Witam. Od razu chcę powiedziec, ze nie jestem fanem Matlaba i traktuję go tylko jako przykrą koniecznosć.
Mam transmitancję: G(s) = 1/ (s^2 + 2s)
chcę przejść na transmitancję dyskretną G(z).
Następnie chcę wykreślić odpowiedź układu dyskretnego na odpowiedź jednostkową dla T = 1s.
Czy może mi ktoś pomóc i napisać Matlabowski program, przekształcający G(s) na G(z) i wykreślający odpowiedz jednostkową?
Czy przedstawiony program będzie nadawał się do obliczania bardziej skomplikowanych transmitancji?
Od razu pragnę zaznaczyć, że kiedyś liczyłem takie rzeczy "na kartce" lecz było to dawno temu i nic nie pamietam... a wykresy zrobić muszę.
Pozdrawiam i dziękuję.
Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:
a tak w ogole to nie transmitancji a liczenie transformaty z
Mam transmitancję: G(s) = 1/ (s^2 + 2s)
chcę przejść na transmitancję dyskretną G(z).
Następnie chcę wykreślić odpowiedź układu dyskretnego na odpowiedź jednostkową dla T = 1s.
Czy może mi ktoś pomóc i napisać Matlabowski program, przekształcający G(s) na G(z) i wykreślający odpowiedz jednostkową?
Czy przedstawiony program będzie nadawał się do obliczania bardziej skomplikowanych transmitancji?
Od razu pragnę zaznaczyć, że kiedyś liczyłem takie rzeczy "na kartce" lecz było to dawno temu i nic nie pamietam... a wykresy zrobić muszę.
Pozdrawiam i dziękuję.
Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:
a tak w ogole to nie transmitancji a liczenie transformaty z