logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TTI TCB-880 i Hustler IC-100 w Fiacie Seicento - słaby odbiór przy większej prędkości

dawidt23 12 Sie 2007 22:49 3784 6
REKLAMA
  • #1 4172242
    dawidt23
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Jestem od niedawna szczęśliwym :?: posiadaczem radyjka TTI TCB-880 współpracującego z antenka Hustler IC-100. Zestaw ten zamontowany jest w moim wspaniałym pojeździe Fiat Seicento :jump:
    Mój problem polega na tym, że mam bardzo slaby odbiór (nadawanie w porządku).
    Radyjko działa bez zarzutu (jak na moje potrzeby) kiedy stoję i jadę z małą prędkością. Jeżeli jadę szybciej słyszę praktycznie tylko szumy i trzeszczenie (chyba, że mój rozmówca znajduje sie ok. 100m ode mnie wtedy nawet nieźle słychać) a jakość rozmów jest wręcz tragiczna, po prostu nie można nic zrozumieć :cry:
    Generalnie problemy zaczęły się kiedy padł mi akumulator i zakupiłem nowy (nie wiem czy to ma jakiś związek z radiem ale jest o 7Ah większy). Kombinowałem już z zasilaniem, a mianowicie miałem radyjko podłączone pod gniazdo zapalniczki, akumulator, teraz mam wpięte w instalację radia CD. Radyjko mam zamontowane pod CD-kiem.
    Dodam, że strojenie było przeprowadzane zaraz po zakupie (nie wiem czy to istotne ale jeszcze na starym akumulatorze).

Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają i nie mam pojęcia co na to poradzić, czy jest to wina zasilania, anteny czy jeszcze czegokolwiek innego :sad: .
    Na forum spędziłem mnóstwo godzin i nie mogę znaleźć żadnej wskazówki, która mogłaby być pomocna w rozwiązaniu mojego problemu.

Z góry dziękuję za wszelkie porady.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4172786
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Dawidt23
    Cytat:
    ...Bardzo proszę o pomoc bo już mi ręce opadają i nie mam pojęcia co na to poradzić, czy jest to wina zasilania, anteny czy jeszcze czegokolwiek innego...

Myślę ,że wymiana akumulatora nie powinna wpływać na te objawy.

Rozumiem , że w czasie jazdy (czyli pracy silnika) nie możesz nic odebrać ? . A w czasie postoju (przy wyłączonym silniku) jest OK ?.

Problemem może być Twój alternator w aucie. Iskrzy w czasie pracy-ładowania.

Są dwa sposoby na rozwiązanie problemu.
    1-szy to wizyta u elektryka samochodowego , ale tylko DOBREGO , który wie jak odkłócić te zakłócenia. Prawdopodobnie w grę wchodzi wymiana kondensatora dławiącego tetnienia na napięciu zasilania przy alternatorze a może też jakaś dioda prostownicza do wymiany.
    2-gi to wymiana anteny (jak sugeruje SP5IT) na taką , która nie zbiera zakłóceń tak dobrze jak Twoja. Oczywiście każda antena zbiera tego rodzaju zakłócenia ale jedna lepiej druga słabiej. Szukaj anteny ze zwarty wejściem dla prądu stałego czyli z cewką do masy.

Lepiej byłoby rozwiązać 1-szy "problem".

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 4173227
    dawidt23
    Poziom 10  
    Radiosystem dziękuję za informacje i jednocześnie chciałbym sprostować, bo nie odczuwam różnicy w odbiorze zarówno przy wyłączonym silniku jak również włączonym przy wolnej jeździe (np. podczas ruchu miejskiego lub jazdy w korku) i kiedy mój rozmówca znajduje się blisko mnie.

Pozdrawiam
  • #6 4269396
    dawidt23
    Poziom 10  
    Dalszy ciąg wojny z moim zestawem...

Otóż po kolejnych godzinach spędzonych na forum, czytaniu różnych postów dotyczących zakłóceń i różnorakich sposobów na ich identyfikację doszedłem, że mój problem tkwi jednak w antenie :cry: , a mianowicie ściąga mi jakieś śmieci z silnika (pompka raczej nie bo na wyłączonym silniku i włączonym zapłonie jest wszystko ok).

Wnioskując z literatury zawartej na forum nie pozostaje mi nic innego jak sie z tym pogodzić i po protu przyzwyczaić :evil: . Chyba, że się mylę to bardzo proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4352553
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    na plycie glownej masz PR oznaczony SQ , gdzie po srodku , pokrec nim delikatnie , mi czesciowo to pomogło

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy słabego odbioru radiotelefonu TTI TCB-880 współpracującego z anteną Hustler IC-100 zamontowanego w samochodzie Fiat Seicento podczas jazdy z większą prędkością. Odbiór jest dobry przy postoju i wolnej jeździe, natomiast przy szybszej jeździe pojawiają się silne szumy i trzeszczenia, co znacznie pogarsza jakość rozmów. Wymiana akumulatora na większy pojemnościowo nie wpływa na poprawę odbioru. Możliwe przyczyny to zakłócenia elektromagnetyczne generowane przez alternator samochodowy podczas pracy silnika, które mogą być eliminowane przez odpowiednie odfiltrowanie zakłóceń u elektryka samochodowego lub zastosowanie anteny o mniejszej podatności na zakłócenia, np. z cewką do masy. Dodatkowo, użytkownicy wskazują na potencjalne wady samego modelu TTI TCB-880, takie jak utrata mocy wyjściowej i problemy z modulacją oraz strojem anteny, co skutkuje dobrym nadawaniem, ale słabym odbiorem. Regulacja potencjometru SQ na płycie głównej radia może częściowo poprawić odbiór. Ostatecznie problem najprawdopodobniej leży w antenie, która zbiera zakłócenia z instalacji samochodu, co jest trudne do całkowitego wyeliminowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA