logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera Panasonic NV-DS60 - problem z taśmą i migającą diodą power

Dragonow 19 Sie 2007 22:27 2363 1
REKLAMA
  • #1 4194906
    Dragonow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Szukałem na forum podobnego problemu ale u mnie jest coś innego.
    Sprawa wygląda tak:
    Otworzyłem kamerę (ok 7 śrubek z dołu).
    Po włożeniu kasety i przełączeniu przełącznika z OFF na CAMERA rolki zakładają taśmę na głowice. Taśma przesuwa sie raz w jedną raz w drugą stronę z tym że gdy następuje ruch w kierunku "do tyłu" (czyli w tą stronę która powoduje przewinięcie taśmy do jej początku) w miejscu pomiędzy gumową rolką a głowicą wysuwa się nadmiar taśmy tak jakby rolka nawijająca taśmę kręciła się zbyt wolno.
    Wszystko się zatrzymuje i dioda power miga w taki sposób: 2 mignięcia przerwa 2 mignięcia przerwa...
    Dzieje się tak prawie zawsze. Jednak jeżeli jakimś cudem naciągnie dobrze taśmę na głowice i naciśnie się REC to taśma zaczyna się poruszać. Ale taśma zaczyna się naciągać tak że wałki które naciągają taśmę na głowice zaczynają sie wyginać. Wszystko się zatrzymuje i dioda power miga w taki sposób: 2 mignięcia przerwa 2 mignięcia przerwa...
    Czasem poprostu gaśnie i koniec.
    Wygląda to tak jakby ta rolka która się rozwija stawiała zbyt duży opór.
    Kasety (bo testowałem na kilku) są ok (no poza tym że miejscami są już pogięte). Ta rolka chyba jest na jakimś sprzęgiełku i ono chyba też dobrze chodzi.
    Przeczyściłem wszystkie taśmy.

Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Artur
  • REKLAMA
  • #2 4195978
    Dragonow
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zacząłem jeszcze raz grzebać w kamerce i coś mnie podkusiło żeby jeszcze raz przeczyścić taśmę od mechaniki. No i działa :)

Tak więc zamykam ten temat.
    Pozdrawiam Artur
REKLAMA