logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - biały lcd, naprawienie usterki - Box, Hot

rkk18 13 Sie 2007 11:58 1135 10
REKLAMA
  • #1 4173471
    rkk18
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam mam nokie 3100
    ktora wlacza sie i pokazuje sie bialy lcd:cry:
    jaka moze byc tego przyczyna?
    jak naprawic taka usterke .....
    (mam boxa, hota, wanienke)
    niestety nie znam przeszlosci tego telefonu.......:cry:
  • REKLAMA
  • #2 4173480
    gsmfan
    Poziom 15  
    Najlepiej najpierw sprawdzic wyswietlacz moze poprostu jest uszkodzony, zobacz czy przy zlaczu od wyswietlacza nie ma sladu zamoczenia - korozja. Jesli jest wez izopropoanol i przeczysc. Tak samo zobacz czy ogolnie cos nie jest zalane na plycie glownej. Polecam wypluskac, wygrzac jesli nie pomoze to flash. A jesli dalej bedzie to samo to bedziemy myslec dalej.
  • #3 4173486
    rkk18
    Poziom 14  
    dzieki wiec zbieram sie do pracy i bede informowal was o efektach
    pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

a jesli chodzi o wygrzanie elementow to jakie dokladnie???
    bo jestem poczatkujacy.....
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4173652
    gsmfan
    Poziom 15  
    Dokladnie czasami po zmianie lcd trzeba flashowac. A moze wlasnie ktos ja flashowal i zamiast cnt wgral inny plik - mialem takiego kolesia z komisu co tak zrobil i z tego co pamietam efekt - bialy ekran.
  • #6 4173667
    rkk18
    Poziom 14  
    czyli trzeba bybylo jeszce raz przeflaszowac tak?
  • #7 4173671
    gsmfan
    Poziom 15  
    Najpierw sprawdz czy nie ma sladow korozji, a pozniej flashuj calosc mcu, ppm i cnt.
  • #8 4173686
    rkk18
    Poziom 14  
    a jesli znajde slady korozji ????
    to wanienka???
  • #9 4173694
    gsmfan
    Poziom 15  
    Widze ze masz 2 tematy odnosnie 3100 wiec moze wnioskowac ze masz 2 takie telefony. Zamien wyswietlacze bedziesz wiedzial czy to wina telefonu,softu, czy wyswietlacza. Jesli znajdziesz slady korozji to wsadz do wanny i pluskaj. Pozniej wygrzej ja.
  • #10 4173701
    rkk18
    Poziom 14  
    wsumie to mam 3 :D
    tylko tamten jest juz kompletnia śmierc:cry:
    kompletnie sie nie włacza:/
    ale go zostawie na pozniej:D
  • REKLAMA
  • #11 4173723
    gsmfan
    Poziom 15  
    Zeby nie nabijac postow zmien wyswietlacze, wypluskaj, wygrzej wgraj softa i daj znac co to bylo.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z białym wyświetlaczem w telefonie Nokia 3100 może wynikać z uszkodzenia samego LCD, obecności korozji przy złączu wyświetlacza lub na płycie głównej. Zaleca się mechaniczne sprawdzenie i oczyszczenie miejsc z ewentualną korozją za pomocą izopropanolu oraz zastosowanie kąpieli (wanienki) w celu usunięcia zanieczyszczeń. Po oczyszczeniu i ewentualnym wygrzaniu elementów należy wykonać pełny flash oprogramowania (MCU, PPM, CNT), gdyż po wymianie LCD często konieczne jest ponowne wgranie softu. Niewłaściwy plik flasha (np. inny niż CNT) może powodować biały ekran. W przypadku posiadania kilku egzemplarzy telefonu można zamienić wyświetlacze, aby zdiagnozować, czy problem leży w module LCD, oprogramowaniu czy płycie głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA