logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników do tyłu. Vectra A. Kwota do 150 zł. Zestaw boschman?

luki32 17 Sie 2007 19:16 2147 15
REKLAMA
  • #1 4187761
    luki32
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam!
    Mam takie pytanie jaki polecalibyście zestaw głośników do tyłu.Zmontowałem suba ale jednak ojciec nie pozwala mi go wsadzic do samochodu.Powiedzial ,żę moge kupić porządne głośniki do tyłu .Autko to vectra a .Mam na wydanie gdzieś do 150 zł.Proszę o jakieś propozycje .W sklepie był zestaw boschmann trójdrożny 250 w max ,135 rms 16.5cm,za 95 zł.Niestety zapomniałem model.
    Wiem ,że tutaj większość osób mówi ,że to zły wybór głosniki z tyłu ale jak ja nie płace to mi to rybka ,ojciec chce jakieś dobre głosniki z tyłu to mu załatwie
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4187817
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    Szukaj jakieś jbl lub pioneery do 200 ziko coś kupisz:)
  • REKLAMA
  • #3 4188655
    Kirlok_86
    Poziom 12  
    Polecam PIONEER TS-A6901 Bardzo dobry sprzet
  • #4 4189331
    luki32
    Poziom 13  
    a w jakiej cenie te pioneery ts-a6901

Dodano po 1 [minuty]:

a zapomniałem dodać ,że ja szukam głośników okrągłych ,a nie jajowatych
  • REKLAMA
  • #5 4189404
    Majkminator
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Okrągłe masz TS-A1711 - to jest to samo co te jajka tyle że okrągłe 16cm. Na allegro widziałem za 199zł tatko bedzie zadowolony bo pionek (te lepsze) i fajnie wyglądają heh. Ale jak grają to juz niewiem. Jak za drogo to może Helix Dark Blue 6.1 - odseparowane Helixy wszyscy chwalą więc współosiowe chyba też złe nie będą. 129 ziko na allegro
  • #6 4191715
    luki32
    Poziom 13  
    słyszałem właśnie ,że te helixy są dobre ale jeszcze może macie jakieś propozycje.Wolałałbym mieć troszke więcej propozycji,żebyewentualnire mieć w czym wybierać.
    Bardzo proszę o jeszcze jakieś ciekawe oferty
    Pozdrawiam
  • #7 4192211
    luki32
    Poziom 13  
    z przodu mam tweetery w drzwiach wooferki tylko wygłuszenia nie mam jeszcze ale niedługo będzie no i teraz przyszła kolej na tył,Te głośniki co teraz mam to jakieś NONAME i pierdzi już strasznie ,głośniki mają pracować pod samym radiem rozmiar głośnika to 16,5 cm .
    Żeby nie zaśmiecać forum jeszcze się spytam czy warto głuszyć tylną półkę?? czy takie coś wogóle się robi??.Ja prawdopodobnie bede kupował maty dekarskie SOUDAL.
  • #8 4192340
    renegatt
    Poziom 23  
    Ocena: 8
    Wygłuszać pułkę ? jak już to ją wzmocnić btw ta vectra to sedan czy hatchback ?
  • #9 4192388
    luki32
    Poziom 13  
    Sedan ,jak wzmocnić?? z wygłuszeniem chodziło mi o to ,żeby zdjąć półkę i i blache wygłuszyć.W vectrach montowali seryjnie takie cienkie gąbki,żeby nie było trzeszczenia.U mnie podejrzewam tej gąbki już nie ma.Po ewentualnym wygłuszeniu chciałem wsadzić grubą gąbke tam.
  • #10 4192512
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    "to jakieś NONAME i pierdzi już strasznie"

żebyś się nie ździwił jak zamontujesz "nowe" głośniki ,bo to radio "pierdzi" ,a nie te głośniki .
  • #11 4192533
    luki32
    Poziom 13  
    powalla ,nie radio tylko głośniki są zużyte.Kupiłem je z 4 lata temu w słomczynie.
    jak otworze bagażnik przy włączonym radiu to obydwa głośniki charczą tak jakby były już wyrobione.Poczytałem trochę po forach i coraz bardziej się przekonuje do tych HELIXÓW
  • REKLAMA
  • #12 4192538
    dave_19
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    glosniki ci pierdza bo radio swoja moca nie wyrabia i przesterowuje sie.
  • #13 4192555
    luki32
    Poziom 13  
    Radio to magnat mcr9034 w sumie niedługo też chyba przyjdzie na nie kolej ma ono moc 2*25 i 2*15

Dodano po 14 [minuty]:

z przodu nic nie charczy tylko jest rezonans bo dopiero niedługo mam zamiar wygłuszać. z tyłu charczenie słychać tylko jak otworze bagażnik wewnątrz samochodu czasami zacharczy.Chciałbym wreszcie troche porządku tam zrobić bo narazie to jest wielkie gówno tam.

Dodano po 24 [minuty]:

mój kolega ma radio 4*25 i miał ten sam problem ,że przednie mu chodziły elegancko a z tyłu charczało po konsultacji z ojcem muzykiem okazało się ,że głośniki są "wytarte" .
    U mnie w 1 głośniku była klejona membrana bo była dziurka mała .Pod kable ikdąće z radia są porobione wyjścia na wsuwki u mnie te wsuwki tata oberwał i na dodatek przewdziki które szły do tych wyjść na wsuwki poobcierały się i teraz kable mam podłączone bezpośrednio do tego ustrojstwa z którego wychodziły przewdoy na wsuwki wkleje później zdjęcia z tego to zobaczycie
  • #14 6739989
    marthunia
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Podczepię się pod temat.
    Mam również Vectrę A sedan i chciałabym wymienić głośniki z tyłu, które niestety padły.
    Nie chce szaleć z kasą, gdyż uważam, że nie warto w to auto dużo inwestować. Poszykuję głośników 16,5 w okolicach 100 - 150 zł. Zastanawiałam się nad Blaupunkt BGx 663
    Dla ścisłości radio jest fabryczne Blaupunkt.
    Z góry dziękuję.
  • #15 6740071
    pita1988
    Poziom 28  
    Ocena: 88
    To kup te Blaupunkty wszystkie głosniki w takim przedziale cenowym identycznie graja
  • #16 6745661
    marthunia
    Poziom 10  
    Ocena: 21
    Dzięki za odpowiedź. Chociaż Tobie się chciało udzielić mi odpowiedzi.
    Kupiłam jednak Boschmanny i założyłam. Jest zdecydowanie lepiej niż było. Łapię powoli bakcyla, ale po pierwsze primo na razie kasy brak, po drugie primo wole zmienić samochód niż mieć w tym car audio (które przewyższy wartość samego auta).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru głośników tylnej instalacji audio w samochodzie Opel Vectra A, z budżetem do około 150 zł. Autor posiada subwoofer, którego nie może zamontować, więc szuka porządnych głośników tylni do rozmiaru 16,5 cm. Wspomniany został zestaw Boschmann trójdrożny 16,5 cm o mocy 250 W max i 135 W RMS za około 95 zł, jednak brak dokładnego modelu. Uczestnicy polecają głośniki okrągłe, m.in. Pioneer TS-A1711 (16 cm) jako odpowiednik TS-A6901 w wersji owalnej, oraz Helix Dark Blue 6.1 jako alternatywę w cenie około 129 zł. Poruszono też temat wygłuszania tylnej półki w sedanie Vectra A, co może poprawić jakość dźwięku i eliminować rezonanse. Wskazano, że problemy z charczeniem mogą wynikać z zużycia głośników lub ograniczeń mocy radia (Magnat MCR9034, 2x25 W + 2x15 W). Inna osoba zasugerowała głośniki Blaupunkt BGx 663 jako opcję w podobnym przedziale cenowym. Ostatecznie autor potwierdził zakup i montaż zestawu Boschmann, który poprawił jakość dźwięku, choć nie planuje dużych inwestycji w car audio ze względu na wartość auta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA