logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić Neostradę na 2 komputery z modemem Thomson Speed Touch 330?

Hit 15 Sie 2007 10:20 4315 26
REKLAMA
  • #1 4179731
    Hit
    Poziom 11  
    Witam, wiem ze taki problem pojawial sie juz wielokrotnie na forum ale nie odnalazlem jednoznacznej odpowiedzi. mam taki problem:
    posiadam
    -Modem ADSL Thomson Speed Touch 330 USB
    -2 komputery w tym jeden laptop obecnie polaczone skrosowana skretka
    Internet na laptopie dziala tylko wtedy jak mam wlaczonego pc
    Zalezaloby mi na tym zeby internet dzialal niezaleznie.....
    Co jest mi do tego potrzebne? router adsl? router i switch/? czy moze sam switch?
    Narazie chodzi mi o to zeby wszystko polaczyc kabelkami ale z pozniejsza mozliwoscia zainwestowania w WIFI.

Za pomoc z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 4179813
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Rozpatrz ofertę "livebox".Na temat ten jest wiele wypowiedzi na forum.
  • REKLAMA
  • #3 4179864
    steed1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Router ADSL, czyli najtaniej wyjdzie LiveBox. Innym wyjściem jest przepinanie SpeedTouch`a do drugiego kompa, lub zakup drugiego (a po znajomych można takie coś kupić za grosze), jednak w tym przypadku dwa kompy nie mogłyby jednocześnie korzystać z internetu.
    Najtańsze rozwiązanie to właśnie LiveBox, a przy okazji ma też WiFi. pozdrawiam
  • #4 4179873
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Potrzebny Ci router z wbudowanym modemem ADSL.
    Livebox-a odradzam !
    Można od razu kupić z wbudowanym AP. To tylko kwestia dopłacenia.
  • #5 4179928
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Dokładnie, najlepiej kupić router wi-fi z modem adsl.
  • REKLAMA
  • #6 4179987
    Hit
    Poziom 11  
    Jak juz pisalem thomsona juz posiadam, neostrade mam juz jakis czas wiec teraz livebox odpada, narazie interesuje mnie przewodowa siec w ktorej internet dzialac bedzie niezaleznie, i glowne pytanie brzmi czy przy tym modemie ktry posiadam thomson speed tuch 330 usb potrzebny jest router?
  • #7 4180062
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Nie czytałeś chyba uważnie wcześniejszych odpowiedzi.

Nie ma routerów (nie licząc PC pracującego jako router) do których można podłączyć modem ADSL z wyjściem USB.

Zakup router z wbudowanym modemem ADSL.
  • #8 4180727
    Hit
    Poziom 11  
    A czy poza zakupieniem routera adsl potrzebny bedzie mi jeszcze switch? czy switch tylko w celui podpiecia wiekszej liczby komputerow?
  • #9 4180919
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Tak, gdy będziesz chciał podpiąć więcej komputerów będziesz potrzebował switcha.
  • #10 4181464
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4181888
    DXFM
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Może dla rozjaśnienia. Masz do wyboru następujące opcje:

1. Kupujesz router Adsl (dokładniej router z wbudowanym modemem ADSL). Są routery, które mają:
    a) jedno gniazdo LAN - możesz podłączyć jeden komputer, lub za pomocą switcha wszystkie
    b) jedno gniazdo LAN i jedno USB - możesz podłączyć dwa komputery, lub za pomocą switcha wszystkie
    c) cztery gniazda LAN - podłączysz 4 komputery lub więcej gdy podłączysz do któregoś portu dodatkowy switch

2. Kupujesz modem ADSL z gniazdem RJ-45 i osobno router (może być bezprzewodowy) najlepiej z kilkoma gniazdami LAN

3. Kupujesz bezprzewodowy router adsl, czyli 3 w 1.

wady i zalety:
    1c) najtaniej i dopasowane dla Ciebie
    1a,b) jeśli trafi Ci się bardzo tanio ten sprzęt
    2) jeśli zmienisz operatora na jakąś kablówkę, czy sieć osiedlową to odłączasz modem ADSL i już masz sprzęt (router) do wykorzystania - rozwiązanie najdroższe ale najbardziej uniwersalne.
    3) jeśli chcesz mieć mało kabli i tylko jeden zasilacz, ale ten sprzęt zadziała tylko z łączem ADSL (neostrady i podobne)

We wszystkich przypadkach modem USB jest zbędny i można na przykład sprzedać.
    Ze sprzętów ja polecam Linksys, ale nie chcę, aby to był powód do dyskusji wyższości jednej firmy nad inną. Po prostu mnie się najbardziej sprawdzają.

Ewentualnie stawiasz na złomie typu pentium Windows lub Linux i udostępniasz z modemu USB, ale to mało wygodne jak na domową sieć szczególnie dla laika. No i prądu więcej zje.

Powodzenia
  • #12 4182004
    Miłosz16
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam mialem taki sam problem jak Ty i kupiłem coś z opcji b) zaproponowaniej przez DXFM, a używam tego w ten sposób że do lapka mam podpiety internet przez usb a do komp. stacjonarnego ethernet, osobiście za taki router dałem 60 zł na allegro, był sprowadzony z zagranicy mial inne wtyczki do gniazda sieciowego ale po malej zmianie w zasilaniu dziala juz od 2 lat.

Model jaki posiadam to: Creative Broadband Blaster DSL Router 8133U-C1

Gdybyś sie zdecydował na takie rozwiazanie to rozbudowe sieci o radiowy dostęp można wykonać kupując jakiegoś accespointa - wydatek rzedu 150 zł, ale myśle że mozna tarafić na okazje i kupić taniej.
  • #13 4182077
    DXFM
    Poziom 20  
    Jest na Allegro Westell Wirespeed 2100 za 55zł - możesz go łyknąć (szukaj hasła westell). Taki sam lub podobny (nie pamiętam) zainstalowałem u sąsiada 3 lata temu i działa bez zająknięcia (aktualnie neo 1Mbit)! Tyle tylko że ma jeden Ethernet i jeden port USB więc ma też switcha.
  • #15 4232589
    Bosak
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    DXFM napisał:
    Może dla rozjaśnienia. Masz do wyboru następujące opcje:

3. Kupujesz bezprzewodowy router adsl, czyli 3 w 1.

Daj jakiś przykład. Chce podzielić Netie 1 MB
  • #16 4233418
    DXFM
    Poziom 20  
    Na przykład WAG200G. Podzieli Ci na 4 komputery podłączone kabelkiem i komputery łączące się bezprzewodowo. Jeśli do któregoś gniazda podłączysz switcha to możesz przewodowo podłączyć więcej komputerów kabelkiem.
    Po prostu urządzenie podłączasz bezpośrednio do linii telefonicznej i już masz internet na wszystkich podłączonych komputerach, niezależnie który włączysz, a który masz wyłączony. Oczywiście nadal pamiętaj o obowiązkowych filtrach dla aparatów telefonicznych. No i sam ruter na początek trzeba skonfigurować, ale to już jest napisane w instrukcji.
  • #17 4235051
    Bosak
    Poziom 17  
    mam dwa kompy stacjonarne i laptopa z kartą sieciową ktory chcialbym zeby dziala bezprzewodowo..
  • #18 4235104
    DXFM
    Poziom 20  
    Bosak napisał:
    mam dwa kompy stacjonarne i laptopa z kartą sieciową ktory chcialbym zeby dziala bezprzewodowo..

Styknie. Byle ta karta bezprzewodowa w laptopie obsługiwała przynajmniej jeden ze standardów 802.11b , 802.11g lub oba. Aktualnie blisko 100% notebooków taką posiada.
  • #20 4240720
    Bosak
    Poziom 17  
    kupiłem linksys wag200g. musze troche poczekac na niego.pewnie bede mial male problemy z konfiguracja tego, jak cos to bede pisal
  • #21 4285468
    Bosak
    Poziom 17  
    Witam. Mam problem z połączeniem laptopa z wag200. Wogle niechce zalezc anteny. Kiedys bawilem sie wpolaczenie ADhoc ale to chyba nic niema do tego. prosze o pomoc
  • #22 4285596
    DXFM
    Poziom 20  
    Bosak napisał:
    Witam. Mam problem z połączeniem laptopa z wag200. Wogle niechce zalezc anteny.

Laptop szuka anteny? Nie rozumiem. Czy chodzi Ci, że nie widzisz SSID? Może wireless w routerze wyłączyłeś. Przywróć ustawienia fabryczne. Czy karta wifi notebooka działa prawidłowo?
  • #23 4285999
    Bosak
    Poziom 17  
    juz wszystko jasne ;) trzeba było przelączyć w laptopie switch na ON :) zupełnie o tym zapomniałem
  • #24 4286052
    DXFM
    Poziom 20  
    Cieszę się, że mogłem pomóc ;)
    Teraz już możesz się pobawić w zabezpieczenie Twojej sieci, żeby nikt z zewnątrz się nie podpiął. Proponuję szyfrowanie WPA, WPA2 o ile takie obsługuje karta notebooka.
  • REKLAMA
  • #25 4545527
    lorafen
    Poziom 1  
    kochani - mam problem -szukam od kilku dni i..nic

kupiłem skrosowany kabel. Ustawiłem sieć lokalną

chce podzielić neo...na 1 kompie i drugim mam xp pro

Kompy się wykrywają, ustawiłem tak jak w poradniku..drugi komp o IP 192.168.0.2 nie łaczy sie ze stronam iwww ani nie pinguje adresów zewnętrznych.

Komp 192.168.0.1 jest serverem - łaczy sie przez thomson usb speedtouch.

Na nim udostepniłem połączenie internetowe i teoretycznie dziala ok

na kompie 192.168.0.2 widze w pasku połaczenia sieciowe brama internetowa - i jest neo widoczna (bo na kompie 1 udostępniałem nie lan a neo)- tylko - nieaktywne...

Czy możecie pomoc -najlepiej jakieś linki -

Dziekuje
  • #26 4547636
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    lorafen
    a adresy dns wpisałeś? Jeśli nie to wpisz podając adres kompa, który udostępnia net (192.168.0.1). Powinno działać.
  • #27 4803882
    czaman
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    Również posiadam linksys WAG200G po kablu wszystko chodzi cacy jednak przez WiFi w laptopie lipa. Laptop widzi sieć bezprzewodową jednak nie mogę się połączyć.

Dopiero co podłączyłem router i z tego co wyczytałem trzeba go jakoś skonfigurować. Jak to zrobić?

Mam neostradę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadanie modemu ADSL Thomson Speed Touch 330 USB nie pozwala na bezpośrednie podłączenie dwóch komputerów do internetu jednocześnie, ponieważ jest to modem USB, a nie router. Aby internet działał niezależnie na dwóch komputerach, konieczny jest zakup routera z wbudowanym modemem ADSL, który posiada porty LAN do podłączenia komputerów przewodowo. Routery takie często mają wbudowany switch 4-portowy oraz opcjonalnie moduł WiFi, co umożliwia późniejszą rozbudowę sieci bezprzewodowej. Alternatywnie można kupić modem ADSL z wyjściem RJ-45 i osobno router, co jest bardziej uniwersalne, ale droższe. Switch jest potrzebny tylko wtedy, gdy liczba komputerów przewodowo podłączonych przekracza liczbę portów LAN w routerze. W dyskusji polecano modele takie jak Linksys WAG200G, Creative Broadband Blaster DSL Router 8133U-C1, Westell Wirespeed 2100 oraz Comtrend z funkcją modemu, routera, switcha i WiFi. Konfiguracja routera wymaga ustawienia parametrów dostępu do Neostrady oraz zabezpieczenia sieci bezprzewodowej (np. WPA/WPA2). Próby dzielenia internetu przez udostępnianie połączenia na komputerze z modemem USB są możliwe, ale mniej wygodne i wymagają poprawnej konfiguracji adresów IP i DNS.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA