logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD (hd44780) - brak wyświetlania, tylko podświetlenie po włączeniu smartiego

Magic14 30 Sie 2007 20:52 1860 6
REKLAMA
  • #1 4233574
    Magic14
    Poziom 10  
    Witam! Poskładałem sobie wyświetlacz jednak soft nic nie wyświetla... Nie wiem czy coś źle zrobiłem czy to wina źle skonfigurowanego softu... Dodam że po włączeniu pali się jedna linia (chyba górna, ale nie wiem) I po włączeniu smartiego wszystko znika i jest po prostu podświetlenie :P Pozdro
  • REKLAMA
  • #2 4233676
    Gonza
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Podałbyś więcej danych, np. jaki masz wyświetlacz, według jakiego schematu go podłączyłeś, jakiego oprogramowania używasz oraz jakie są Twoje ustawienia w programie.
    Cytat:
    po włączeniu pali się jedna linia
    - same kwadraty ?
  • REKLAMA
  • #3 4233719
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    My tez nie wiemy czy cos zle zrobiłes, czy zle skonfigurowales soft. Jedyna rada jaka tu przychodzi do glowy to zrobic dobrze, i dobrze skonfgurowac soft.

Zasilanie masz podpiete dobrze, skoro pojawia sie CALA czarna gorna linia.
  • REKLAMA
  • #5 4234023
    Gonza
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Schemat wydaje się być OK. Podejrzewam że działasz pod Win XP. Czy zainstalowałeś programik "port95nt" z podanej przez Ciebie strony? Czy Smartie przy uruchamianiu nie pokazuje jakiegoś błędu ?
  • REKLAMA
  • #6 4234032
    Magic14
    Poziom 10  
    Te sterowniki są zainstalowane... Bynajmniej je instalowałem... A jakie muszą być ustawienia portu w biosie? Standardowe?

-----------
    Na dwóch Kompach sprawdzałem wyświetlacz i na 2 softach (jalcd i smartie) Ta sama akcja... Po włączeniu programu gaśnie ta jedna linia co się pali po włączeniu... Wie ktoś o co chodzi?
  • #7 4246163
    Tarczel2
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Sprawdz raz jeszcze po woli podłączenie LCD do komputera, musiałeś się pomylić!!
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wyświetlacza LCD 2x24 opartego na kontrolerze HD44780, który po podłączeniu i uruchomieniu oprogramowania Smartie 5.3.2 nie wyświetla żadnych znaków, a jedynie podświetlenie. Po włączeniu urządzenia na wyświetlaczu pojawia się czarna górna linia, która znika po uruchomieniu Smartie. Użytkownik zastosował schemat połączeń dostępny na stronie bluefish.foxnet.pl oraz zainstalował sterowniki portu (port95nt). Problem występuje na dwóch komputerach i przy użyciu dwóch programów (Smartie i Jalcd). Wskazówki sugerują sprawdzenie poprawności połączeń LCD oraz konfiguracji oprogramowania, w tym ustawień portu w BIOS-ie i ewentualnych błędów przy uruchamianiu Smartie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA