logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens SX1 - jak odblokować telefon po błędnym kodzie?

arturbajerski 16 Sie 2007 12:28 3219 14
REKLAMA
  • #1 4183308
    arturbajerski
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    witam mam problem z sx1 na wyswietlaczu napis

Phone is blocked .Please
    enter Phone Code

wlasciciel twierdzi ze wprowadzil kod telefonu dal mi ten kod i po wpisaniu takie cos.

Emergency calls only

i nic nie morzna zrobic jak to morzna naprawic ?
  • REKLAMA
  • #2 4183344
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    zdjąć simlocka
  • #3 4183359
    arturbajerski
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    tonk napisał:
    zdjąć simlocka

żeby zdjac simlocka należy wygenerowac kod po nr imei lub wylutowac uklad żeby zewrzec tespointy co jest bardzo kosztowne wiec nie wchodzi w gre.
  • #4 4183509
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    to jak nie wchodzi w gre to po co to dotykasz panie , stosuj sie do rad a jak nie to odpuść......
  • #5 4183535
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    arturbajerski napisał:
    żeby zdjac simlocka należy wygenerowac kod po nr imei lub wylutowac uklad żeby zewrzec tespointy co jest bardzo kosztowne wiec nie wchodzi w gre.

chyba wylutować cpu zeby wywalic kuleczke ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4183642
    pierooo
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    wcale nie trzeba nic lutować, bo jest kilka metod:
    1. Bez podnoszenia Procesora W "starym" SX1 (telefony wyprodukowane przed 09.2004) aby odblokować simlocka i kod blokady przy pomocy programu freia 1.8 Należy miejsce nazwane testpointem "uziemić"

wskazane żółtą strzałeczką miejsce należy czasowo podłączyć do minusa, czyli masy w tym przypadku.Podłączyć telefon kablem na com - np od tel. siemens c55. I dopiero rozpocząć usuwanie blokad freią. Potem TP odłączyć od masy i poskładać telefon. To wszystko.

Tu możecie zobaczyć alternatywny punkt podpięcia TP do masy - znacznie prostszy do wykonania

sposob na locka ze srebrnego ICE BLUE bez lutowania!!

1.rozkrecamy telefon :-)
    2.odlaczamy plytke mmi z wyswietlaczem
    3.odlaczamy wyswietlacz i wczepiamy sama plytke MMI
    4.wkladamy plyte w korpus z bateria
    5.zakladamy klawiaturke
    6.Masujemy punkty na zdjeciu ,podlaczamy do kabla no i reszta oczywista

FREIA,SST,VKLAY

2. Bez podnoszenia Procesora
    Sposb o wiele mniej skomplikowanz niż wyjmowanie CPU ale i tak można powiedzieć, że mało bezpieczne.Ale jak ktoś chce/musi.. TO I TAK NIE JEST PROSTE!! To jest pierwszy poglądowy obrazek.

Zaznaczony na żółto obszar to obszar procesorka. CPU zostawiamy w spokoju;) Niebieski obszar nas interesuje. Należy czasowo wylutować rezonator kwarcowy (32 KHz) oraz zaznaczony na niebiesko rezystorek. Czerwony obszar jest powiększony na rysunku nr 2:

3. Bez podnoszenia procesora Zaznaczoną na czerwono ścieżkę należy przeciąć (potrzebny mikroskop lub bardzo mocna lupa i bardzo ostry skalpel lub cienki nóż), należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie przeciąć sąsiednich ścieżek!!!!:

i to samo pod innym kątem patrzenia na sprawę:

Widoczny jest brak rezonatorka i rezystorka (zostały czasowo usunięte, aby na czas przecinania w/w ścieżki). Po przecięciu należy wlutować z powrotem wylutowane poprzednio rezonator kwarcowy i rezystor. Poskładać telefon i zabrać się do usuwania blokady programem freia. Flashowanie WinSwupem również powinno przebiegać bez problemu, jak również normalne użytkowanie telefonu. Jest tylko jedno ALE - WinSwup sflaszuje telefon tylko w trybie USB (uruchomienie z wciśniętym joy), NATOMIAST "flashing back to the life:)", czyli naprawa FW przy pomocy WinSwup używając kabla com (oraz zaznaczoną opcją TYLKO Egold-CORE i wyłączonymi "skip" w głównym oknie) nie będzie możliwa, do momentu ponownego zalutowania przeciętej ścieżki (ale powtarzam: lutowanie ścieżki nie jest konieczne do normalnej pracy sx1).

Instrukcja zdejmowania simlocka programem Freja gdy juz zrobimy Test Point:

wszystko opisane tutaj:
    http://www.sx1.pl/viewtopic.php?t=102
  • #7 4183863
    lfanek
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Szczerze to polecam ci goscia z tego forum sx1.pl o nicku Fokus35. Wejdz w dzial gielda i odezwij sie do niego np na gg. Mily kontakt szyba rorobta i robi wsyzstko w sx1 ;)
  • #8 4184049
    pierooo
    Poziom 16  
    lfanek napisał:
    Szczerze to polecam ci goscia z tego forum sx1.pl o nicku Fokus35. Wejdz w dzial gielda i odezwij sie do niego np na gg. Mily kontakt szyba rorobta i robi wsyzstko w sx1 ;)

po co ma wysyłaś do kogoś telefon i odebrać z pozamienianymi częsciami??
    poszukaj użytkownika Altar na sx1.pl to on Ci załatwi kod za 30zł i nigdzie telefonu nie musisz wysyłać! A tak to jeszcze wiecej zapłacisz za takie zdejmowanie przy fizycznej ingerencji w płyte gł.
    Tutaj jest jego ogłoszenie:
    http://sx1.pl/viewtopic.php?t=13330
  • REKLAMA
  • #9 4184755
    lfanek
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Tak tylko nie wiem czy wiesz ze jesli ma telefon kombinowany np. fabrycznie mial inny flash na plycie jak teraz to juz go tym kodem nie odblokuje. Ja bym wyslal tym bardziej ze fokus jak mu powiesz zostawi tp na plycie i to nie przez ciecie ;). Tylko przez usuniecie kulki T9.

Ogolnie szczerze polecam bo mi tez stawial sx1.
  • #10 4185519
    toniq
    Poziom 10  
    arturbajerski napisał:
    witam mam problem z sx1 na wyswietlaczu napis

Phone is blocked .Please
    enter Phone Code

wlasciciel twierdzi ze wprowadzil kod telefonu dal mi ten kod i po wpisaniu takie cos.

Emergency calls only

i nic nie morzna zrobic jak to morzna naprawic ?

Witam
    moim zdaniem nie chodzi tu o żandengo simloka tylko ktoś błednie wpisał kilka razy kod aparatu i go zablokował, teraz można go odblokowac generując tzw. Mastercode
    polecam forum SXa tam jest naprawdę wszystko na temet tego fona
    pozdro
  • REKLAMA
  • #11 4185545
    pierooo
    Poziom 16  
    po co to podnosić procesor czy usuwać kulki? - ja to robie tak jak opisałem w punkcie trzecim wyżej - tne tą ściezkę bez podnoszenia procesora i idzie bez problemu zdjąc smoka
  • #12 4185655
    toniq
    Poziom 10  
    ale czy warto ingerować w hardware skoro wygenerowanie mastercode czy zdjęcie simloka to koszt około 30 zł
  • #13 4186457
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    @pierooo: Masz chyba stalowe nerwy, dla mnie podniesienie cpu jest o wiele komfortowszą sprawą niz siedzenie przy mikroskopie ;)

pozdr
  • #14 4186756
    piratten
    Poziom 27  
    Ocena: 20
    arturbajerski podeślij mi na pw lub gg nr imei to postaram się wygenerować masercode ;)
  • #15 4187632
    pierooo
    Poziom 16  
    morgan_exe napisał:
    @pierooo: Masz chyba stalowe nerwy, dla mnie podniesienie cpu jest o wiele komfortowszą sprawą niz siedzenie przy mikroskopie ;)

pozdr

mikroskopu do tego nie używam - poprostu podchodze do okna i przy świetle dziennym źgam w toto, ale uzywam za to naprawde cienkiego i ostrego skalpela,

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zablokowanego telefonu Siemens SX1, który po wielokrotnym błędnym wpisaniu kodu wyświetla komunikat "Phone is blocked. Please enter Phone Code" i umożliwia jedynie połączenia alarmowe. Rozwiązaniem jest wygenerowanie tzw. Mastercode na podstawie numeru IMEI, co pozwala odblokować telefon bez ingerencji w hardware. Alternatywnie można zdjąć simlocka, jednak metody fizyczne, takie jak wylutowanie procesora lub usunięcie kulki T9 na płycie głównej, są kosztowne i ryzykowne. Istnieje również metoda bez lutowania polegająca na uziemieniu testpointu (TP) podczas podłączania telefonu do komputera i użyciu programu Freia 1.8 do usunięcia blokad. Wskazane jest korzystanie z usług specjalistów, którzy za niewielką opłatą generują kod odblokowujący na podstawie IMEI, co jest bezpieczniejsze i tańsze niż fizyczna ingerencja w płytę główną. W przypadku telefonów z modyfikowanym flash pamięci odblokowanie może być utrudnione lub niemożliwe przy użyciu standardowego kodu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA