logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przelotkę z DFP 20 pin na DVI dla monitora Siemens Nixdorf MCF3501T?

techrys 11 Lis 2003 16:28 4119 16
  • #1 395758
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Mam stary monitor LCD siemens nixdorf MCF3501T. Jest tam w środku złącze DFP (digital flat panel) 20 pinów. Trzeba je podłączyć do dvi, a najlepiej od razu do d-sub karty vga. Gostek ze stronki www.mcf3501.de.tf oferuje taką przelotkę na dvi, a skoro on to ma to może da się ją zrobić samemu?
  • #3 396077
    techrys
    Poziom 28  
    Już tam byłem, na nic mi rozpiska skoro nie wiadomo co do czego podłączyć.
  • #4 396283
    candle
    Spec od monitorów
    Ocena: 18
    przeciez na wyzej podanej stronie masz opis obu zlaczy, nie widze twojego problemu laczysz 1:1, a ze nazwy sa troszke inne? minimum inteligencji!
  • #5 396333
    techrys
    Poziom 28  
    Moje minimum inteligencji podpowiada mi że przy 1:1 braknie pinów, więc nie pisz bzdur.
    Choć po dokładniejszym przyjrzeniu się da się to poskładać, jest tylko różnica na dfp posiadającym dwa piny wiecej, tj TXC+ i TXC-
    Teraz jeszcze potrzebuje dvi->d-sub :)
  • #6 396364
    candle
    Spec od monitorów
    a o tym mozesz zapomniec
  • #7 396370
    techrys
    Poziom 28  
    Tzn o dvi->d-sub ? Wiem że istnieją i są do kupienia, a to już coś :)
  • #8 396391
    candle
    Spec od monitorów
    ale nie wiesz ze zawieraja dodatkowa elektronike...
  • #9 396422
    techrys
    Poziom 28  
    Wiem że nie jest to goły kabelek i że zawiera jakis przetwornik c/a i że raczej ciężko będzie go zrobić, pisałem tylko że jeszcze taki potrzebuję.
    Pewnie jak poszukam na allegro to coś znajdę.
  • #10 412534
    yasiu
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Na allegro szukam od dłuzszego czasu bez efektu. Jak ktoś ma namiar na dobry sklep z tego typu akcesoriami proszę o link. Pozdrawiam!
  • #11 413564
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Ten monitor chodził (I tak był sprzedawany) ze specjalną kartą graficzną zrobiona o ile się nie mylę na G100 Matroxa lub jakimś Cirrus Logic albo nawet czymś starszym i nie ma pewności że zadziała z czymś innym. Tak naprawdę ten monitor to goła matryca z interfejsem TDMS bez skalera i procka
  • #12 413761
    techrys
    Poziom 28  
    Faktycznie był sprzedawany z kartą, ale w manualu jest napisane example jakaś_karta. W orginale była podobno karta Chips&Technologies 65555, a taką akurat mam w laptopie. W manualu jest też jak się okazało (dorwałem go później niż napisałem post) rozpiska wtyczki, tyle że tej do monitora a ja potrzebowałem tej wewnątrz panela. Płytka jest zrobiona w oparciu o kostkę również Chips T65101.
  • #13 413780
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Mam pdfa od Matroxa ze złączem MDR20 takim jak wewnątrz tego monitora, fizycznie to samo ale czy tak samo podpieli sygnały to nie mam pewności musisz to sprawdzić. W tamtych czasach te złącza nie były standaryzowane, każdy producent robił jak mu pasowało.
    Załączniki:
    • fp_eng.pdf (439.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 413877
    techrys
    Poziom 28  
    Elektrycznie są ze sobę zgodne.
    Mam więc pytanie, czy ktoś dysponuje takimi kartami, ew. jak je zdobyć. W sumie to potrzebuje tylko żeby przetestować.
    A tak na marginesie, skoro wiesz co nieco o tym panelu, może wiesz jak to ugryźć: są tam dwie wtyki na zasilanie, z czego jedna to 12V (pin + i -) bo idzie do kostki LT1076, natomiast druga ma 4 piny i nie wiem do czego toto...
  • #15 415456
    yasiu
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Jaro napisał:
    Ten monitor chodził (I tak był sprzedawany) ze specjalną kartą graficzną zrobiona o ile się nie mylę na G100 Matroxa lub jakimś Cirrus Logic albo nawet czymś starszym i nie ma pewności że zadziała z czymś innym. Tak naprawdę ten monitor to goła matryca z interfejsem TDMS bez skalera i procka

Czyżby z tego wynikało, że gość który sprzedaje przelotki na stronie http://www.mcf3501.de.tf/ jest oszustem?! :evil:
  • #16 4391189
    wojtekpa
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    kabel DVI - DFP. Prod. HAMA nr kat. 45078 dł. 1,8m. kupiłem na Allegro /pażdziernik 2007/ w cenie 25 zł.
    Pozdrawiam W.P.

Archeologia! Zobacz na datę. Następnym razem będzie ostrzeżenie! [obcy7]
    Załączniki:
    • Jak zrobić przelotkę z DFP 20 pin na DVI dla monitora Siemens Nixdorf MCF3501T? kabel.jpg (48.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4391780
    techrys
    Poziom 28  
    Bardzo fajnie, tylko... starszych kotletów już nie było?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Siemens Nixdorf MCF3501T posiada wewnętrzne złącze DFP 20-pin, które wymaga podłączenia do DVI lub najlepiej do złącza D-Sub karty VGA. Złącze DFP różni się od DVI obecnością dwóch dodatkowych pinów TXC+ i TXC-, co utrudnia prostą konwersję 1:1. Konwersja DVI na D-Sub wymaga dodatkowej elektroniki, w tym przetwornika cyfrowo-analogowego, co komplikuje samodzielne wykonanie takiej przelotki. Monitor był sprzedawany z dedykowaną kartą graficzną, np. Chips&Technologies 65555, Matrox G100 lub Cirrus Logic, a sam panel to matryca z interfejsem TDMS bez skalera i procesora. Złącza MDR20 stosowane wewnątrz monitora są fizycznie podobne do tych od Matroxa, ale sygnały mogą być różnie podłączone, gdyż standardy nie były ujednolicone. Poszukiwania gotowych adapterów i kabli na rynku, np. na Allegro, są trudne, a dostępne rozwiązania często zawierają układy elektroniczne, które nie są łatwe do samodzielnego wykonania. Dodatkowo monitor ma dwie wtyczki zasilania, w tym jedną 12V do układu LT1076 oraz drugą 4-pinową o nieznanym zastosowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA