logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TOSHIBA SATELITE 220 CS - brak rozruchu po formacie dysku C: i instalacji Win 98

Komek69 14 Sie 2007 22:42 1483 4
REKLAMA
  • #1 4179030
    Komek69
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Zwracam się do wszystkich ludzi dobrej woli ;) z prośbą o pomoc. Jakiś czas temu zakupiłem dla moich dzieciaków starego laptopa Toshiby satelite 220 cs - z zainstalowanym systemem windows 95. Niestety przyszedł mi do głowy pomysł podraswania systemu do win 98. Ponieważ nie udało sie "nadgrać" 95 płytą z 98 uruchomiłem komputer w trybie ms-dos, i wpisałem format c: ;-). Niestety po ponownym uruchomieniu komputera przy włożonej oryginalnej płycie win98 komputer jedyny komunikat jaki podaje to : nieprawidłowy dysk, zmień i spróbuj ponownie. Nie pomogły również zmiany ustawień w dosie na czytanie systemu przy starcie z cd-romu. Nie pomogła również pomoc informatyka, który podłączył dysk toshiby do innego komputera i wgrał system. Przy starcie laptop cały czas podaje ten sam komunikat, jak gdyby nie widział ani dysku twardego !!! ani cd-romu. Najciekawsze jest to że do czasu wpisania nieszczęsnej komendy format c: laptop zachowywał się normalnie. Płyta z systemem również nie jest uszkodzona ponieważ wcześniej ją normalnie odpalał. Czy sprzęt jest jeszcze do uratowania czy recycling ??? ;-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4179051
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Rozruch z dyskietki rowniez nie pomaga? Mam na mysli dyskietke startowa od Windows 98 , sprobowac z niej wystartowac i nastepnie setup.exe (plyta powinna byc caly czas w napedzie).

Jesli zrobiles format to komunikat nie wydaje sie byc dziwny.
  • REKLAMA
  • #3 4179072
    Komek69
    Poziom 2  
    niestety nie mogę podłączyć równocześnie fdd i cd-romu - kieszenie wymienne, natomiast tak jak wcześniej wspomniałem system został wgrany na dysk toshiby z innego komputera i laptop nadal go nie widzi. może to rzeczywiście dobra myśl żeby spróbować załatwić dyskietkę startową win 98. Nie masz pomysłu gdzie znaleźć akie pliki w internecie ?
  • REKLAMA
  • #4 4179238
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    www.bootdisk.com
  • #5 4179248
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Sprawdz jeszcze raz podlaczenie dysku byc moze cos nie styka.
REKLAMA