Witam. Auto jak w temacie 1,8 diesel pali się na desce pomarańczowa kontrolka, narysowany samochód w poślizgu (tak by to można opisać) od czego ona jest?
W instrukcji od UNO też jest taka kontrolka Coś jak hamulec ręczny tylko w kółku samochód a pod nim coś jak samolocik - światło kontrolne urządzenia przeciwblokującego, i powinno się wyłączać przy prędkości powyżej 5 km/h, tyle znalazłem.
ale w tym aucie żadnych bajerów Ani ABSu ani czujników w klockach, po prostu silnik, koła i aby do przodu. Kontrolka ponoć co jakiś czas mrugała a teraz świeci na stałe, czy się jedzie czy się stoi to ona świeci
Podawaj zawsze rocznik ( sam wiesz kolego Goldwinger jakie to ważne bo Fiesta miała tyle generacji ... ) ,ale wg moich wyliczeń będzie to rocznik 89-96 i jeśli tak jest to jest to kontrolka zużycia klocków hamulcowych . Pewnie masz instalację do czujnika gdzieś obciętą lub schowaną a zostały założone klocki bez czujników ,żeby zaoszczędzić ze 20 zł i dlatego kontrolka się świeci .
pozdrawiam
zwykłe klocki bez czujników i kontrolka nie świeciła kilka dni temu ponoć mrugała a teraz widzę że świeci cały czas, no nic zobaczę jeszcze raz a ja tam przewodów nie widział chyba że ktoś obciął i gdzieś dalej zwarły do masy
Ps. jakbym znał rocznik to był podał ale będzie coś koło '91
✨ W Fordzie Fiesta III 1.8 Diesel (rocznik około 1991) zapala się na desce pomarańczowa kontrolka przedstawiająca samochód w poślizgu. Kontrolka ta jest światłem kontrolnym urządzenia przeciwblokującego kół (ABS). W modelach z lat 1989-1996 Fiesta mogła być wyposażona w ABS, a zapalenie kontrolki może wskazywać na uszkodzony lub zabrudzony czujnik ABS, ewentualnie problem z instalacją czujników lub ich przewodami. W przypadku braku ABS-u w pojeździe, kontrolka może sygnalizować zużycie klocków hamulcowych, zwłaszcza jeśli instalacja czujników została przerwana lub zamontowano klocki bez czujników. Kontrolka powinna gasnąć przy prędkości powyżej 5 km/h, a jej stałe świecenie niezależnie od ruchu pojazdu sugeruje usterkę lub zwarcie w obwodzie czujników. Skrzynia biegów w pojeździe jest manualna. Wygenerowane przez model językowy.