logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys BEFW11S4 - Jak naprawić router po wgraniu złego firmware?

glowapio 20 Sie 2007 15:32 3985 9
REKLAMA
  • #1 4196480
    glowapio
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Zrobiłem błąd ponieważ wgrałem firmware wersji 1.0 a router jest w wersji 3.2 w tej chwili nie mogę wejść na router poprzez 192.168.1.1
    Na panelu przednim świecą się diody:
    WLANAct
    WLANLink
    POWER
    a na stronie WAN miga na czerwono dioda Diag
    Po wpięciu się po stronie lan komp uzyskuje połączenie ale nie mogę wejść na router. Reset nie pomaga i nie wiem czy ktoś miał podobną przygodę i czy jest to do odkręcenia czy router na śmietnik? :-(
    Proszę pomóżcie
    Szkoda by było routerka Będę wdzięczny za każdą pomoc
    Pozdrawiam
    Piotr mój GG 4595647
  • REKLAMA
  • #2 4196649
    anihilus
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jesli dysponujesz sprzetem to jedynie wylutowac pamiec i zaprogramowac.

pozdr
  • #3 4197154
    glowapio
    Poziom 10  
    Chodzi o to że lutownicę mam ale nic więcej trochę lutowałem wcześniej (nie powiem z sukcesami) ale tobie pewnie chodzi o sprzęt do programowania pamięci (jaki to typ pamięci i jaki sprzęt trzeba mieć żeby to wykonać?
    nie ma jakiegoś innego sposobu (zresetowanie wypięcie przełożenie czegoś tam)??
    Mam drugi router Linksysa BEFSR41 który wygląda podobnie tylko jest bez WiFi może można coś przełożyć z tamtego żeby tego uruchomić ??
  • REKLAMA
  • #4 4197332
    anihilus
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Jakos nie wydaje mi sie zeby mozna bylo to zresetowac bez ponownego programowania pamieci, a przekładanie elementow tez odpada, bo tam jest calkiem inny firmware.

a co do programatora to zalezy jaka kosc siedzi w Twoim routerze
  • #5 4197976
    glowapio
    Poziom 10  
    Czyli to jedyne rozwiązanie?
    czy ktoś zajmuje się takimi rzeczami? ile może kosztować takie "przeprogramowanie"?
  • REKLAMA
  • #6 4200304
    glowapio
    Poziom 10  
    Witam wszystkich ponownie (Z TARCZĄ :-) )
    Otóż jeżeli chodzi o mój przypadek to ogłaszam że udało mi się wgrać nowy firmware. A oto co zrobiłem za OGROMNĄ POMOCĄ mojego kolegi Krzysztofa Janusza z Zamościa:
    Trzeba było ustalić czy router jakkolwiek komunikuje się z kompem (u mnie po podpięciu do któregokolwiek z portów reagował bo tworzył jakieś tam połączenie więc miałem szansę skomunikować się z nim. W komputerze należało ustawić właściwości połączenia:
    IP :192.168.1.2
    MASKA :255.255.255.0
    BRAMA: 192.168.1.1
    DNS : 192.168.1.1
    Wówczas mój router zaczął pingować 192.168.1.1 (czyli fabryczny IP routera)
    I TO JEST NAJWAŻNIEJSZE JEŻELI NIE MA POŁĄCZENIA Z KOMPEM TO NIE WIEM ALE CHYBA SYTUACJA BEZNADZIEJNA!!
    Ale mówimy o moim przypadku więc nie analizuję sytuacji hipotetycznych.
    Z ftp://ftp.linksys.com/pub/network/ trzeba znaleźć plik zip dotyczący naszego routera i tu UWAGA!!! (jeżeli tak jak w moim przypadku na spodzie routera w okienku SERIAL No: nie ma podanej wersji musimy znaleźć plik zip bez wersji czyli w moim przypadku było BEFW11S4 bez podanej wersji plik nazywał się: befw11s4.zip
    W pliku po rozpakowaniu znajdowały się potrzebne pliki z instrukcjami
    po uruchomieniu programu: tftp.exe trzeba wpisać IP 192.168.1.1 hasło (domyślne "admin") oraz lokalizację pliku: code.bin) który pojawił się po rozpakowaniu pliku zip.)
    Wciskamy przycisk UPGRADE i cieszymy oczy uratowanym routerem.
    NIE POLECAM ROZWIĄZAŃ INWAZYJNYCH KTÓRE POLEGAJĄ NA WYLUTOWYWANIU CZEGOKOLWIEK!!
    Trzeba najpierw sprawdzić metody nieinwazyjne.
    POZDRAWIAM WSZYSTKICH I MAM NADZIEJĘ ŻE MÓJ PRZYPADEK POMOŻE WIELU OSOBOM KTÓRE BORYKAJĄ SIĘ Z PODOBNYM PROBLEMEM.
    w RAZIE CO SŁUŻĘ POMOCĄ
    GG 4595647
    PIOTR Poznań
    (jeśli komuś pomogłem liczę na każdy punkt ponieważ też potrzebuję ich żeby czasami skorzystać z czyjejś pomocy :-)
  • REKLAMA
  • #7 4200648
    artur.lubin
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Jestem pełen podziwu dla kolegi wyżej.
    Dlaczego?
    Ponieważ po naprawie zdecydował się jeszcze raz odpalić elektroda.pl i opisać jak rozwiązal swój problem. Wiele osób (zwłaszcza nowych użytowników) po naprawie najzwyczajniej opuszcza to forum.
  • #8 4366340
    nadg0b
    Poziom 1  
    glowapio napisał:
    Witam wszystkich ponownie (Z TARCZĄ :-) )
    Otóż jeżeli chodzi o mój przypadek to ogłaszam że udało mi się wgrać nowy firmware. A oto co zrobiłem za OGROMNĄ POMOCĄ mojego kolegi Krzysztofa Janusza z Zamościa:
    Trzeba było ustalić czy router jakkolwiek komunikuje się z kompem (u mnie po podpięciu do któregokolwiek z portów reagował bo tworzył jakieś tam połączenie więc miałem szansę skomunikować się z nim. W komputerze należało ustawić właściwości połączenia:
    IP :192.168.1.2
    MASKA :255.255.255.0
    BRAMA: 192.168.1.1
    DNS : 192.168.1.1
    Wówczas mój router zaczął pingować 192.168.1.1 (czyli fabryczny IP routera)
    I TO JEST NAJWAŻNIEJSZE JEŻELI NIE MA POŁĄCZENIA Z KOMPEM TO NIE WIEM ALE CHYBA SYTUACJA BEZNADZIEJNA!!
    Ale mówimy o moim przypadku więc nie analizuję sytuacji hipotetycznych.
    Z ftp://ftp.linksys.com/pub/network/ trzeba znaleźć plik zip dotyczący naszego routera i tu UWAGA!!! (jeżeli tak jak w moim przypadku na spodzie routera w okienku SERIAL No: nie ma podanej wersji musimy znaleźć plik zip bez wersji czyli w moim przypadku było BEFW11S4 bez podanej wersji plik nazywał się: befw11s4.zip
    W pliku po rozpakowaniu znajdowały się potrzebne pliki z instrukcjami
    po uruchomieniu programu: tftp.exe trzeba wpisać IP 192.168.1.1 hasło (domyślne "admin") oraz lokalizację pliku: code.bin) który pojawił się po rozpakowaniu pliku zip.)
    Wciskamy przycisk UPGRADE i cieszymy oczy uratowanym routerem.
    NIE POLECAM ROZWIĄZAŃ INWAZYJNYCH KTÓRE POLEGAJĄ NA WYLUTOWYWANIU CZEGOKOLWIEK!!
    Trzeba najpierw sprawdzić metody nieinwazyjne.
    POZDRAWIAM WSZYSTKICH I MAM NADZIEJĘ ŻE MÓJ PRZYPADEK POMOŻE WIELU OSOBOM KTÓRE BORYKAJĄ SIĘ Z PODOBNYM PROBLEMEM.
    w RAZIE CO SŁUŻĘ POMOCĄ
    GG 4595647
    PIOTR Poznań
    (jeśli komuś pomogłem liczę na każdy punkt ponieważ też potrzebuję ich żeby czasami skorzystać z czyjejś pomocy :-)

Dzięki wielkie za pomoc moge powiedzieć że udało mi sie dzięki tobie zreanimować WAG354G który nie odpowiadał na ping,ten program jest niesamowity dzięki za pomoc !!!
    PROGRAM tftp.exe dostepny jest na stronie http://www.practicallynetworked.com/support/tftp_problem.htm
  • #9 6100516
    evangelion69
    Poziom 11  
    Witam

Ostatnio walczyłem z befw11s4 v4 i trochę też namieszałem w firmware (wgrywałem wszelkie dostępne aż w końcu linksys padł). Podany tu sposób działa i udało mi się zreanimować linksysa.
  • #10 6104839
    glowapio
    Poziom 10  
    Bardzo się cieszę że pomogło :D elektroda fajne forum!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył routera Linksys BEFW11S4, który przestał odpowiadać po wgraniu nieodpowiedniego firmware (wersja 1.0 zamiast 3.2). Po aktualizacji router nie odpowiadał na adres 192.168.1.1, a diody sygnalizowały stan awaryjny (m.in. migająca czerwona dioda Diag). Standardowy reset nie przywrócił funkcjonalności. W dyskusji wskazano, że jedynym pewnym rozwiązaniem jest wylutowanie pamięci flash i jej ponowne zaprogramowanie za pomocą programatora, co wymaga specjalistycznego sprzętu i umiejętności lutowania. Próby wymiany elementów z innym modelem (np. BEFSR41) są nieskuteczne ze względu na różnice w firmware. W jednym z przypadków udało się przywrócić router poprzez ustawienie statycznego adresu IP komputera (192.168.1.2) i wykorzystanie protokołu TFTP do wgrania poprawnego firmware z oficjalnego serwera Linksys. Podkreślono, że brak komunikacji z routerem oznacza poważny problem i może wymagać fizycznej ingerencji w pamięć. Użytkownicy potwierdzili skuteczność metody TFTP oraz programów takich jak tftp.exe do reanimacji routerów po błędnej aktualizacji firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA