logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wzmacniacza do kolumn z głośnikami 80W, 400W, 600W i subwooferem

mateuszlp 08 Sie 2007 19:37 1152 6
REKLAMA
  • #1 4158967
    mateuszlp
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    buduję od podstaw o dużej mocy kolumny i potrzebuję dobrego co się zna doradcy w sprawie najlepiej na gg 2061332 bo mam dużo pytan czy znajde tutaj taka osobę ?
    a jeżeli nie na gg to już tutaj będę zadawał pytania.
    A więc zacznijmy od tego z czego się będzie składała kolumna będzie jeden głośnik wysokotonowy 0 mocy 80W dwa niskotonowe o mocy 400W oraz 600W oraz jakiś subufer i mam teraz problem co do doboru wzmacniacza

Dodano po 23 [minuty]:

dobra nie tracąc czasu mam zamiar uzyć do tego typu kolumn jakiegoś wzmacniacza samochodowego dlatego ze jest stosunkowo tani np wzmacniacza o mocy 600 W na stronę tylko nie wiem jak to się będzie zachowywać i jak mam to wszystko podłoczec do siebie a i jeszcze jedeno wzmacniacze te są zasilane napięcie 12 V i czy wskazane będzie że użyje do jego zasilenia zasilacza takiego jak podchodzi do komputera?
  • REKLAMA
  • #2 4159160
    diyManiek
    Poziom 29  
    Ocena: 65
    Poczytaj chlopie troche forum ... (!)
  • REKLAMA
  • #3 4159832
    ---DjMbass---
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Nie. :!: Ty chcesz kolumny o mocy prawie 1000W zasilać wzmacniaczem samochodowym a go kolejno zasilaczem od komputera, perpetum mobile jednym słowem :!: Super
    Pierwszy raz coś takiego słyszę, i jestem pełen podziwu co do twojej osoby :!:
  • #4 4159963
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4160031
    dj arq
    Poziom 25  
    Ocena: 22
    Jeju jeju wzmak samochodowy i to pewnie FIRST 600W co jest na allegro za 120zł NOWY :!: Stary czytaj i jeszcze raz czytaj nasze forum bo takiego projektu to tu jeszcze nie było :!: (i mam nadzieję że nie bedzie). Naprawdę nie chcę Cię zniechęcać ale najpierw trochę wiedzy :!:
  • #6 4160173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Autor planuje zbudować kolumny głośnikowe o dużej mocy, składające się z głośnika wysokotonowego 80W, dwóch niskotonowych o mocach 400W i 600W oraz subwoofera. Poszukuje porady dotyczącej doboru wzmacniacza, rozważając użycie wzmacniacza samochodowego o mocy 600W na kanał, zasilanego zasilaczem komputerowym 12V. W odpowiedziach podkreślono, że wzmacniacze samochodowe nie są odpowiednie do takiego zastosowania ze względu na ich specyfikę i ograniczenia zasilania, a zasilanie ich z zasilacza komputerowego jest niewystarczające i niepraktyczne. Użytkownikom zaleca się zdobycie podstawowej wiedzy na temat wzmacniaczy i systemów audio, gdyż proponowane rozwiązanie jest technicznie nieodpowiednie i może prowadzić do uszkodzeń sprzętu. Dyskusja wskazuje na konieczność wyboru wzmacniacza dedykowanego do kolumn o dużej mocy i odpowiedniego zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA