Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TTI TCB-880 Problem z odbiorem

dawidt23 12 Sie 2007 22:49 3259 6
  • #1 12 Sie 2007 22:49
    dawidt23
    Poziom 9  

    Jestem od niedawna szczęśliwym :?: posiadaczem radyjka TTI TCB-880 współpracującego z antenka Hustler IC-100. Zestaw ten zamontowany jest w moim wspaniałym pojeździe Fiat Seicento :jump:
    Mój problem polega na tym, że mam bardzo slaby odbiór (nadawanie w porządku).
    Radyjko działa bez zarzutu (jak na moje potrzeby) kiedy stoję i jadę z małą prędkością. Jeżeli jadę szybciej słyszę praktycznie tylko szumy i trzeszczenie (chyba, że mój rozmówca znajduje sie ok. 100m ode mnie wtedy nawet nieźle słychać) a jakość rozmów jest wręcz tragiczna, po prostu nie można nic zrozumieć :cry:
    Generalnie problemy zaczęły się kiedy padł mi akumulator i zakupiłem nowy (nie wiem czy to ma jakiś związek z radiem ale jest o 7Ah większy). Kombinowałem już z zasilaniem, a mianowicie miałem radyjko podłączone pod gniazdo zapalniczki, akumulator, teraz mam wpięte w instalację radia CD. Radyjko mam zamontowane pod CD-kiem.
    Dodam, że strojenie było przeprowadzane zaraz po zakupie (nie wiem czy to istotne ale jeszcze na starym akumulatorze).

    Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają i nie mam pojęcia co na to poradzić, czy jest to wina zasilania, anteny czy jeszcze czegokolwiek innego :sad: .
    Na forum spędziłem mnóstwo godzin i nie mogę znaleźć żadnej wskazówki, która mogłaby być pomocna w rozwiązaniu mojego problemu.

    Z góry dziękuję za wszelkie porady.

    0 6
  • #2 12 Sie 2007 23:04
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Sprawdź z inną anteną :)
    Michał

    0
  • #3 13 Sie 2007 06:35
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dawidt23

    Cytat:
    ...Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają i nie mam pojęcia co na to poradzić, czy jest to wina zasilania, anteny czy jeszcze czegokolwiek innego...


    Myślę ,że wymiana akumulatora nie powinna wpływać na te objawy.

    Rozumiem , że w czasie jazdy (czyli pracy silnika) nie możesz nic odebrać ? . A w czasie postoju (przy wyłączonym silniku) jest OK ?.

    Problemem może być Twój alternator w aucie. Iskrzy w czasie pracy-ładowania.

    Są dwa sposoby na rozwiązanie problemu.
    1-szy to wizyta u elektryka samochodowego , ale tylko DOBREGO , który wie jak odkłócić te zakłócenia. Prawdopodobnie w grę wchodzi wymiana kondensatora dławiącego tetnienia na napięciu zasilania przy alternatorze a może też jakaś dioda prostownicza do wymiany.
    2-gi to wymiana anteny (jak sugeruje SP5IT) na taką , która nie zbiera zakłóceń tak dobrze jak Twoja. Oczywiście każda antena zbiera tego rodzaju zakłócenia ale jedna lepiej druga słabiej. Szukaj anteny ze zwarty wejściem dla prądu stałego czyli z cewką do masy.

    Lepiej byłoby rozwiązać 1-szy "problem".

    Pozdrawiam.

    0
  • #4 13 Sie 2007 10:48
    dawidt23
    Poziom 9  

    Radiosystem dziękuję za informacje i jednocześnie chciałbym sprostować, bo nie odczuwam różnicy w odbiorze zarówno przy wyłączonym silniku jak również włączonym przy wolnej jeździe (np. podczas ruchu miejskiego lub jazdy w korku) i kiedy mój rozmówca znajduje się blisko mnie.

    Pozdrawiam

    0
  • #6 10 Wrz 2007 15:38
    dawidt23
    Poziom 9  

    Dalszy ciąg wojny z moim zestawem...

    Otóż po kolejnych godzinach spędzonych na forum, czytaniu różnych postów dotyczących zakłóceń i różnorakich sposobów na ich identyfikację doszedłem, że mój problem tkwi jednak w antenie :cry: , a mianowicie ściąga mi jakieś śmieci z silnika (pompka raczej nie bo na wyłączonym silniku i włączonym zapłonie jest wszystko ok).

    Wnioskując z literatury zawartej na forum nie pozostaje mi nic innego jak sie z tym pogodzić i po protu przyzwyczaić :evil: . Chyba, że się mylę to bardzo proszę mnie poprawić.

    Pozdrawiam

    0
  • #7 06 Paź 2007 01:07
    chrobot
    Poziom 15  

    na plycie glownej masz PR oznaczony SQ , gdzie po srodku , pokrec nim delikatnie , mi czesciowo to pomogło

    0