logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY XR-C650RDS po myjni nie działa, silnik kasety rusza na sekundę. Co sprawdzić?

gracus7 16 Sie 2007 13:09 1265 4
REKLAMA
  • #1 4183432
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    witam
    trafiło do mnie radio SONY XR-C650RDS które działało do czasu aż nie oddano auta na myjnię po odebraniu z myjni auto było jeszcze bardzo mokre po praniu tapicerek a radio na drugi dzień nie dało się już uruchomić.... jest martwe sprawdziłęm zasilanie i jest poprawne bo na oba przewodach na ISO jest napięcie... zwarcia radio nie robi a jak je otworzyłem i ręcznie pokręciłem silniczkiem od mechanizmu przyjmowania kasety i jak go zostawię przestawionego to po wciśnięciu włącznika silnik ruszy się tak na sekundę lub dwie i to jest jedyny objaw żywotności radia.... miał ktoś z tym do czynienia w tym modelu? nie często mam do czynienia z odtwarzaczami samochodowymi ale chciałbym to naprawić bo to jest sprzęt dobrych znajomych... mam nadzieję że procesor nie jest uszkodzony...
  • REKLAMA
  • #2 4192675
    gracus7
    Poziom 26  
    czy ktoś jest w stanie udzielić mi wskazówki jak ustalić usterkę lub brak możliwości naprawy....
  • REKLAMA
  • #3 4192740
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Najprawdopodobniej gdzieś masz jakąś przerwę lub zwarcie pod wpływem wilgoci.
    Wysusz na samym poczatku bardzo dobrze radyjko bo jak pisałeś było zamoczone.
    Rozbierz panel jak był mokry i też go bardzo dobrze wsusz.
    Sam wiesz jaką woda robi korozje na stykach.
    Posprawdzaj też bezpieczniki i tranzystory na płycie głównej radyjka oraz panela.
    A co do procka to już ostateczność. Bo jak dostał wody to różnie może być.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 4192795
    gracus7
    Poziom 26  
    kurcze albo ja pisać nie umiem albo ty czytać... oczywiście bez urazy ale czy ja napisałem że radio było zamoczone??????
    napisałem że auto było oddane do myjni na pranie tapicerek a nie na pranie radia i pierze się wykładzinę i fotele ale zastanawiam się czy taka wilgotność mu nie zaszkodziła tranzystory i bezpieczniki sprawdziłem na samym początku a w środku nie widać żadnych śladów wilgoci....
  • #5 4193574
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Sorki to ja źle doczytałem. Zdaża się :D
    Ale mimo wszystko sprawdź dobrze panel bo miałem podobny przypadek w Blaupunkcie.
    Dostła się tam też wilgoć.
    Jak tapicerka zaczeła schnąć to może parująca woda dostała się do wnętrza radia.
REKLAMA