logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokada importu plików rejestru *.reg w Windows 98 - jak to zrobić?

Entuzo 11 Lis 2003 14:09 1567 3
REKLAMA
  • #1 395599
    Entuzo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    witam wszystkich
    Jak w temacie. Czy ktos wie jak zablokowac mozliwosc importowania plkow z rozszerzeniem *.reg do rejestru windows?
    Chodzi mi o to ze w sieci w ktorej mam komputery pozakladane sa polisy,ograniczaja rozne rzeczy m. in. dostep do otoczenia sieciowego i wiele innych,ale wystarczy odpalic plik rejestru w ktrorym powylaczane sa te ograniczenia i moje zabezpieczenia sa wtedy guzik warte. czy nie mozna np zrobic tak, ze klika ktos na plik *.reg a system daje komunikat,ze importowanie plikow rejestru jest zablokowane... ?

Pozdrawiam
    Mariusz Entuzo
  • REKLAMA
  • #2 395639
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    da sie. Poleditem.
  • REKLAMA
  • #3 395707
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    -------------------
    REGEDIT4

[HKEY_USERS\.Default\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System]
    "DisableRegistryTools"=dword:00000001 ; <- Wylacz narzedzia do edycji Rejestru[HKEY_USERS\.Default\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer]
    "RestrictRun"=dword:00000001 ; <- Uruchom tylko dozwolone aplikacje Windows
    [HKEY_USERS\.Default\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer\RestrictRun]
    "1"="write.exe" ; <- Nazwa aplikacji, ktora nie zostanie uruchomiona
    -------------------
  • #4 395820
    Entuzo
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    dzieki za pomoc. te ostatnie wpisy juz mam. Wpadlem na inny pomysl,zeby usunac wybrana akcje (albo wszystkie) dla plików *.reg (edytuj,scalaj,otworz)

Tylko ze przy okazji pojawił sie nastepny problem,jak odwrocic moje zmiany gdy program regedit.exe nie uruchamia sie, a plikow .reg nie mozna scalac.chcialbym np czasem cos dokleic do rejestru windy. Nie sadze zeby to byl dobry pomysl aby skopiowac pliki rejestrów z 30 stacji ... Probowalem uruchamiac spod dosa z linii polecen:
    regedit /l:c:system.dat /r:c:user.dat test.reg ale wtedy pojawia sie komunikat
    o braku dostepu do pliku system.dat... i jakis nr 1016....
REKLAMA