logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować domowe media center z Celeron 2,0 GHz i Radeon X1300 Pro?

pidpawel 09 Sie 2007 11:23 1671 9
REKLAMA
  • #1 4160780
    pidpawel
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Witam!
    Próbuję zbudować domowe media center. Nie takie zwykłe znaczy odtwarzacz i nagrywarka filmów ale również domowy serwer do udostępniania muzyki, filmów, przesyłania plików itp. Teraz moje pytania:
    1. Czy Celeron 2,0ghz wystarczy?
    2. 768mb ram ddr jest ok?
    3. Sapphire radeon x1300 pro 256 mb z wyjściem dvi może być do hdtv?
    4. karta Tv na układzie bt878khf albo jakoś tak:D gdzie znajdę stery i jaki najlepszy soft pod linuxa?
    5. Chłodzenie pasywne albo wyciszanie: co lepsze, co polecacie?
    6. Jaka obudowa? np: Asus TT-672 Silver ?Da się tam w ogóle wsadzić DVD?? :D

Może jeszcze mi się coś nasunie to dopiszę tu pogrubioną czcionką :D
    Zaznaczam że nie chcę wydać więcej niż 100-200 zł.
    Jeśli o kupowanie chodzi to tylko komputronik.pl ;D

Moderowany przez conQeror:

Przeniosłem z działu Overclocking, Tuning i Modding PC.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4161281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4161380
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Co do plyty to za 250zł kupisz cos z wyjsciem hdmi na chipsecie amd 690, karta graficzna nie potrzebna, Procesor to polecam ten wyzej 35watowy. Ram DDR sprzedaj, kupisz duzo taniej DDR2.
  • REKLAMA
  • #4 4161778
    pidpawel
    Poziom 26  
    Niestety nie pomyliłem się - taki mam budżet. Nie zależy mi na specjalnej wydajności ale macie rację - oszczędność prądu to ważna sprawa zagapiłem się trochę :(
    Jeśli komputronik drogi to co polecasz?
    Myślę że jeśli chodzi o kupowanie nowych podzespołów to może pozostanę na tych? Jeśli rozwiązanie 2 w jednym (serwer i media) się sprawdzi to kupię coś lepszego.
    Muszę jeszcze jakąś obudowę i chłodzenie kupić a to kosztuje. ten zestaw co na razie mam upatrzony to akurat 200 zł.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4163438
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4163661
    pidpawel
    Poziom 26  
    Łatwo powiedzieć: " ja bym wydał"... ja też jakbym miał to bym wydał i co ?? nie mam to nie wydam. Kiedyś jeśli wszystko będzie ok to wyłożę więcej, ale na start mam tylko tyle.
    Dzięki za propozycje a co z chłodzeniem??
    12,5 MB/s to i tak mało chyba kartę 1Gb/s wsadzę bo to idzie na kilka kompów...

Dodałem:

Asus TT-672 Silver czy to w ogóle ma miejsce na dvd?!?
  • Pomocny post
    #7 4164545
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4165825
    pidpawel
    Poziom 26  
    boxowe to co mam jest strasznie głośne i się nie sprawdza:( do tego jeszcze chłodzenie grafiki. Jak na razie mam z wentylem i nie dość że słabo chłodzi to jeszcze buczy wręcz.
    O ten transfer chodziło mi po to że to ma również udostępniać pliki, muzykę, filmy, pobierać te dane itp :D
    No to na obudowę szukam czegoś innego :(( a ta się tak ładnie zapowiadała... Macie jeszcze jakieś inne propozycje tego typu??
  • #9 4166056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4166985
    pidpawel
    Poziom 26  
    socket 478
    grafika: sapphire radeon x1300 pro 256mb
    standard atx
    teraz maksymalnie 2 i to nie prze cały czas pracy
    cena do 100 zł za komplet - grafa i procek

Dodano po 1 [minuty]:

Pentagram Freezone HP-60 Al VGA może to do grafy a jak głośne będzie to zdjąć wentyla

Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra TC i to do procka tylko nie wiem czy ma automatyczną regulację temperatury.... bo coś z tym bym chciał

Dodano po 2 [godziny] 50 [minuty]:

A i jeszcze jedno: obudowa ta co podałeś jest ok tylko czy taka skrzynka + dekoder nie będzie źle wyglądać obok TV??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy domowego media center opartego na procesorze Intel Celeron 2,0 GHz, 768 MB RAM DDR oraz karcie graficznej Sapphire Radeon X1300 Pro 256 MB z wyjściem DVI do podłączenia HDTV. Poruszono kwestie wydajności sprzętu, chłodzenia oraz obudowy mieszczącej napęd DVD, przy budżecie 100-200 zł. Zasugerowano rozważenie bardziej energooszczędnych procesorów, np. AMD Athlon X2 3800+ (35W), oraz wymianę pamięci DDR na DDR2 dla lepszej efektywności kosztowej. Wskazano, że płyty główne z chipsetem AMD 690 oferują wyjście HDMI i mogą eliminować potrzebę dedykowanej karty graficznej. W kwestii chłodzenia rekomendowano na początek standardowe chłodzenie BOX, choć jest ono głośne, oraz rozważenie pasywnego chłodzenia lub cichych wentylatorów, np. Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra TC, z automatyczną regulacją obrotów. Obudowa Asus TT-672 Silver nie posiada miejsca na napęd DVD, co wymaga poszukiwania alternatyw, np. I BOX MAGIC II MICRO lub obudów typu media center dostępnych na Allegro. Dyskusja uwzględnia także aspekty sieciowe – transfer 100 Mb/s (12,5 MB/s) pozwala na jednoczesne odtwarzanie wielu filmów, ale dysk twardy może stanowić wąskie gardło. Proponowano zastosowanie dwóch dysków – jeden na system, drugi na dane. W kwestii karty TV opartej na układzie BT878khf poszukiwano sterowników i oprogramowania pod Linuxa, jednak nie podano konkretnych rozwiązań. Całość ma służyć jako serwer multimedialny i udostępniający pliki dla maksymalnie dwóch komputerów w sieci domowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA