logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet przez komórkę - zwiększenie mocy sygnału

marcinkowicz 30 Sie 2007 23:51 2166 5
REKLAMA
  • #1 4234391
    marcinkowicz
    Poziom 2  
    Szukam w sieci odpowiedzi na pewne pytanie ale nie moge go znaleźć wiec zwracam sie do Was. Musze na jakiś czas wyjechać na wieś ale potrzebny jest mi tam Internet. Jedyna możliwość podłączenia sie do sieci to laptop+komórka. Po drugie tam gdzie sie wybieram dostępny jest tylko gprs i obawiam sie ze będzie działał strasznie wolno o ile w ogóle będzie. Moje pytanie brzmi: czy istnieje jakaś możliwość zwiększenia mocy sygnału za pomocą dodatkowej antenki (np takich jakie podłącza sie do modemów umts na pcimcia) aby zbliżyć sie do maks prędkości jaka można uzyskać prz gprs. Czy "pasywe wzmacniacze" dostępne na allegro za 1,5 zł - takie nalepki po baterie - moga cokolwiek pomóc??

ps. mam samsunga x700, i planuje zakup iPlusa simdata

Dzięki za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4234604
    zdzich.666
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    szczerze mówiąc z własnego doświadczenie nie spotkałem sie z dobrze działającym internetem przez gprs, moje doświadczenia są straszne i aż ciężko się mówi bez przeklinania.... miałem onet konekt później coś tam z ery i na prawdę chodzenie po stronach to była męczarnia
    - oczywiście lepsza antena (nie wiem czy nie ma przepisów że nie można za dużo mocy wrzucić :) ) z pewnością pomoże - niestety ja nie sprawdzałem
    - nie spotkałem się jeszcze z tym żeby "pasywny wzmacniacz" za parę zł komuś pomógł
  • REKLAMA
  • #3 4235019
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Ostatnio używałem takiego rozwiązania przez 2 tygodnie. Ściągnęło się około 80MB przez ten czas. Szybkie nie jest i na każdą stronę się czeka.
    Co do antenki to chyba dipol sprzedaje takie nawet niedrogo i polecam takie rozwiązanie.
    Jak nie to poszukaj radia w którym słychać odgłosy transmisji telefonów gsm i kręcąc telefonem (mój najlepiej działa jak leży do góry dnem) ustawiasz żeby słyszalny sygnał był najsłabszy - zmniejszona jest wtedy moc nadawania = lepiej "widzi" nadajnik a przez to jest troszkę lepiej z szybkością.
  • REKLAMA
  • #4 4235376
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Oczywiście można zastosować antenę GSM.
    No tak GPRS nie jest za szybki. Jak masz EDGE w telefonie to masz Neostradę 128.

iPlus Simdata to dobry wybór.
  • REKLAMA
  • #5 4237868
    marcinkowicz
    Poziom 2  
    a czy mógłbyś podać jakąś konkretna antenę którą mógłbym zastosować (jakis przykład). Laikowi ciężko sie znaleźć wśród ofert. Telefon obsługuje edge i fajnie by było osiągnąć takie parametry
  • #6 4238438
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    To lepiej włożyć kartę do iPlus Simdata do telefonu niż do jakiegoś modemu na PCMCIA.
REKLAMA