Żal tylko, że taka mała usterka, a już płyta niepełnosprawna. Na czym polega zepsucie FAN3? To jakiś tyrystor przepalony?
    Pozdr.
  • #10 4159537
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 130
    Może być mikropęknięcie ścieżki w jednej z kilku warstw płyty. W zasadzie taka niepełnosprawność to nie tragedia.
  • #11 5859625
    oborniczek11
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 54
    wymień Q18

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej Abit ST6 wentylator podłączony do złącza FAN3 nie działa, mimo że ten sam wentylator działa poprawnie na złączach FAN1 i FAN2. W BIOS-ie nie znaleziono opcji wyłączania zasilania FAN3, a pomiar prędkości obrotowej wskazuje 0, co może oznaczać uszkodzenie zasilania lub kontrolera obrotów. Złącze FAN3 ma 3 piny, prawdopodobnie służy do zasilania i monitorowania obrotów wentylatora. Próby ręcznego włączenia wentylatora przez przełącznik S1 (wykrywanie otwarcia obudowy) nie przyniosły efektu. Możliwe przyczyny usterki to uszkodzenie elementów elektronicznych na płycie, np. przepalony tyrystor lub mikropęknięcie ścieżki w wielowarstwowej PCB. Jako rozwiązanie tymczasowe sugerowano zasilanie wentylatora bezpośrednio z molexa przez przejściówkę. W jednym z późniejszych wpisów pojawiła się sugestia wymiany elementu Q18, co może być kluczowe dla naprawy zasilania FAN3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA