Witajcie,
również odświeżę temat, zacznę od początku, byście mieli jasność ...
Mam pewien zakres liczb, które zbieram do jednej kolumny kolejno w dół od wiersza 7 do 150. Nazwijmy ją kolumna I. Zakres liczb zawiera się od 0 do 50.
Następnie w kolumnie A mam zrobioną formułę sprawdzającą mi ilość występowania każdej z liczb w tym zakresie. Dotąd wszystko ok, Następnie robię odwołanie w kolumnie N do tejże kolumny A (kopiuję dane i formuły) oraz kolejne odwołanie w kolumnie O do kolumny B, w któej znajduje się zestawienie liczb kolejno od 0 do 50.
Gdy dopiszę kolejną liczbę z kolumnie I, od razu jest to wykrywane w kolumnie A oraz N i wszystko ładnie działa. Zmierzam do tego, że potrzebuję teraz posortować kolumnę N w kolejności malejącej tak, by od razu po wpisaniu nowej liczby w kolumnie I następowało automatyczne sortowanie kolumny N.
Niestety moja znajomość Excela jest niewystaczająca, by tego dokonać. Próbowałem zapisać makro, które by mi to sortowało, ale niestety zgłasza błąd : Invalid use of property.
Kod makro wyglada tak :
Sub Makro2()
'
' Makro2 Makro
' Makro zarejestrowane 2010-09-15, autor Użytkownik
'
'
Range& VB_VarUserMemIdN3: O39VB_VarUserMemId '+Select
Selection+Sort Key1 .<= Range&VB_VarUserMemIdN3VB_VarUserMemId'VB_VarProcData _
Order1 .<= xlDescendingVB_VarProcData Header .<= xlGuessVB_VarProcData _
OrderCustom .<= 1VB_VarProcData MatchCase .<= FALSEVB_VarProcData Orientation . _
<= xlTopToBottomVB_VarProcData DataOption1 .<= xlSortNormal
End Sub
Jeżeli zaznaczę wymagany zakres ręcznie i wcisnę guzik Sortuj Z do A to działa bez błędu. Możecie wskazać mi co jest nie tak i jak to poprawic ??
Dziękuję i pozdrawiam,
Jacek